Ανάγλυφο της σκεπτόμενης Αθηνάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Robot: Changing Κατηγορία:Ανάγλυφο; διακοσμητικές αλλαγές
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
| εικόνα = ACMA Athéna contemplative.jpg
| εικόνα = ACMA Athéna contemplative.jpg
| μέγεθος εικόνας = 250px
| μέγεθος εικόνας = 250px
| λεζάντα = Μικρό ανάγλυφο<br />της σκεπτόμεης Αθηνάς
| λεζάντα = Μικρό ανάγλυφο<br />της σκεπτόμενης Αθηνάς
| είδος = Αυστηρός ρυθμός
| είδος = Αυστηρός ρυθμός
| έτος = 5ος αι. π.Χ.
| έτος = 5ος αι. π.Χ.

Έκδοση από την 17:58, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μουσείο Ακρόπολης, αρ. 695
Μικρό ανάγλυφο
της σκεπτόμενης Αθηνάς
ΟνομασίαΜουσείο Ακρόπολης, αρ. 695
Έτος δημιουργίας5ος αι. π.Χ.
ΕίδοςΑυστηρός ρυθμός
Διαστάσειςύψος: 54 εκ.,
πλάτος: 32-31,5 εκ,
πάχος: 0,5 εκ.
ΜουσείοΜουσείο Ακρόπολης
Αριθμός καταλόγου695
Χάρτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το ανάγλυφο της σκεπτόμενης Αθηνάς ή Αθηνά προ στήλης (προγενέστερος τίτλος) είναι αρχαίο αττικό ανάγλυφο, και ένα από τα διασημότερα έργα του Μουσείου της Ακρόπολης. Βρέθηκε το 1888 στις ανασκαφές της Ακρόπολης και φιλοξενείται στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα με αριθμό καταλόγου .

Περιγραφή

Χαμηλά προεξέχει μια λεπτή ταινία που παριστάνει το έδαφος, στο οποίο επάνω στέκει η θεά Αθηνά. Το έδαφος του αναγλύφου ήταν χρωματισμένο με γαλάζια μπογιά όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα. Το ίδιο χρώμα έφερε και η τετραγωνική επιμήκης στήλη που στέκει όρθια στο δεξί μέρος του αναγλύφου. Η στήλη ήταν διακοσμημένη με μια ταινία εν είδη επίκρανου. Η ενδυμασία της Αθηνάς αποτελείται από τα υποδήματα, αττικό χιτώνα χωρίς μανίκια με ζωσμένο απόπτυγμα, και κράνος τύπου κορινθιακού. Στέκει μπροστά στην στήλη, ελαφρά κλίνοντας μπροστά έχοντας το δεξί χέρι στην μέση ενώ με το αριστερό χέρι στηρίζει το δόρυ. Το κεφάλι είναι ελαφρά γερμένο προς τα κάτω. Το ανάγλυφο έχει διαστάσεις ύψος: 54 εκ., πλάτος: 32-31,5 εκ, πάχος: 0,5 εκ.

Ερμηνεία

Η έκφραση της Αθηνάς εμπνέει μελαγχολία ή λύπη. Πιθανόν επειδή η στήλη να δηλώνει επιτύμβιο μνημείο των πεσόντων στρατιωτών των μηδικών πολέμων προς υπεράσπιση της πατρίδας.

Ιστορική τοποθέτηση

Το ανάγλυφο βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης νότια του Παρθενώνα, μεταξύ του κρηπιδώματος του ναού και του νοτίου τείχους της Ακρόπολης. Το σημείο αυτό ήταν ίσως το εργαστήριο κατασκευής γλυπτών κατά την επί Περικλέους οικοδόμηση του Παρθενώνα. Η διάσταση της Αθηνάς, το περίγραμμα των μορφών, και η διάπλαση των μελών του σώματος είναι κάλλιστα γνωρίσματα της τελειοποιημένης τέχνης. Οι πτυχές του χιτώνα δείχνουν ότι ο καλλιτέχνης δεν είναι απαλλαγμένος από την επίδραση της αρχαϊκής τέχνης. Το ανάγλυφο κατατάσσεται στου τελευταίους χρόνους του πρώτου ήμισυ του 5ου π.Χ. αιώνα.

Πηγές


Πρότυπο:Μνημεία της Ελλάδας