Τάραντας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: uz:Taranto
μ Αντικατάσταση της Image:Simbolo_di_Taranto.png με την Image:Emblem_of_the_city_of_Taranto.png (από τον M0tty επειδή: Exact or scaled-down duplicate: [[commons::File:Emblem of the city of T...
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
| ΛεζάνταΦωτογραφίας = Το κάστρο του Τάραντα
| ΛεζάνταΦωτογραφίας = Το κάστρο του Τάραντα
| Σημαία =
| Σημαία =
| Έμβλημα = Simbolo di Taranto.png
| Έμβλημα =Emblem_of_the_city_of_Taranto.png
| Προσωνυμία =
| Προσωνυμία =
| Χάρτης =
| Χάρτης =

Έκδοση από την 04:39, 22 Αυγούστου 2012

Συντεταγμένες: 40°28′10″N 17°14′41″E / 40.46944°N 17.24472°E / 40.46944; 17.24472

Τάραντας
Εικόνα
Το κάστρο του Τάραντα
Αρχείο:Emblem of the city of Taranto.png
(Έμβλημα)
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Επαρχία   Τάραντο
Περιοχή
Υψόμετρο   5 μ.
Έκταση   217 χλμ²
Πληθυσμός   201.349 (2001)
Πυκνότητα   899,2 κατ./χλμ²
Άλλες πληροφορίες
Ζώνη ώρας   UTC+1
Ίδρυση   706 π.Χ.
http://www.comune.taranto.it/

Ο Τάραντας (ιταλ. Taranto , τοπ. διάλ. Tàrande) είναι παραθαλάσσια πόλη της Ιταλίας χτισμένη στην θέση της αρχαίας Ελληνικής αποικίας. Βρίσκεται στην νότια Ιταλία, στην περιοχή της Απουλίας, χτισμένη στις όχθες του ομώνυμου κόλπου. Η πόλη έχει αναπτυχθεί πάνω σε μία μικρή νησίδα στο εσωτερικό της τοπικής λιμνοθάλασσας και στις ακτές γύρω απ' αυτή. Αποτελεί έδρα της ομώνυμης επαρχίας και ο πληθυσμός της είναι 201.349 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Ο Τάραντας είναι σημαντικό εμπορικό λιμάνι και κύρια βάση του Ιταλικού ναυτικού.

Ιστορία

Αρχαία Ιστορία

Τμήμα Δωρικού ναού στον Τάραντα

Ο Τάραντας ήταν η μοναδική αποικία της Σπάρτης στην Μεγάλη Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 706 π.Χ. και εγκαταστάθηκαν σε αυτή Σπαρτιάτες άποικοι. Οι άποικοι έδωσαν στην πόλη το όνομα του ήρωα Τάραντα, γιου του θεού Ποσειδώνα και μίας τοπικής νύμφης[1]. Ο Τάραντας εξελίχθηκε σε κυρίαρχη πόλη της Νότιας Ιταλίας επιβάλλοντας σταδιακά την κυριαρχία του και στις γειτονικές πόλεις. Αποτέλεσε επίσης πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο της δυτικής Μεσογείου. Η κυριαρχία του Τάραντα στην νότια Ιταλία απειλήθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τους Ρωμαίους, οπότε συμμάχησε με τον βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρο για να τους αντιμετωπίσει. Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τελικά την πόλη λίγα χρόνια μετά τους Πυρρικούς πολέμους το 272 π.Χ. Οι Ρωμαίοι μετά την κατάληψη της πόλης κατέστρεψαν τα τείχη της. Κατά την διάρκεια του Β' Ρωμαιο-Καρχηδονιακού Πολέμου ο Τάραντας υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον στρατό του Αννίβα.

Μεσαιωνική Περίοδος

Η πόλη του Τάραντα παρέμενε σημαντική σ' όλη σχεδόν την διάρκεια την μεσαιωνικής της ιστορίας. Κατά την διάρκεια αυτή γνώρισε πολλούς διαφορετικούς κατακτητές. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην περιοχή της Ιταλίας κυριάρχησαν οι Οστρογότθοι. Οι Οστρογότθοι ηττήθηκαν το 540 μ.Χ. από τον στρατό του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού και η Ιταλία έγινε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τους Βυζαντινούς ακολούθησαν οι Λομβαρδοί που κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιταλίας. Η περιοχή του Τάραντα καταλήφθηκε πάλι από τους Βυζαντινούς όμως τον 8ο αιώνα και τον 9ο αιώνα πέρασε για μεγάλα διαστήματα χέρια των Αράβων Σαρακηνών. Τελικά κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς γύρω στο 1060 μ.Χ.

Επόμενα χρόνια

Ο Τάραντας τον 16ο αιώνα

Μετά τους Νορμανδούς η πόλη έγινε μέρος του Βασιλείου της Νάπολης. Στα μέσα του 18ο αιώνα αναφέρεται πως είχε πληθυσμό πάνω από 11.000. Ο Τάραντας έγινε μέρος του σύγχρονου Ιταλικού κράτους το 1860 όταν ενώθηκε το βασίλειο των δύο Σικελιών με το νεοσύστατο Ιταλικό κράτος.

Σημαντικοί Ταραντίνοι

Παραπομπές

Εξωτερικές Συνδέσεις

Πρότυπο:Link FA