Μετέωρο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ZéroBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: jv:Meteor
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: fr:Étoile filante
Γραμμή 44: Γραμμή 44:
[[fa:شهاب]]
[[fa:شهاب]]
[[fi:Meteori]]
[[fi:Meteori]]
[[fr:Étoile filante]]
[[ga:Dreige]]
[[ga:Dreige]]
[[he:מטאור]]
[[he:מטאור]]

Έκδοση από την 01:32, 18 Οκτωβρίου 2012


Ο Μετεωρίτης Willamette στο Μουσείο ΑΜΝΗ (Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) της Νέας Υόρκης

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε ουράνιο σώμα το οποίο, όταν συναντήσει τη Γη, έλκεται από αυτήν και κινείται προς την επιφάνειά της με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη φωτεινή ακτινοβολία.

Τα μετέωρα χωρίζονται σε:

  • Διάττοντες: Κατηγορία μετεώρων πολύ μικρών διαστάσεων (περίπου όσο ένας κόκκος άμμου).Παρατηρούνται συχνότερα από όλα τα μετέωρα.
  • Βολίδες: Αρκετά σπάνιες. Διαρκούν περισσότερο, φωτίζουν αρκετά έντονα και συνήθως συνοδεύονται από έκρηξη.
  • Μετεωρίτες: Μετέωρα με αρκετά μεγάλες διαστάσεις ώστε να μην εξαερωθούν τελείως, κατά τη διαδρομή τους στην ατμόσφαιρα, και μερικά μέρη τους να φτάσουν στην επιφάνεια. Συνήθως αποκαλούμε (εσφαλμένα) μετεωρίτη και το τμήμα του που φτάνει στη Γη.

Εμφανίζονται κυρίως σε ύψος 120km και, τα μικρότερα από αυτά, εξαφανίζονται αφού διανύσουν 60-80km. Κινούνται με ταχύτητες μερικών δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.. Οι λαμπρότεροι διάττοντες και οι βολίδες συνοδεύονται από μια φωτεινή ουρά η οποία διατηρείται μερικά λεπτά μετά την εξαέρωση του μετεώρου. Οι ουρές αυτές δεν είναι πάντα ευθύγραμμες και συχνά παρουσιάζουν κυματισμούς ή και καμπές.

Αρκετά εκατομμύρια μετεώρων πέφτουν σε όλη τη Γη κάθε εικοσιτετράωρο. Ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός αλλά σε μερικές περιόδους το φαινόμενο παρουσιάζεται αρκετά έντονο, οπότε λέμε ότι έχουμε βροχή διαττόντων. Δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της μάζας που προσθέτουν στον πλανήτη μας αλλά γενικά θεωρείται ελάχιστη.

Ονοματολογία

Η ονοματολογία που χρησιμοποιούμε για τα μικρά αυτά αντικείμενα εξαρτάται από την ακριβή θέση τους στο Διάστημα. Τα διάφορα μικρά τεμάχια, με διάμετρο σωματιδίου σκόνης και μέχρι μερικά μέτρα, που περιφέρονται στον διαπλανητικό χώρο, ονομάζονται μετεωροειδή. 'Όταν αυτά τα αντικείμενα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, σχηματίζουν, λόγω της τριβής τους, μια λαμπερή ουρά. 'Όσα από αυτά εξαερώνονται, ονομάζονται μετέωρα, ενώ τα μεγαλύτερα απ' αυτά, που καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια της Γης, σχηματίζοντας μικρούς ή μεγάλους κρατήρες, ονομάζονται μετεωρίτες.

Πηγές

  • ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, Δρ. Π. Ε. Ροβίθη, ΩΡΟΡΑ