Τζεμπέλ Μπαρκάλ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
LaaknorBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3rc2) (Ρομπότ: Προσθήκη: da:Gebel Barkal
ZéroBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: ar:جبل البركل
Γραμμή 45: Γραμμή 45:
[[Κατηγορία:Σουδάν]]
[[Κατηγορία:Σουδάν]]


[[ar:جبل البركل]]
[[bg:Джебел Баркал]]
[[bg:Джебел Баркал]]
[[ca:Gebel Barkal]]
[[ca:Gebel Barkal]]

Έκδοση από την 12:05, 15 Σεπτεμβρίου 2012

Συντεταγμένες: 18°32′N 31°49′E / 18.533°N 31.817°E / 18.533; 31.817

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Το Όρος Γκεμπέλ Μπαρκάλ και οι Αρχαιολογικοί Χώροι της Επαρχίας Ναπατάν
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Το φρούριο της Μπάχλα
Χάρτης
Χώρα μέλοςΣουδάν Σουδάν
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαi, ii, iii, iv, vi
Ταυτότητα1073
ΠεριοχήΑραβικές Χώρες
Συντεταγμένες18.32N 31.49E
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή2003 (27η συνεδρίαση)

Το Τζεμπέλ Μπαρκάλ ή Γκεμπέλ Μπαρκάλ (Αραβικά: جبل بركل‎) είναι ένα μικρό βουνό 400 χλμ περίπου βόρεια του Χαρτούμ, στην πόλη Καρίμα, στην Βόρεια Επαρχία του Σουδάν, σε μία μεγάλη καμπή του ποταμού Νείλου, στην περιοχή Νουβία.

Το 2003 το βουνό, μαζί με την ιστορική πόλη Ναπάτα (Napata) η οποία βρίσκεται στους πρόποδές του, ανακηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Περί το 1450 π.Χ., ο Αιγύπτιος Φαραώ Τούθμωσις ο 3ος επέκτεινε την αυτοκρατορία του σε αυτή την περιοχή και το Τζεμπέλ Μπαρκάλ αποτέλεσε το νοτιότερο όριό της. Εκεί εκστράτευσε κοντά στην πόλη Ναπάτα η οποία, 300 χρόνια αργότερα, αποτέλεσε την πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Βασιλείου των Κους (kingdom of Kush). Ο βασιλιάς Πιγιέ (king Piye) της 25ης Νουβιακής Δυναστείας αργότερα επέκτεινε τον Ναό του Νέου Βασιλείου του Αμούν (New Kingdom Temple of Amun) της πόλης και ανέγειρε Εικοσαετή Νικηφόρα Στήλη (Year 20 Victory stela) του μέσα στο ναό.

Τα ερείπια γύρω από το Τζεμπέλ Μπαρκάλ περιλαμβάνουν τουλάχιστον 13 ναούς και 3 παλάτια, τα οποία αναφέρονται για πρώτη φορά από Ευρωπαίους εξερευνητές κατά τη δεκαετία του 1820. Το 1862 πέντε επιγραφές της Τρίτης Ενδιάμεσης Περιόδου ανακτήθηκαν από έναν Αιγύπτιο αξιωματικό και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Καΐρου, όμως μόλις το 1916 άρχισαν επιστημονικές αρχαιολογικές ανασκαφές, με μία συνδυασμένη αποστολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης, υπό την καθοδήγηση του Τζορτζ Ρίσνερ (George Reisner)[1]. Από τη δεκαετία του 1970 οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από μία ομάδα του Πανεπιστημίου της Ρώμης Λα Σαπιέντσα, υπό την καθοδήγηση του Σέρτζιο Ντοναντόνι (Sergio Donadoni), στην οποία προστέθηκε μία ακόμα ομάδα από το μουσείο της Βοστώνης τη δεκαετία του 1980, υπό την καθοδήγηση του Τίμοθι Κένταλ (Timothy Kendall). Οι μεγαλύτεροι ναοί, όπως αυτός του Αμούν, ακόμα και σήμερα θεωρούνται ιεροί από τον ντόπιο πληθυσμό.

Το βουνό έχει ύψος 98 μέτρα, έχει επίπεδη κορυφή και χρησιμοποιούνταν ως σημείο αναφοράς από τους εμπόρους στη σημαντική διαδρομή ανάμεσα στην Κεντρική Αφρική, την Αραβία και την Αίγυπτο, ως το σημείο όπου ο Νείλος ήταν ευκολότερος να διασχιστεί.

Το Τζεμπέλ Μπαρκάλ χρησιμοποιήθηκε ως βασιλικό νεκροταφείο κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Μεροέ[2]. Οι νεώτερες ταφές χρονολογούνται στον 3ο αιώνα πΧ.

Φωτογραφίες

Παραπομπές

  1. A. Reisner, "Historical Inscriptions from Gebel Barkal", Sudan Notes and Records, 4 (1921), pp. 59-75
  2. László Török, The kingdom of Kush: handbook of the Napatan-Meroitic Civilization

εξωτερικές συνδέσεις

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jebel Barkal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).