Μεσσάπιο όρος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ararapoglou (συζήτηση | συνεισφορές)
Ararapoglou (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 24: Γραμμή 24:


[[en:Messapio]]
[[en:Messapio]]
[http://el.wikisource.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE% Στράβων Γεωγραφικά βιβλίο Θ Κεφ 2. Παρ 2.]
[http://el.wikisource.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%98 Στράβων Γεωγραφικά βιβλίο Θ Κεφ 2. Παρ 13]
ἐν δὲ τῇ Ἀνθηδονίᾳ Μεσσάπιον ὄρος ἐστὶν ἀπὸ Μεσ
σάπου, ὃς εἰς τὴν Ἰαπυγίαν ἐλθὼν Μεσσαπίαν τὴν
χώραν ἐκάλεσεν. ἐνταῦθα δὲ καὶ τὰ περὶ τὸν Γλαῦκον
μυθεύεται τὸν Ἀνθηδόνιον, ὅν φασιν εἰς κῆτος μετα
βαλεῖν.

Έκδοση από την 09:37, 11 Οκτωβρίου 2012

Συντεταγμένες: 38°21′04″N 23°28′48″E / 38.3510°N 23.4800°E / 38.3510; 23.4800

Μεσσάπιο όρος is located in Greece
Μεσσάπιο όρος
Μεσσάπιο όρος
Η θέση του Μεσσάπιου στον χάρτη

Το Μεσσάπιο (ονομάζεται και Κτυπάς) είναι μικρό σχετικά βουνό της Στερεάς Ελλάδας με υψόμετρο 1.021 μέτρα. Βρίσκεται στον νομό Βοιωτίας στα όρια του με τον νομό Ευβοίας, πάνω από τον πορθμό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Χαλκίδας και από την πόλη της Θήβας και ουσιαστικά χωρίζει την περιοχή της Θήβας από την περιοχή της Χαλκίδας. Το Μεσσάπιο αναφέρεται από τον περιηγητή Παυσανία στα Βοιωτικά[1].

Το νότιο τμήμα του ευρύτερου ορεινού όγκου είναι το όρος Ύπατον, στην κορυφή του οποίο βρίσκεται η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Σαγματά. Οι βόρειες υπώρειες του όρους Μεσσάπιο καταλήγουν απότομα στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, στα ριζά του οποίου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ανθηδώνας. Τμήματα του όρος Μεσσαπίου έχουν διάφορες ονομασίες όπως Λυκοβούνι και Γαλατσίδεζα. Στις νοτιοανατολικές απολήξεις του Μεσσαπίου, δίπλα από τον λόφο της Γαλατσίδεζας, διέρχεται η παλαιά εθνική οδός Χαλκίδος - Θηβών, στη περιοχή της Ριτσώνας.

Το όρος Μεσσάπιο καλύπτονταν από πυκνά πευκοδάση, επίσης διέθετε και πλούσια πανίδα με μεγάλα θηλαστικά, όπως αλεπούδες, τσακάλια ακόμα και λύκοι. Μάλιστα έχουν διασωθεί αρκετές αναφορές από τους γηραιότερους κατοίκους της περιοχής για την εμφάνιση λύκων και τσακαλιών. Αλλεπάλληλες όμως πυρκαϊές τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αποψιλώσει τις πλαγιές του, με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να έχει υποστεί μεγάλη οικολογική καταστροφή και να υπάρχει η ανάγκη αναδάσωσης. Η πρώτη μεγάλη πυρκαϊά του όρους Μεσσάπιου προκλήθηκε από τον εμπρησμό των Γερμανοϊταλικών δυνάμεων κατοχής το 1944, για τον εντοπισμό ελληνικών αντιστασιακών τμημάτων, και η τελευταία τον Ιούλιο του 2009 στην περιοχή της Ριτσώνας.

Παραπομπές

  1. Βικηθήκη, Παυσανίας Ελλάδος περιήγηση/Βοιωτικά οὗτοι μὲν τοιοῦτο παρέχονται τὸ εἶδος, τῆς δὲ Βοιωτίας τὰ ἐν ἀριστερᾷ τοῦ Εὐρίπου Μεσσάπιον ὄρος καλούμενον καὶ ὑπ' αὐτῷ Βοιωτῶν ἐπὶ θαλάσσης πόλις ἐστὶν Ἀνθηδών: γενέσθαι δὲ τῇ πόλει τὸ ὄνομα οἱ μὲν ἀπὸ Ἀνθηδόνος νύμφης, οἱ δὲ Ἄνθαν δυναστεῦσαι λέγουσιν ἐνταῦθα, Ποσειδῶνός τε παῖδα καὶ Ἀλκυόνης τῆς Ἄτλαντος.

Στράβων Γεωγραφικά βιβλίο Θ Κεφ 2. Παρ 13 ἐν δὲ τῇ Ἀνθηδονίᾳ Μεσσάπιον ὄρος ἐστὶν ἀπὸ Μεσ σάπου, ὃς εἰς τὴν Ἰαπυγίαν ἐλθὼν Μεσσαπίαν τὴν χώραν ἐκάλεσεν. ἐνταῦθα δὲ καὶ τὰ περὶ τὸν Γλαῦκον μυθεύεται τὸν Ἀνθηδόνιον, ὅν φασιν εἰς κῆτος μετα βαλεῖν.