Έρημος Καλαχάρι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.6.5) (Ρομπότ: Προσθήκη: ur:صحرائے کالاہاری
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: xmf:კალაჰარი
Γραμμή 76: Γραμμή 76:
[[ur:صحرائے کالاہاری]]
[[ur:صحرائے کالاہاری]]
[[vi:Hoang mạc Kalahari]]
[[vi:Hoang mạc Kalahari]]
[[xmf:კალაჰარი]]
[[zh:喀拉哈里沙漠]]
[[zh:喀拉哈里沙漠]]

Έκδοση από την 22:28, 8 Αυγούστου 2012

Η Έρημος Καλαχάρι

H έρημος Καλαχάρι είναι έρημος που βρίσκεται στη νότια Αφρική. Καλύπτει έκταση 900.000 τ.χμ. Περιλαμβάνει τρεις αφρικανικές χώρες, την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική. Η εν λόγω έρημος συγκροτείται από αμμώδεις ή βραχώδεις εκτάσεις. Οι κάτοικοι είναι νομάδες , όπως επίσης και Βουσμάνοι και Οτεντότοι, που ζουν σε συνθήκες πενίας. Η Καλαχάρι διασχίστηκε για πρώτη φορά από τον Ντέιβιντ Λίβινγκστον και τον Ουίλιαμ Οϊγουέλ, το 1849.

Όρια

Η έρημος συνορεύει στα βόρεια με την κοιλάδα του Οκαβάγκο, στα ανατολικά με τα υψίπεδα του Τράνσβααλ, στα νότια με τον ποταμό Οράγγη και στα δυτικά με τα βουνά Νταμάρα και Νάμα.

Έδαφος

Στο αχανές έδαφος υπάρχουν ελάχιστα κέντρα που κατοικούνται μόνιμα, κυρίως στις περιφερικές ζώνες. Οι οάσεις απουσιάζουν σε αυτά τα μέρη

Βλάστηση

Στην Καλαχάρι φυτρώνουν κυρίως πόες και θάμνοι, ενώ υπάρχουν ίχνη από δάση στα βόρεια και δυτικά κράσπεδα. Το θηλαστικό μέρκατ είναι ενδημικό ζώο στην έρημο. Όπως όλα τα ζώα που ενδημούν εκεί, τα μέρκατ είναι σε μόνιμη επαγρύπνηση με σκοπό να διασφαλίζουν τις φωλιές τους από τις επιθέσεις των αρπακτικών θηρίων. Εξαιτίας της πτωχής βλάστησης, οι κάτοικοι ασχολούνται με το κυνήγι και με την κτηνοτροφία. Επίσης, τρέφονται με έντομα, όπως κατσαρίδες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι