Ανταλλαγή συντρόφων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
YFdyh-bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: vi:Quyền ân ái tạm thời
Zorrobot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Τροποποίηση: vi:Trao đổi quyền ân ái tạm thời
Γραμμή 40: Γραμμή 40:
[[tl:Pagpapalitan ng katalik]]
[[tl:Pagpapalitan ng katalik]]
[[uk:Свінг (секс)]]
[[uk:Свінг (секс)]]
[[vi:Quyền ân ái tạm thời]]
[[vi:Trao đổi quyền ân ái tạm thời]]
[[yi:סווינגינג]]
[[yi:סווינגינג]]
[[zh:交換配偶]]
[[zh:交換配偶]]

Έκδοση από την 18:21, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η ανταλλαγή συντρόφων είναι μία σχετικά νέα συνήθεια στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών. Ενώ ως τρόπος ερωτικής ζωής είναι πανάρχαιος και πολύ συνηθισμένος σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι μονοθεϊστικές θρησκείες (Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός, Μωαμεθανισμός) έθεσαν αυστηρούς περιορισμούς στην ερωτική ζωή των ανθρώπων γενικότερα και ιδίως στην διαφοροποίηση από την αυστηρά μονογαμική οικογενειακή ερωτική ζωή (αν και οι μωαμεθανοί δικαιούνται να παντρεύονται 4 γυναίκες).

Η εμφάνιση του φαινομένου

Το «παιχνίδι» αυτό, στη σύγχρονη εποχή και στον δυτικό κόσμο, φαίνεται να ξεκίνησε από τις ΗΠΑ όπου και διαδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Ζευγάρια των οποίων η ερωτική ζωή είχε μεγάλη κάμψη από την ανία της μονογαμίας, ανακάλυψαν ότι αυτή μπορούσε να αναζωογονηθεί από την «προγραμματισμένη» ανταλλαγή συντρόφων.

Αρχικά το παιχνίδι ονομάστηκε Wife swapping (δηλαδή ανταλλαγή συζύγων) και αργότερα swinging από την έννοια της κούνιας (swing) και της κίνησης που κάνει από το ένα άκρο ως το άλλο και την παρομοίωση της κίνησης του / της συντρόφου, από τη μία αγκαλιά στην άλλη. Αυτό επεκτάθηκε και στη συμμετοχή περισσότερων ζευγαριών, ή και μεμονομένων ατόμων (συνήθως γυναικών), όπου η ανάμειξη ερωτικών συντρόφων σε διάφορα συμπλέγματα γίνεται με τυχαίο τρόπο και κατά τις επιθυμίες των συμμετεχόντων. Η σκηνή αυτή είναι γνωστή απο τους αρχαίους χρόνους ως «όργιο» και ο όρος χρησιμοποιείται και σήμερα.

Στις ΗΠΑ ιδρύθηκαν λέσχες (Swingers' clubs) οι οποίες είχαν ακοκλειστικό σκοπό την οργάνωση οργίων, που βρήκαν σοβαρή ανταπόκριση μεταξύ των φανατικών του είδους. Η πρώτη τέτοιου είδους λέσχη υπήρξε η Plato's Retreat στη Νέα Υόρκη. Εκεί τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα, είχαν την ευκαιρία να επιδιώξουν ερωτικές σχέσεις με άλλα άτομα με τις ίδες επιθυμίες. Οι μόνοι άνδρες ήταν λιγότερο αποδεκτοί σε τέτοιες συγκεντρώσεις (καθώς ήταν πάρα πολλοί οι ενδιαφερόμενοι) ενώ, αντίθετα, ενθαρρύνονταν να συμμετέχουν μόνες γυναίκες, συχνά χωρίς οικονομική υποχρέωση. Τις ΗΠΑ ακολούθησε η Ευρώπη, με πολλές τέτοιες λέσχες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Γερμανία, κ.α.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η ανταλλαγή συντρόφων έχει βρει πολλούς φανατικούς. Ξεκίνησε, δειλά, με προσωπικές αγγελίες σε εφημερίδες και περιοδικά, την δεκαετία του 1970. Σήμερα, με την άνεση και την ανωνυμία που παρέχει η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, έχουν δημιουργηθεί διάφοροι ιστότοποι για ερωτικές επαφές, άλλες αποκλειστικά για ανταλλαγές συντρόφων κι άλλες για οποιουδήποτε είδους ερωτική επικοινωνία. Στην ανταλλαγή συντρόφου επιδίδονται και πάρα πολλά παντρεμένα ζευγάρια, που έχουν απορρίψει τις έννοιες της ζήλειας και έχουν βρει ικανοποίηση στην επιδίωξη ερωτικών επαφών παρουσία του συντρόφου τους. Για πολλά ζευγάρια η ανταλλαγή αυτή τόνωσε την σεξουαλική τους ζωή και βοήθησε στη διατήρηση του γάμου τους, όπως τα ίδια δηλώνουν.