Φρειδερίκος Β΄ της Σουαβίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: bg:Фридрих II (Швабия)
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
[[Κατηγορία:Οίκος των Χοενστάουφεν]]
[[Κατηγορία:Οίκος των Χοενστάουφεν]]


[[bg:Фридрих II (Швабия)]]
[[ca:Frederic II de Suàbia]]
[[ca:Frederic II de Suàbia]]
[[de:Friedrich II. (Schwaben)]]
[[de:Friedrich II. (Schwaben)]]

Έκδοση από την 09:57, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Φρειδερίκος ο Β΄ της Σουαβίας (10901147) ήταν ο δεύτερος δούκας της Σουαβίας από την δυναστεία των Χοενστάουφεν (1105 - 1147), μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του δούκα της Σουαβίας Φρειδερίκου Α΄ και της Αγνής. Το 1121 παντρεύτηκε την Ιουδήθ της Βαυαρίας μέλος του ισχυρού οίκου των Ουέλφων.

Με τον θάνατο του θείου του, αυτοκράτορα Ερρίκου Ε΄, ο Φρειδερίκος προσπάθησε, με την υποστήριξη και του μικρότερου αδελφού του Κονράδου, να εκλεγεί βασιλιάς των Ρωμαίων, ωστόσο έχασε την εκλογή (1125) από τον Λοθάριο Γ΄ που στέφθηκε αργότερα αυτοκράτορας (1133).

Αργότερα ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα στον Φρειδερίκο και τον Λοθάριο. Ο Λοθάριος πολιόρκησε την Νυρεμβέργη (1127), αλλά την ίδια χρονιά εξαναγκάστηκε να λύσει την πολιορκία, μετά από επέμβαση του Φρειδερίκου, ο οποίος κατέλαβε επίσης το Σπέγιερ (1128). Η απόπειρα του Ερρίκου δούκα της Βαυαρίας να συλλάβει τον Φρειδερίκο απέτυχε (1129). Ωστόσο υποστηρικτές του Λοθάριου κέρδισαν μια σειρά από μάχες στην Γερμανία και στην Ιταλία κυριεύοντας Σπέγιερ (1129), Νυρεμβέργη (1130) και Ουλμ (1134), κάτι που έκανε τον Φρειδερίκο να δηλώσει υποταγή στον αυτοκράτορα το 1134.

Την επόμενη χρονιά ο Φρειδερίκος και ο αδελφός του Κονράδος συμφιλιώθηκαν με τον Λοθάριο, ενώ με τον θάνατο του Λοθάριου (1137) στην θέση του αυτοκράτορα εξελέγη ο Κονράδος. Ο Κονράδος είχε πάντα την υποστήριξη του μεγαλύτερου αδελφού του.

Κληρονόμοι

Με τον γάμο του με την Ιουδήθ της Βαυαρίας (πέθανε το 1130) κόρη του δούκα Ερρίκου Θ΄ της Βαυαρίας παιδιά του ήταν :

Με την δεύτερη σύζυγο του Αγνή παιδιά του ήταν

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick II, Duke of Swabia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).