Ουσουάια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Το αρχείο Usuhaia.jpg αφαιρέθηκε αφού διαγράφηκε στα Commons από τον Martin H. με αιτία: Copyright violation: see e.g. http://www.skyscraperlife.com/ciudades-y-arquitectura-la/12733-ushu...
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: kn:ಉಶುವಿಯಾ
Γραμμή 80: Γραμμή 80:
[[ka:უშუაია]]
[[ka:უშუაია]]
[[kl:Ushuaia]]
[[kl:Ushuaia]]
[[kn:ಉಶುವಿಯಾ]]
[[ko:우수아이아]]
[[ko:우수아이아]]
[[la:Ushuaia]]
[[la:Ushuaia]]

Έκδοση από την 08:00, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Συντεταγμένες: 54°48′S 68°18′W / 54.800°S 68.300°W / -54.800; -68.300

Ουσουάια
Αρχείο:Escudo Ushuaia-2.png
Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ουσουάια
54°48′26″S 68°18′16″W
ΧώραΑργεντινή Αργεντινή
ΠεριφέρειαΓη του Πυρός
Διοικητική υπαγωγήνομός Ουσουάια
Ίδρυση12  Οκτωβρίου 1884
Έκταση22,6
Υψόμετρο6
Πληθυσμός63.280
Ταχ. κωδ.V9410
Τηλ. κωδ.2901
Ζώνη ώραςUTC−03:00
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ουσουάια (Ushuaia) είναι πόλη της Αργεντινής και πρωτεύουσα της επαρχίας της «Γης του Πυρός» με πληθυσμό 64.000.[1] Θεωρείται από πολλούς ως η νοτιότερη πόλη του κόσμου, γεγονός που συνεισφέρει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία αφού είναι ένας κύριος τουριστικός προορισμός, τόσο στους τουρίστες που φτάνουν εκεί οδικώς ή αεροπορικώς από την Αργεντινή ή την Χιλή όσο και σε αυτούς που επισκέπτονται την Ανταρκτική με κρουαζιερόπλοια.

Ιστορία

Μερική θέα της πόλης από το λιμάνι

Οι Όνας (Ona) έφτασαν στην Γη του Πυρός πριν από περίπου 11000 χρόνια[2]και κατά την αποικιακή εποχή πρώτος έφτασε ο βρετανός Ρόμπερτ ΦίτζΡόι (Robert FitzRoy) στις 29 Ιανουαρίου 1833 με το παρθενικό ταξίδι του ιστιοφόρου «HMS Beagle». Στο δεύτερο ταξίδι στο πλοίο επέβαινε και ο Δαρβίνος,[3]η παρουσία του οποίου έκανε το «HMS Beagle» ένα από τα διασημότερα πλοία.

Η σύγχρονη Ουσουάια ξεκίνησε σαν οικισμός το 1873 όταν ο αργεντινός πρόεδρος Χούλιο Αργεντίνο Ρόκα (Julio Argentino Roca), στο πρότυπο της Τασμανίας στην Αυστραλία, δημιούργησε μια «ποινική αποικία» με σκοπό την ανάπτυξη του οικισμού σαν πόλη και την κυριαρχία της Αργεντινής στην Γη του Πυρός.[4] Στην δεκαετία του 1880 κυκλοφόρησαν φήμες ότι βρέθηκε χρυσός στην Ουσουάια, γεγονός που βοήθησε στην περαιτέρω εξάπλωση της πόλης αλλά οι φήμες τελικά αποδείχτηκαν ψεύτικες. Στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα όλη η πόλη ήταν η περιοχή γύρω από την φυλακή, η οποία φιλοξενούσε κατάδικους με επαναλαμβανόμενα σοβαρά αδικήματα με συνέπεια η απόδραση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στην ουσία οι κατάδικοι ήταν «καταναγκασμένοι άποικοι» και εκτός από την πόλη έχτισαν και τον σιδηρόδρομο που εξυπηρετούσε τον οικισμό, σήμερα ένα τουριστικό αξιοθέατο γνωστό ως «Το τρένο στο τέλος του κόσμου».

Γεωγραφία

Η Ουσουάια θεωρείται η νοτιότερη πόλη στον κόσμο παρ' ότι υπάρχει νοτιότερα το Πουέρτο Γουίλιαμς, ένας οικισμός που ανήκει στην Χιλή με 2.000 κάτοικους. Το Πουέρτο Γουίλιαμς αυτοαποκαλείται επίσης η νοτιότερη πόλη στον κόσμο αλλά με 2.000 κάτοικους δεν θεωρείται πόλη ούτε καν από τα κριτήρια που θέτει η ίδια η Χιλιανή κυβέρνηση [5] και φαίνεται να χάνει την «μάχη» από την Ουσουάια η οποία έχει όλα τα στοιχεία μιας πόλης. Αυτός ο τίτλος φαίνεται τελικά να είναι σημαντικός καθώς έλκει τουρίστες από όλο τον κόσμο και συνεπώς συνεισφέρει στην τοπική οικονομία.

Κλίμα

Η Ουσουάια έχει ένα υποπολικό ωκεάνιο κλίμα με θερμοκρασίες γύρω στον 1,6 °C τον χειμώνα (Ιούλιο) και 10,4 °C το καλοκαίρι (Ιανουάριος). Το ιστορικό χαμηλό είναι −25 °C και το ψηλό 29 °C που έγινε το μήνα Δεκέμβριο (καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο). Η ιστορικά χαμηλότερη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε ποτέ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι -6 °C. Κατά μέσο όρο η πόλη έχει 200 μέρες τον χρόνο με βροχή ή χιόνι και πολλές συννεφιασμένες και ομιχλώδης μέρες.

Οικονομία και Μεταφορές

Το λιμάνι της Ουσουάια

Η οικονομία της πόλης βασίζεται κυρίως στην αλιεία, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, εκτροφή πρόβατων και οικοτουρισμό.

Στην πόλη βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Ουσουάια (ΙΑΤΑ: USH) (Ushuaia – Malvinas Argentinas International Airport) με πτήσεις προς Μπουένος Άιρες και Σαντιάγο.

Το λιμάνι της Ουσουάια εκτός από τουριστικός προορισμός είναι και το βασικό σημείο απόπλου για επιστημονικές περιηγήσεις στην Ανταρκτική και άλλα μέρη του Νότιου Ωκεανού.

Στο εθνικό πάρκο της Γης του Πυρός καταλήγει ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος που συνδέει οδικώς την Ουσουάια με την υπόλοιπη Λατινική Αμερική.

Παραπομπές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ushuaia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ushuaia της Ισπανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).