Ουαλεντινιανός Β΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: diq:Valentinianus II
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
[[cs:Valentinianus II.]]
[[cs:Valentinianus II.]]
[[de:Valentinian II.]]
[[de:Valentinian II.]]
[[diq:Valentinianus II]]
[[en:Valentinian II]]
[[en:Valentinian II]]
[[eo:Valentiniano la 2-a]]
[[eo:Valentiniano la 2-a]]

Έκδοση από την 05:18, 8 Νοεμβρίου 2012

Ο Αυτοκράτορας του δυτικορωμαϊκού κράτους Ουαλεντινιανός Β'Βαλεντινιανός Β) γιος του Ουαλεντινιανού Α' και ετεροθαλής αδελφός του Γρατιανού έμεινε στο θρόνο από 375 έως το 392.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 371. Τον καιρό του πραξικοπήματος του Μαξίμου, κατά την αντιμετώπιση του οποίου σκοτώθηκε ο (συν)αυτοκράτορας Γρατιανός, ο Ουαλεντινιανός Β' ήταν 12 ετών. Κινείται αμέσως προκειμένου να ξεφύγει από τους σφετεριστές, υπό την επιρροή και τις συμβουλές της μητέρας του Ιουστίνας και του επισκόπου Αμβρόσιου. Ενώ όμως επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, όλες οι δυτικές επαρχίες πλήν της Ιταλίας και του συναυτοκράτορα Θεοδόσιου Α' στην Ανατολή έχουν ήδη αναγνωρίσει το Μάξιμο.

Αφού με τον Θεοδόσιο Α' τακτοποιεί κάποιες εκκρεμότητες ως προς την Περσική απειλή, ξεκινούν μαζί το 388 εναντίον του Μάξιμου, τον οποίο εξουδετερώνουν μετά από μάχη. Περνά μαζί με το Θεοδόσιο το χειμώνα του ίδιου έτους στο Μιλάνο, και διορίζουν τον Φράγκο στρατηγό Αρβογάστη προσωρινό διοικητή των δυτικών περιοχών. Το 389 εισέρχονται μαζί στη Ρώμη. Το 391, σε ηλικία 20 ετών, ζητά την παράδοση της εξουσίας από το Φράγκο στρατηγό, ο οποίος όμως αρνείται να του τη μεταβιβάσει. Αντίθετα, συνωμοτεί και δολοφονεί το νεαρό αυτοκράτορα στις 15 Μαΐου του 392 στη Βιέννη, αφήνοντας μόνο νόμιμο αυτοκράτορα το Θεοδόσιο Α'.


Προκάτοχος:
Βαλεντινιανός Α'
Αυτοκράτορας της Ρώμης
Συναυτοκράτορας: συναυτοκράτορες: Ουάλης, Γρατιανός, Θεοδόσιος Α΄

375-392

Διάδοχος:
Θεοδόσιος Α΄