Τόγκα (ένδυμα): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο Ttzavaras μετακίνησε τη σελίδα Toga στη Τόγκα (ένδυμα)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|16|08|2012}}
'''TOGA - ΤΟΓΓΑ''' Λατινική λέξη που σημαίνει τήβεννος.

Η τήβεννος, ένα διακριτικό ένδυμα της Αρχαίας Ρώμης, ήταν ένας από ύφασμα ίσως 20 πόδια (6 μέτρα) σε μήκος, το οποίο ήταν τυλιγμένο γύρω από το σώμα και γενικά φοριούνται πάνω από ένα πουκάμισο. Η τήβεννος ήταν φτιαγμένο από μαλλί, [1] και το πουκάμισο κάτω από συχνά ήταν φτιαγμένο από λινό. Μετά τον 2ο αιώνα π.Χ., η τήβεννος ήταν ένα ένδυμα που φοριέται αποκλειστικά από άνδρες, και μόνο Ρωμαίοι πολίτες είχαν το δικαίωμα να φορούν την τήβεννο. Μετά από αυτό το διάστημα, οι γυναίκες αναμένεται να φορέσει την Štôla. Στην ενετοκρατούμενη Ελλάδα οι ράφτες των ενετών ονομάζονταν ΤΟΓΓΕΣ.
Η '''Τόγκα''' (λατ. "toga" = τήβεννος) ήταν διακριτικό ένδυμα της Αρχαίας Ρώμης, υφασμάτινο ίσως 20 πόδια (6 μέτρα) σε μήκος, το οποίο ήταν τυλιγμένο γύρω από το σώμα και γενικά το φορούσαν πάνω από πουκάμισο. Η τήβεννος ήταν φτιαγμένη από μαλλί και το πουκάμισο κάτω από συχνά ήταν φτιαγμένο από λινό. Μετά τον 2ο αιώνα π.Χ., η τήβεννος ήταν ένα ένδυμα που φοριέται αποκλειστικά από άνδρες, και μόνο Ρωμαίοι πολίτες είχαν το δικαίωμα να φορούν την τήβεννο. Μετά από αυτό το διάστημα, οι γυναίκες αναμένεται να φορέσει την Štôla. Στην ενετοκρατούμενη Ελλάδα οι ράφτες των ενετών ονομάζονταν ΤΟΓΓΕΣ. Ήταν Έλληνες που εργάζονταν για λογαριασμό των ενετών στρατιωτών ράβοντας τις στολές τους.
Ήταν Έλληνες που εργάζονταν για λογαριασμό των ενετών στρατιωτών ράβοντας τις στολές τους.

Πιθανών το όνομα να έμεινε με μικρές αλλαγές, π.χ. ΤΟΓΓΕΣ, ΤΟΓΓΑΣ, ΤΟΓΙΑΣ, όνομα που υπάρχει και στις μέρες μας. Το βρίσκουμε στην Κόρινθο, Λαμία, Χαλκίδα, Κάρυστο και σε άλλες πόλεις του ελλαδικού χώρου.
{{επέκταση}}
Το ενετικό έμβλημα Toga είναι η κόκκινη τήβεννος του ενετού στρατιώτη.

Έκδοση από την 17:40, 16 Αυγούστου 2012

Η Τόγκα (λατ. "toga" = τήβεννος) ήταν διακριτικό ένδυμα της Αρχαίας Ρώμης, υφασμάτινο ίσως 20 πόδια (6 μέτρα) σε μήκος, το οποίο ήταν τυλιγμένο γύρω από το σώμα και γενικά το φορούσαν πάνω από πουκάμισο. Η τήβεννος ήταν φτιαγμένη από μαλλί και το πουκάμισο κάτω από συχνά ήταν φτιαγμένο από λινό. Μετά τον 2ο αιώνα π.Χ., η τήβεννος ήταν ένα ένδυμα που φοριέται αποκλειστικά από άνδρες, και μόνο Ρωμαίοι πολίτες είχαν το δικαίωμα να φορούν την τήβεννο. Μετά από αυτό το διάστημα, οι γυναίκες αναμένεται να φορέσει την Štôla. Στην ενετοκρατούμενη Ελλάδα οι ράφτες των ενετών ονομάζονταν ΤΟΓΓΕΣ. Ήταν Έλληνες που εργάζονταν για λογαριασμό των ενετών στρατιωτών ράβοντας τις στολές τους.