Βήσσος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Αναίρεση έκδοσης 3471197 από τον 46.198.16.254 (Συζήτηση χρήστη:46.198.16.254)
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


[[Αρχείο:The punishment of Bessus by Andre Castaigne (1898-1899).jpg|thumb|right|250px|«Η τιμωρία του Βήσσου», του Αντρέ Κασταίν (1898-1899)]]
[[Αρχείο:The punishment of Bessus by Andre Castaigne (1898-1899).jpg|thumb|right|250px|«Η τιμωρία του Βήσσου», του Αντρέ Κασταίν (1898-1899)]]
Ο '''Βήσσος''' ήταν [[σατράπης]] της [[Βακτρία|Βακτρίας]] και της [[Σογδιανή|Σογδιανής]] υπό το [[Δαρείος Γ'|Δαρείο Γ']]. Στη [[μάχη των Γαυγαμήλων]] (1η Οκτωβρίου του [[331 π.Χ.]]) διοικούσε τα στρατεύματα της σατραπείας του. Όταν ο [[Αλέξανδρος ο Μέγας]] ακολούθησε τον Πέρση βασιλιά στη φυγή του στην ανατολή (καλοκαίρι του [[330 π.Χ.]]), ο Βήσσος με μερικούς άλλους συνωμότες καθαίρεσαν το Δαρείο και σύντομα τον σκότωσαν. Προσπάθησε έπειτα να οργανώσει εθνική αντίσταση ενάντια στο Μακεδόνα κατακτητή στις ανατολικές επαρχίες και ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλιά με το όνομα ''Αρταξέρξης''. Συνελήφθη εξαιτίας προδοσίας το καλοκαίρι του [[329 π.Χ.]]. Ο Αλέξανδρος τον έστειλε στα [[Εκβάτανα]], όπου καταδικάστηκε σε θάνατο. Πριν από την εκτέλεσή του η μύτη και τα αυτιά του κόπηκαν σύμφωνα με την περσική συνήθεια. Εκτελέστηκε σύμφωνα από το Περσικό εθιμοτυπικό , κομματιάστηκε ανάμεσα σε δύο λεύγες . Την εκτέλεση παρακολούθησε ο Αλέξανδρος και η γυναίκα του Στατείρα . Όσο για τον σατράπη Σπιταμένη που τον πρόδωσε , ο Σπιταμένης έκανε επανάσταση μαζί με Μασσαγέτες Πέρσες αλλά οι Μασσαγέτες Πέρσες ειδοποιήθηκαν από τους Σκύθες που είχαν χάσει από τον Αλέξανδρο κι έτσι του έκοψαν το κεφάλι όσο κοιμόταν το 327 π.Χ.
Ο '''Βήσσος''' ήταν [[σατράπης]] της [[Βακτρία|Βακτρίας]] και της [[Σογδιανή|Σογδιανής]] υπό το [[Δαρείος Γ'|Δαρείο Γ']]. Στη [[μάχη των Γαυγαμήλων]] (1η Οκτωβρίου του [[331 π.Χ.]]) διοικούσε τα στρατεύματα της σατραπείας του. Όταν ο [[Αλέξανδρος ο Μέγας]] ακολούθησε τον Πέρση βασιλιά στη φυγή του στην ανατολή (καλοκαίρι του [[330 π.Χ.]]), ο Βήσσος με μερικούς άλλους συνωμότες καθαίρεσαν το Δαρείο και σύντομα τον σκότωσαν. Προσπάθησε έπειτα να οργανώσει εθνική αντίσταση ενάντια στο Μακεδόνα κατακτητή στις ανατολικές επαρχίες και ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλιά με το όνομα ''Αρταξέρξης''. Συνελήφθη εξαιτίας προδοσίας το καλοκαίρι του [[329 π.Χ.]]. Ο Αλέξανδρος τον έστειλε στα [[Εκβάτανα]], όπου καταδικάστηκε σε θάνατο. Πριν από την εκτέλεσή του η μύτη και τα αυτιά του κόπηκαν σύμφωνα με την περσική συνήθεια.

{{Βιογραφία ελληνιστική-επέκταση}}

[[Κατηγορία:Πέρσες βασιλείς]]

[[bg:Бес]]
[[ca:Bessos de Bactriana]]
[[cs:Béssos]]
[[de:Bessos]]
[[en:Bessus]]
[[es:Bessos]]
[[fa:اردشیر پنجم]]
[[fi:Bessos]]
[[fr:Bessos]]
[[gl:Artaxerxes V]]
[[hr:Bes (satrap)]]
[[hu:V. Artakhsaszjá perzsa király]]
[[it:Besso (storia)]]
[[ja:ベッソス]]
[[la:Bessus]]
[[ml:ബെസ്സസ്]]
[[nl:Bessos]]
[[no:Bessus]]
[[pl:Bessos]]
[[pt:Bessus]]
[[ru:Бесс]]
[[sh:Bes (satrap)]]
[[sr:Бес Бактријски]]
[[sv:Bessos]]
[[vi:Bessus]]
[[zh:貝蘇斯]]

Έκδοση από την 16:13, 1 Αυγούστου 2012


«Η τιμωρία του Βήσσου», του Αντρέ Κασταίν (1898-1899)

Ο Βήσσος ήταν σατράπης της Βακτρίας και της Σογδιανής υπό το Δαρείο Γ'. Στη μάχη των Γαυγαμήλων (1η Οκτωβρίου του 331 π.Χ.) διοικούσε τα στρατεύματα της σατραπείας του. Όταν ο Αλέξανδρος ο Μέγας ακολούθησε τον Πέρση βασιλιά στη φυγή του στην ανατολή (καλοκαίρι του 330 π.Χ.), ο Βήσσος με μερικούς άλλους συνωμότες καθαίρεσαν το Δαρείο και σύντομα τον σκότωσαν. Προσπάθησε έπειτα να οργανώσει εθνική αντίσταση ενάντια στο Μακεδόνα κατακτητή στις ανατολικές επαρχίες και ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλιά με το όνομα Αρταξέρξης. Συνελήφθη εξαιτίας προδοσίας το καλοκαίρι του 329 π.Χ.. Ο Αλέξανδρος τον έστειλε στα Εκβάτανα, όπου καταδικάστηκε σε θάνατο. Πριν από την εκτέλεσή του η μύτη και τα αυτιά του κόπηκαν σύμφωνα με την περσική συνήθεια.