Nestlé: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==
Ο φαρμακοποιόος Ανρί Νεστλέ (Henri Nestlé) που καταγόταν από την Φρανκφούρτη το [[1860]] στο Βεβέ (Vevey) της Ελβετίας την εταιρία. O Νεστλέ είχε αναπτύξει μια τροφή για μωρά, των οποίων οι μητέρες δεν ήταν σε θέση να τα θηλάσουν. Αυτή η τροφή γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο κοινό, ιδιαίτερα όταν χορηγήθηκε σε ένα νεογνό, του οποίου ο οργανισμός δεν μπορούσε να κάνει ανεκτό το μητρικό γάλα, σώζοντας, έτσι, την ζωή του.<ref>[http://www.nestle.com/AllAbout/History/HistoryList.htm Ιστορία της Νεστλέ <small>(αγγλικά)</small>]</ref> Ο Νεστλέ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι η εμπορία του προϊόντος του ξεπερνούσε τα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Έτσι, το 1866, δημιούργησε δική του εταιρεία, η οποία, το [[1905]], συγχωνεύθηκε με την Anglo-Swiss Condensed Milk Company" με έδρα το Σαμ (Cham) της Ελβετίας.
Ο φαρμακοποιόος Ανρί Νεστλέ (Henri Nestlé) που καταγόταν από την [[Φρανκφούρτη]] το [[1860]] στο [[Βεβέ]] της Ελβετίας την εταιρία. O Νεστλέ είχε αναπτύξει μια τροφή για μωρά, των οποίων οι μητέρες δεν ήταν σε θέση να τα θηλάσουν. Αυτή η τροφή γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο κοινό, ιδιαίτερα όταν χορηγήθηκε σε ένα νεογνό, του οποίου ο οργανισμός δεν μπορούσε να κάνει ανεκτό το μητρικό γάλα, σώζοντας, έτσι, την ζωή του.<ref>[http://www.nestle.com/AllAbout/History/HistoryList.htm Ιστορία της Νεστλέ <small>(αγγλικά)</small>]</ref> Ο Νεστλέ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι η εμπορία του προϊόντος του ξεπερνούσε τα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Έτσι, το 1866, δημιούργησε δική του εταιρεία, η οποία, το [[1905]], συγχωνεύθηκε με την Anglo-Swiss Condensed Milk Company" με έδρα το Σαμ (Cham) της Ελβετίας.


Αργότερα η εταιρία άνοιξε παραρτήματα σε άλλες χώρες όπως το [[Ηνωμένο Βασίλειο]], η [[Γερμανία]] και η [[Ισπανία]]. Το πρώτο εργοστάσιο στις [[Η.Π.Α]] ιδρύθηκε στο Φούλτον της [[Νέα Υόρκη (πολιτεία)|Νέας Υόρκης]]. Από την Νεστλέ Ελλάς προέρχεται η εφεύρεση του πλέον διεθνές γνωστού [[Φραπέ]].
Αργότερα η εταιρία άνοιξε παραρτήματα σε άλλες χώρες όπως το [[Ηνωμένο Βασίλειο]], η [[Γερμανία]] και η [[Ισπανία]]. Το πρώτο εργοστάσιο στις [[Η.Π.Α]] ιδρύθηκε στο Φούλτον της [[Νέα Υόρκη (πολιτεία)|Νέας Υόρκης]]. Από την Νεστλέ Ελλάς προέρχεται η εφεύρεση του πλέον διεθνές γνωστού [[Φραπέ]].

Έκδοση από την 09:55, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η Νεστλέ είναι πολυεθνική εταιρία τροφίμων, που ιδρύθηκε και εδρεύει στο Βεβέ της Ελβετίας και είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Ιστορία

Ο φαρμακοποιόος Ανρί Νεστλέ (Henri Nestlé) που καταγόταν από την Φρανκφούρτη το 1860 στο Βεβέ της Ελβετίας την εταιρία. O Νεστλέ είχε αναπτύξει μια τροφή για μωρά, των οποίων οι μητέρες δεν ήταν σε θέση να τα θηλάσουν. Αυτή η τροφή γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο κοινό, ιδιαίτερα όταν χορηγήθηκε σε ένα νεογνό, του οποίου ο οργανισμός δεν μπορούσε να κάνει ανεκτό το μητρικό γάλα, σώζοντας, έτσι, την ζωή του.[1] Ο Νεστλέ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι η εμπορία του προϊόντος του ξεπερνούσε τα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Έτσι, το 1866, δημιούργησε δική του εταιρεία, η οποία, το 1905, συγχωνεύθηκε με την Anglo-Swiss Condensed Milk Company" με έδρα το Σαμ (Cham) της Ελβετίας.

Αργότερα η εταιρία άνοιξε παραρτήματα σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ισπανία. Το πρώτο εργοστάσιο στις Η.Π.Α ιδρύθηκε στο Φούλτον της Νέας Υόρκης. Από την Νεστλέ Ελλάς προέρχεται η εφεύρεση του πλέον διεθνές γνωστού Φραπέ.

Η Νεστλέ Ελλάς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού (2009)

Toν Φεβρουάριο του 2009, πρόστιμο 29,9 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Νεστλέ Ελλάς, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά προϊόντων καφέ. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την πενταετία 2002 2006, η εταιρεία παρεμπόδιζε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κάνουν παράλληλες εισαγωγές στιγμιαίου καφέ και να προβάλουν τα ανταγωνιστικά προϊόντα, ενώ παράλληλα απαγόρευε στις καφετέριες και τους διανομείς να προμηθεύονται καφέ από άλλες εταιρίες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Νεστλέ έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του στιγμιαίου καφέ με τους εξής τρόπους:

  • Σε ό,τι αφορά την αγορά του στιγμιαίου καφέ λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ):
  • Παρείχε εκπτώσεις στόχων και πίστης.
  • Απαγόρευε και παρεμπόδιζε τις παράλληλες εισαγωγές.
  • Απαγόρευε στις αλυσίδες να διενεργούν παράλληλες προωθητικές ενέργειες με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Για τις παραβάσεις στη συγκεκριμένη αγορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 29.786.764 ευρώ. Επίσης, υποχρεώνει την εταιρεία να παύσει άμεσα αυτές τις παραβάσεις και την απειλεί με πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Στην αγορά στιγμιαίου καφέ μαζικής εστίασης (καφετέριες κ.λπ): Επέβαλε ρητούς όρους αποκλειστικής προμήθειας και ομαδικών πωλήσεων. Παρείχε εκπτώσεις πίστης που αποσκοπούσαν στη δημιουργία πιστής πελατειακής σχέσης μεταξύ της NESTLE και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης. Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις επιβάλλει πρόστιμο 149.901 ευρώ και την προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν παύσει τη συμπεριφορά αυτή θα επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Τέλος, στις σχέσεις της με τους διανομείς επέβαλε υποκρύπτουσα υποχρέωση μη ανταγωνισμού (αντίστοιχης της «αγγλικής ρήτρας»). Αν δεν παύσει τις παραβάσεις της σε βάρος των διανομέων, απειλείται με πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Τέλος, η Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο 15.000 ευρώ στη Νεστλέ, διότι δεν γνωστοποίησε τις συμφωνίες συνεργασίας τόσο με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και με καταστήματα μαζικής εστίασης, αλλά και με τους διανομείς της (που συνάφθηκαν μετά τις 2 Αυγούστου 2005).

Συνολικά, το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Νεστλέ φθάνει τα 29.951.665 ευρώ.

Η Νεστλέ σήμερα

Η Νεστλέ σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς απασχολεί 265.000 άτομα παγκοσμίως και διαθέτει 481 εργοστάσια σε 87 χώρες και τις πέντε ηπείρους.

Διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων. Γνωστά προϊόντα της στην Ελλάδα είναι ο στιγμιαίος καφές Nescafe, τα είδη βρεφικής διατροφής "Neslac", "Nan" κ. ά,. οι σοκολάτες "Crunch", "Smarties" "KitKat", στιγμιαία ροφήματα (Νεσκουίκ), προϊόντα μαγειρικής με την επωνυμία "Maggi", μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό ("Κορπή", "Perrier"), παγωτά, προϊόντα για κατοικίδια (όπως τα "Friskies") κ. ά. Η Νεστλέ είναι, επίσης, ο κυριότερος μέτοχος της εταιρείας προϊόντων κοσμητικής "L’ Oreal".[2]

Πηγές