Κάστα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2+) (Ρομπότ: Προσθήκη: be:Каста
YFdyh-bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: th:วรรณะทางสังคม
Γραμμή 50: Γραμμή 50:
[[sv:Kast]]
[[sv:Kast]]
[[ta:சாதி]]
[[ta:சாதி]]
[[th:วรรณะทางสังคม]]
[[tr:Kast sistemi]]
[[tr:Kast sistemi]]
[[uk:Каста]]
[[uk:Каста]]

Έκδοση από την 08:17, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Με τον όρο κάστα περιγράφεται ο θεμελιώδης κοινωνικός θεσμός της Ινδίας. Πολλές φορές ο όρος χρησιμοποιείται μεταφορικά για να υποδείξει κοινωνικές διακρίσεις η έντονο κοινωνικό αποκλεισμό. Στην πιο σύνθετη μορφή του, σύστημα έγχρωμων καστών, ο όρος αναφέρεται στην φυλετική ταξινόμηση των ΗΠΑ της Νότιας Αφρικής και άλλων χωρών.

Το σύστημα στην πληρέστερη ανάπτυξή του απαντάται στον ινδουισμό, αν και ανάλογες μορφές υπάρχουν στον ισλαμισμό, στον χριστιανισμό, τους Σιχ και άλλες θρησκευτικές ομάδες στην Ν. Ασία. Είναι αρχαίος θεσμός-πυρήνας της ινδουιστικής κοινωνίας επί δύο χιλιετίες και αναπτύχθηκαν όχι μόνο περίπλοκα συστήματα και πρακτικές, αλλά και μία περίπλοκη θεωρία που τις ερμηνεύει και τις αιτιολογεί. Το θεωρητικό υπόβαθρο έχει απωλέσει την αρχική του σημασία και δύναμη, ωστόσο πολλές από τις πρακτικές του ισχύουν έως και σήμερα[1].

Η λέξη κάστα στην Ινδική αποδίδεται ως βάρνα ή τζατί. Η λέξη βάρνα υποδεικνύει ένα ιδανικό μοντέλο, έναν τρόπο σχεδιασμού της κοινωνίας, ενώ η λέξη τζατί αναφέρεται στις πραγματικές κοινωνικές ομάδες με τις οποίες ταυτίζονται οι άνθρωποι και στη βάση των οποίων αλληλεπιδρούν. Οι βάρνα είναι μόνον τέσσερεις από αρχαιοτάτων χρόνων: μπραχμάν, κσατρίγια, βάισυα και σούντρα. Οι τζατί είναι πολλές στον αριθμό και συχνά εσωτερικά διασπασμένες. Αν και διαφέρουν από θρησκεία σε θρησκεία και άλλαξαν πολλές φορές την ταυτότητά τους, συνεχίζουν να ασκούν επίδραση στους Ινδούς[2]

Αναφορές

  1. Dumont L. (1980) Homo Hierarchicus: The Caste System and its Implications, Chicago: University of Chicago Press
  2. Alan Barnard - Jonathan Spencer (eds), Encyclopedia of Social and Cultural Anthropology, New York, USA, 138.