Νότιες σλαβικές γλώσσες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ZéroBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: nl:Zuid-Slavische talen
Γραμμή 67: Γραμμή 67:
[[ku:Zimanên slavî yên başûr]]
[[ku:Zimanên slavî yên başûr]]
[[mk:Јужнословенски јазици]]
[[mk:Јужнословенски јазици]]
[[nl:Zuid-Slavische talen]]
[[pl:Języki południowosłowiańskie]]
[[pl:Języki południowosłowiańskie]]
[[pt:Línguas eslavas meridionais]]
[[pt:Línguas eslavas meridionais]]

Έκδοση από την 17:34, 19 Αυγούστου 2012

Σε σκούρο πράσινο η Νοτιοσλαβία.
Οι Σλάβοι διακρίνονται σε τρεις κύριες γλωσσικές ομάδες: την ανατολική ομάδα, που περιλαμβάνει τους Ρώσους, τους Ουκρανούς και τους Λευκορώσους·τη δυτική ομάδα που περιλαμβάνει τους Πολωνούς, τους Τσέχους και τους Σλοβάκους· και τη νότια ομάδα που περιλαμβάνει τους Σέρβους,α[›] τους Κροάτες, τους Σλοβένους, τους Βουλγάρους και τους εθνικά Μακεδόνεςβ[›][1]

Οι Νοτιοσλαβικές γλώσσες αποτελούν μία απο τις τρεις γεωγραφικές ομάδες των Σλαβικών γλωσσών. Υπάρχουν σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια ομιλητές αυτών των γλωσσών, κυρίως στα Βαλκάνια.

Ταξινόμηση

Απαρτίζουν το Νοτιοσλαβικό διαλεκτικό συνεχές[ασαφές].

Παλαιοσλαβική-Σλαβωνική γλώσσα

Η πρώτη γραπτή Νοτιοσλαβική γλώσσα ήταν η Παλαιά Εκκλησιαστική Σλαβονική του 9ο αιώνα. Διατηρήθηκε ως λειτουργική γλώσσα σε κάποιες από τις Νοτιοσλαβικές Ορθόδοξες εκκλησίες.

Στη νότια σλαβική ομάδα και ιδιαίτερα στη βουλγαρική και στη εθνικά μακεδονική ανήκει ακόμα αυτή που αναφέρεται ως παλαιοσλαβική, αλλιώς, αρχαία βουλγαρική, σλαβωνική[2] ή εκκλησιαστική σλαβική που είναι και η γλώσσα στην οποία έγινε η σλαβική μετάφραση της βίβλου από τον Κύριλλο και Μεθόδιο, τον 19ο αι. Η παλαιοσλαβική, ως γλώσσα της θρησκείας και της παιδείας, επηρέασε πολύ τη γραπτή γλώσσα των ορθοδόξων Σλάβων, ιδίως τη ρωσική. Οι Κροάτες, Σλοβένοι, Μαυροβούνιοι, Βόσνιοι και Ερζεγοβίνιοι όμως δεν ακολουθούν ως νοτιοσλάβοι ούτε το κυρριλικό αλφάβητο ούτε την παλαιοσλαβική.


Νοτιοσλαβική γλώσσα είναι και η Πομακική που ομιλείται στα βόρεια τμήματα των περιοχών Ξάνθης και Ροδόπης.

Ακαδημαϊκές Μελέτες

Σημειώσεις

  • ^ α: Εκτός από τη σερβική γίνεται χρήση της αλβανικής (από την συμπαγή εθνική μειονότητα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου), καθώς και της ουγγρικής γλώσσας (από την επίσης συμπαγή εθνική μειονότητα της Βοϊβοντίνας[3].

Παραπομπές

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, σ. 75, τόμ.27 ISBN 960-8177-79-0
  2. Κωνσταντίνος Τσιώπρος, Αναμνήσεις (Μελένοικο- Θεσσαλονίκη) σ. 40 «Η μετάστασις των σλαυοφώνων της περιφερείας Μελενοίκου είς το σχίσμα και η εισαγωγή της σλαυωνικής γλώσσης εις τας εκκλησίας δεν συνετελέσθη άμα τη ιδρύσει της βουλγαρικής εξαρχίας (1872)» ΙΜΧΑ 1992, GR ISS: 0073-862X
  3. Παγκόσμια Γεωγραφία, σ. 69, τομ. Β΄Εκδοτική Αθηνών,, 1993 ISBN 960-213-287-6

Εξωτερικοί σύνδεσμοι