Στρατιωτική οργάνωση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
=== Υπομονάδες ===
=== Υπομονάδες ===
====Ομάδα====
====Ομάδα====
Η '''Ομάδα''' είναι το ελάχιστο στοιχείο οργάνωσης του Στρατού Ξηράς. Αριθμεί περίπου 10 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από [[υπαξιωματικός|υπαξιωματικό]]. Ειδικά για το πυροβολικό, το αντίστοιχο κλιμάκιο λέγεται '''στοιχείο'''. Η ομάδα είναι δυνατόν να χωριστεί σε '''ημιομάδες''' των 3 ανδρών, ενώ είναι μέρος μιας [[διμοιρία|διμοιρίας]].
Η '''Ομάδα''' είναι το ελάχιστο στοιχείο οργάνωσης του Στρατού Ξηράς. Αριθμεί περίπου 10 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από [[υπαξιωματικός|υπαξιωματικό]]. Ειδικά για το πυροβολικό, το αντίστοιχο κλιμάκιο λέγεται '''στοιχείο'''. Η ομάδα είναι δυνατόν να χωριστεί σε '''Ημιομάδες''' των 3 ανδρών, ενώ είναι μέρος μιας [[διμοιρία|διμοιρίας]].


====Διμοιρία====
====Διμοιρία====
Το μικρότερο κλιμάκιο οργάνωσης είναι η '''διμοιρία'''. Αριθμεί περίπου 30 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από κατώτερο αξιωματικό (συνήθως [[ανθυπολοχαγός|ανθυπολοχαγό]]) ή [[ανθυπασπιστής|ανθυπασπιστή]]. Για το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα, το αντίστοιχο κλιμάκιο λέγεται '''ουλαμός'''. Η διμοιρία υποδιαιρείται σε ομάδες, ενώ είναι μέρος ενός [[λόχος|λόχου]].
Το μικρότερο κλιμάκιο οργάνωσης είναι η '''Διμοιρία'''. Αριθμεί περίπου 30 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από κατώτερο αξιωματικό (συνήθως [[ανθυπολοχαγός|ανθυπολοχαγό]]) ή [[ανθυπασπιστής|ανθυπασπιστή]]. Για το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα, το αντίστοιχο κλιμάκιο λέγεται '''ουλαμός'''. Η διμοιρία υποδιαιρείται σε ομάδες, ενώ είναι μέρος ενός [[λόχος|λόχου]].


====Λόχος====
====[[Λόχος]]====
Το αμέσως μεγαλύτερο κλιμάκιο, που αποτελεί την βασικότερη υπομονάδα, είναι ο '''[[λόχος]]'''. Αριθμεί περίπου 100 άνδρες και διοικείται από κατώτερο αξιωματικό (σπανίως από [[ταγματάρχης|Ταγματάρχη]] όταν πρόκειται για ιδιαίτερο λόχο). Το αντίστοιχο κλιμάκιο για το πυροβολικό λέγεται '''πυροβολαρχία''', ενώ για τα τεθωρακισμένα λέγεται '''ίλη'''. Ο λόχος υποδιαιρείται σε διμοιρίες, ενώ είναι μέρος ενός [[τάγμα|τάγματος]].
Το αμέσως μεγαλύτερο κλιμάκιο, που αποτελεί την βασικότερη υπομονάδα, είναι ο '''[[Λόχος]]'''. Αριθμεί περίπου 100 άνδρες και διοικείται από κατώτερο αξιωματικό (σπανίως από [[ταγματάρχης|Ταγματάρχη]] όταν πρόκειται για ιδιαίτερο λόχο). Το αντίστοιχο κλιμάκιο για το πυροβολικό λέγεται '''πυροβολαρχία''', ενώ για τα τεθωρακισμένα λέγεται '''ίλη'''. Ο λόχος υποδιαιρείται σε διμοιρίες, ενώ είναι μέρος ενός [[τάγμα|τάγματος]].




=== Μονάδες ===
=== Μονάδες ===
====Τάγμα====
====Τάγμα====
Η κύρια μονάδα οργάνωσης είναι το '''τάγμα'''. Αριθμεί περίπου 300 άνδρες και διοικείται από ανώτερο αξιωματικό (συνήθως [[αντισυνταγματάρχης|αντισυνταγματάρχη]]). Η αντίστοιχη μονάδα για το πυροβολικό είναι η '''μοίρα''', ενώ για τα τεθωρακισμένα είναι η '''επιλαρχία'''. Το τάγμα υποδιαιρείται σε λόχους, ενώ είναι μέρος ενός [[σύνταγμα|συντάγματος]].
Η κύρια μονάδα οργάνωσης είναι το '''Τάγμα'''. Αριθμεί περίπου 300 άνδρες και διοικείται από ανώτερο αξιωματικό (συνήθως [[αντισυνταγματάρχης|αντισυνταγματάρχη]]). Η αντίστοιχη μονάδα για το πυροβολικό είναι η '''μοίρα''', ενώ για τα τεθωρακισμένα είναι η '''επιλαρχία'''. Το τάγμα υποδιαιρείται σε λόχους, ενώ είναι μέρος ενός [[σύνταγμα|συντάγματος]].


== Συγκροτήματα ==
== Συγκροτήματα ==
====Σύνταγμα====
====Σύνταγμα====
Βασικό συγκρότημα είναι το '''σύνταγμα'''. Αριθμοί περίπου 1.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από [[συνταγματάρχης|συνταγματάρχη]]. Ειδικά, για το πυροβολικό το σύνταγμα καλείται '''''διοίκηση πυροβολικού'''''.Το σύνταγμα υποδιαιρείται σε τάγματα. Τα τελευταία χρόνια τα συντάγματα του [[Ελληνικός Στρατός Ξηράς|Ελληνικού Στρατού Ξηράς]] αντικαθίστανται από [[ταξιαρχία|ταξιαρχίες]].
Βασικό συγκρότημα είναι το '''Σύνταγμα'''. Αριθμοί περίπου 1.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από [[συνταγματάρχης|συνταγματάρχη]]. Ειδικά, για το πυροβολικό το σύνταγμα καλείται '''''διοίκηση πυροβολικού'''''.Το σύνταγμα υποδιαιρείται σε τάγματα. Τα τελευταία χρόνια τα συντάγματα του [[Ελληνικός Στρατός Ξηράς|Ελληνικού Στρατού Ξηράς]] αντικαθίστανται από [[ταξιαρχία|ταξιαρχίες]].


==[[Σχηματισμός (στρατιωτικός)|Σχηματισμοί]]==
==[[Σχηματισμός (στρατιωτικός)|Σχηματισμοί]]==
===Βασικοί Σχηματιμοί===
===Βασικοί Σχηματιμοί===
====Ταξιαρχία====
====Ταξιαρχία====
Ο μικρότερος στρατιωτικός σχηματισμός είναι η '''Ταξιαρχία'''. Αριθμεί περίπου 3.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από [[Ταξίαρχος|Ταξίαρχο]]. Περιλαμβάνει μονάδες και υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Οι ταξιαρχίες αποτελούν τμήματα μιας '''μεραρχίας'''.
Ο μικρότερος στρατιωτικός σχηματισμός είναι η '''Ταξιαρχία'''. Αριθμεί περίπου 3.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από [[Ταξίαρχος|Ταξίαρχο]]. Περιλαμβάνει μονάδες και υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Οι ταξιαρχίες αποτελούν τμήματα μιας '''Μεραρχίας'''.


====Μεραρχία====
====Μεραρχία====
Ο αμέσως μεγαλύτερος στρατιωτικός σχηματισμός είναι η '''μεραρχία'''. Αριθμοί περίπου 10.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από [[Υποστράτηγος|Υποστράτηγο]], ο οποίος λέγεται και "Μέραρχος". Περιλαμβάνει μονάδες και υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Οι μεραρχίες αποτελούν τμήματα ενός '''σώματος στρατού'''. Στο πρόσφατο παρελθόν, πριν την ίδρυση των ταξιαρχιών, οι μεραρχίες περιελάμβαναν τρία συντάγματα διαφόρων όπλων.
Ο αμέσως μεγαλύτερος στρατιωτικός σχηματισμός είναι η '''Μεραρχία'''. Αριθμοί περίπου 10.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από [[Υποστράτηγος|Υποστράτηγο]], ο οποίος λέγεται και "Μέραρχος". Περιλαμβάνει ταξιαρχίες και μονάδες ή υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Οι μεραρχίες αποτελούν τμήματα ενός '''Σώματος Στρατού'''. Στο πρόσφατο παρελθόν, πριν την ίδρυση των ταξιαρχιών, οι μεραρχίες περιελάμβαναν τρία συντάγματα διαφόρων όπλων.


====Σώμα Στρατού====
====Σώμα Στρατού====
Ακόμη μεγαλύτερος σχηματισμός είναι το '''σώμα στρατού'''. Αριθμοί περίπου 30.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από [[Αντιστράτηγος|Αντιστράτηγο]], ο οποίος λέγεται και "Σωματάρχης".
Ακόμη μεγαλύτερος σχηματισμός είναι το '''Σώμα Στρατού'''. Αριθμοί περίπου 30.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από [[Αντιστράτηγος|Αντιστράτηγο]], ο οποίος λέγεται και "Σωματάρχης". Περιλαμβάνει μικρότερης βαθμίδας σχηματισμού (ταξιαρχίες, μεραρχίες) και μονάδες ή υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Τα σώματα στρατού αποτελούν τμήματα μιας '''Στρατιάς'''.


====Στρατιά====
====Στρατιά====
Ο μεγαλύτερος σχηματισμός εν καιρώ ειρήνης είναι η '''Στρατιά'''. Αριθμοί περίπου 100.000 άνδρες και εν καιρώ ειρήνης διοικείται από [[Αντιστράτηγος|Αντιστράτηγο]].,


=== Άλλοι σχηματισμοί ===
=== Άλλοι σχηματισμοί ===

Έκδοση από την 05:44, 25 Ιουλίου 2012

Μονάδες και Υπομονάδες

Υπομονάδες

Ομάδα

Η Ομάδα είναι το ελάχιστο στοιχείο οργάνωσης του Στρατού Ξηράς. Αριθμεί περίπου 10 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από υπαξιωματικό. Ειδικά για το πυροβολικό, το αντίστοιχο κλιμάκιο λέγεται στοιχείο. Η ομάδα είναι δυνατόν να χωριστεί σε Ημιομάδες των 3 ανδρών, ενώ είναι μέρος μιας διμοιρίας.

Διμοιρία

Το μικρότερο κλιμάκιο οργάνωσης είναι η Διμοιρία. Αριθμεί περίπου 30 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από κατώτερο αξιωματικό (συνήθως ανθυπολοχαγό) ή ανθυπασπιστή. Για το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα, το αντίστοιχο κλιμάκιο λέγεται ουλαμός. Η διμοιρία υποδιαιρείται σε ομάδες, ενώ είναι μέρος ενός λόχου.

Λόχος

Το αμέσως μεγαλύτερο κλιμάκιο, που αποτελεί την βασικότερη υπομονάδα, είναι ο Λόχος. Αριθμεί περίπου 100 άνδρες και διοικείται από κατώτερο αξιωματικό (σπανίως από Ταγματάρχη όταν πρόκειται για ιδιαίτερο λόχο). Το αντίστοιχο κλιμάκιο για το πυροβολικό λέγεται πυροβολαρχία, ενώ για τα τεθωρακισμένα λέγεται ίλη. Ο λόχος υποδιαιρείται σε διμοιρίες, ενώ είναι μέρος ενός τάγματος.


Μονάδες

Τάγμα

Η κύρια μονάδα οργάνωσης είναι το Τάγμα. Αριθμεί περίπου 300 άνδρες και διοικείται από ανώτερο αξιωματικό (συνήθως αντισυνταγματάρχη). Η αντίστοιχη μονάδα για το πυροβολικό είναι η μοίρα, ενώ για τα τεθωρακισμένα είναι η επιλαρχία. Το τάγμα υποδιαιρείται σε λόχους, ενώ είναι μέρος ενός συντάγματος.

Συγκροτήματα

Σύνταγμα

Βασικό συγκρότημα είναι το Σύνταγμα. Αριθμοί περίπου 1.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από συνταγματάρχη. Ειδικά, για το πυροβολικό το σύνταγμα καλείται διοίκηση πυροβολικού.Το σύνταγμα υποδιαιρείται σε τάγματα. Τα τελευταία χρόνια τα συντάγματα του Ελληνικού Στρατού Ξηράς αντικαθίστανται από ταξιαρχίες.

Σχηματισμοί

Βασικοί Σχηματιμοί

Ταξιαρχία

Ο μικρότερος στρατιωτικός σχηματισμός είναι η Ταξιαρχία. Αριθμεί περίπου 3.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από Ταξίαρχο. Περιλαμβάνει μονάδες και υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Οι ταξιαρχίες αποτελούν τμήματα μιας Μεραρχίας.

Μεραρχία

Ο αμέσως μεγαλύτερος στρατιωτικός σχηματισμός είναι η Μεραρχία. Αριθμοί περίπου 10.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από Υποστράτηγο, ο οποίος λέγεται και "Μέραρχος". Περιλαμβάνει ταξιαρχίες και μονάδες ή υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Οι μεραρχίες αποτελούν τμήματα ενός Σώματος Στρατού. Στο πρόσφατο παρελθόν, πριν την ίδρυση των ταξιαρχιών, οι μεραρχίες περιελάμβαναν τρία συντάγματα διαφόρων όπλων.

Σώμα Στρατού

Ακόμη μεγαλύτερος σχηματισμός είναι το Σώμα Στρατού. Αριθμοί περίπου 30.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από Αντιστράτηγο, ο οποίος λέγεται και "Σωματάρχης". Περιλαμβάνει μικρότερης βαθμίδας σχηματισμού (ταξιαρχίες, μεραρχίες) και μονάδες ή υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Τα σώματα στρατού αποτελούν τμήματα μιας Στρατιάς.

Στρατιά

Ο μεγαλύτερος σχηματισμός εν καιρώ ειρήνης είναι η Στρατιά. Αριθμοί περίπου 100.000 άνδρες και εν καιρώ ειρήνης διοικείται από Αντιστράτηγο.,

Άλλοι σχηματισμοί

Ομάδες Μεραρχιών

Τμήμα Στρατιάς

Ομάδες Στρατιών

Μικτοί σχηματισμοί