Στατιστική: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: το eu:Estatistika είναι αξιόλογο άρθρο; διακοσμητικές αλλαγές
μ Διόρθωση συντακτικών λαθών με τη χρήση AWB (8097)
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
==Ιστορία==
==Ιστορία==


Η πρώτη στατιστική γραφή εντοπίζεται σε βιβλίο του 9ου αιώνα με τον τίτλο "Κροπτογραφημένα μηνύματα", συγγραφή του [[Al-Kindi]] (801–873 π.χ).Στο βιβλίο του,[[Al-Kindi]] έδωσε αναλυτική περιγραφή πώς χρησιμοποιείται η [[στατιστική]] και [[ανάλυση συχνότητας]] ώστε να δημιουργεί κάποιος κρυπτογραφημένα μηνύματα, αυτό υπήρξε το ορόσημο για τη γέννηση της στατιστικής και κρυπτανάλυσης<ref name=sim2000>{{cite book|last=Singh|first=Simon|title=The code book : the science of secrecy from ancient Egypt to quantum cryptography|year=2000|publisher=Anchor Books|location=New York|isbn=0385495323|edition=1st Anchor Books}}</ref><ref name=ibr1992>[[Ibrahim A. Al-Kadi]] "The origins of cryptology: The Arab contributions”, ''[[Cryptologia]]'', 16(2) (April 1992) pp. 97–126.</ref>.
Η πρώτη στατιστική γραφή εντοπίζεται σε βιβλίο του 9ου αιώνα με τον τίτλο "Κροπτογραφημένα μηνύματα", συγγραφή του [[Al-Kindi]] (801–873 π.χ).Στο βιβλίο του,[[Al-Kindi]] έδωσε αναλυτική περιγραφή πώς χρησιμοποιείται η στατιστική και [[ανάλυση συχνότητας]] ώστε να δημιουργεί κάποιος κρυπτογραφημένα μηνύματα, αυτό υπήρξε το ορόσημο για τη γέννηση της στατιστικής και κρυπτανάλυσης.<ref name=sim2000>{{cite book|last=Singh|first=Simon|title=The code book : the science of secrecy from ancient Egypt to quantum cryptography|year=2000|publisher=Anchor Books|location=New York|isbn=0385495323|edition=1st Anchor Books}}</ref><ref name=ibr1992>[[Ibrahim A. Al-Kadi]] "The origins of cryptology: The Arab contributions”, ''[[Cryptologia]]'', 16(2) (April 1992) pp. 97–126.</ref>


Μερικοί επιστήμονες θέτουν αφετηρία της στατιστικής το 1663, με τη έκδοση του βιβλίου ''Φυσικές και Πολιτικές παρατηρήσεις της Θνησιμότητας'' από τον
Μερικοί επιστήμονες θέτουν αφετηρία της στατιστικής το 1663, με τη έκδοση του βιβλίου ''Φυσικές και Πολιτικές παρατηρήσεις της Θνησιμότητας'' από τον
Γραμμή 50: Γραμμή 50:


== Εξωτερικοί Σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί Σύνδεσμοι ==

* [http://www.york.ac.uk/depts/maths/histstat Materials for the History of Statistics]
* [http://www.york.ac.uk/depts/maths/histstat Materials for the History of Statistics]
* [http://root.cern.ch/ Root Analysis Framework from CERN (Histogramms, Fits, ...)]
* [http://root.cern.ch/ Root Analysis Framework from CERN (Histogramms, Fits, ...)]
Γραμμή 72: Γραμμή 71:


{{Link FA|eu}}
{{Link FA|eu}}

[[af:Statistiek]]
[[af:Statistiek]]
[[am:የዝርዝር ሂሳብ (እስታቲስቲክስ)]]
[[am:የዝርዝር ሂሳብ (እስታቲስቲክስ)]]

Έκδοση από την 00:21, 22 Ιουλίου 2012

Πρότυπο:Επιστημονικό πεδίο

Η Στατιστική είναι επιστήμη που επιχειρεί να εξαγάγει γνώση χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα. Βασίζεται στη χρήση της στατιστικής θεωρίας, ενός κλάδου των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Στη στατιστική, η τυχαιότητα και η απροσδιοριστία ορίζονται στα πλαίσια της θεωρίας πιθανοτήτων. Η πρακτική της στατιστικής περιλαμβάνει την σχεδίαση, συλλογή και ερμηνεία δεδομένων που προκύπτουν απο αβέβαιες παρατηρήσεις. Επειδή η στατιστική αποσκοπεί στην εξαγωγή των «καλύτερων» πληροφοριών απο τα διαθέσιμα δεδομένα, κατατάσσεται απο μερικούς σαν κλάδος της θεωρίας των αποφάσεων.

Προέλευση

H λέξη στατιστική προέρχεται από τη λατινική φράση statisticum collegium (διάλεξη για υποθέσεις της πολιτείας), από την οποία προήρθε η Ιταλική λέξη statista, που σημαίνει πολιτικός, και η Γερμανική λέξη Statistik, η οποία αρχικά αναφερόταν στην ανάλυση των δεδομένων για την πολιτεία. Πήρε την έννοια της συλλογής και ταξινόμησης δεδομένων γενικά στις αρχές του δεκάτου ένατου αιώνα.

Ιστορία

Η πρώτη στατιστική γραφή εντοπίζεται σε βιβλίο του 9ου αιώνα με τον τίτλο "Κροπτογραφημένα μηνύματα", συγγραφή του Al-Kindi (801–873 π.χ).Στο βιβλίο του,Al-Kindi έδωσε αναλυτική περιγραφή πώς χρησιμοποιείται η στατιστική και ανάλυση συχνότητας ώστε να δημιουργεί κάποιος κρυπτογραφημένα μηνύματα, αυτό υπήρξε το ορόσημο για τη γέννηση της στατιστικής και κρυπτανάλυσης.[1][2]

Μερικοί επιστήμονες θέτουν αφετηρία της στατιστικής το 1663, με τη έκδοση του βιβλίου Φυσικές και Πολιτικές παρατηρήσεις της Θνησιμότητας από τον John Graunt.[3] Πρόσφατες αιτήσεις της στατιστικής σκέψης περιτρυγιρίζονται από τις ανάγκες της πολιτείας να χτίσει πολιτική στα δημοκρατικά και οικονομικά δεδομένα, έτσι στατ-ετυμολογία. Σήμερα η στατιστική είναι ευρέως διαδομένη στη πολιτική, στις επιχειρήσεις, και στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες.

Στατιστική Μέθοδος

Περιγράφουμε τη γνώση μας (και την άγνοιά μας) μαθηματικά και επιχειρούμε να μάθουμε περισσότερα από οτιδήποτε μπορούμε να παρατηρήσουμε. Αυτό προϋποθέτει:

  1. Να σχεδιάσουμε τις παρατηρήσεις μας ώστε να ελέγχουμε τη μεταβλητότητά τους (σχεδιασμός πειράματος),
  2. Να συνοψίσουμε μια συλλογή παρατηρήσεων για να βρούμε τα κοινά τους σημεία καταγράφοντας λεπτομέρειες (περιγραφική στατιστική), και
  3. Να συμφωνήσουμε σχετικά με το τι μας λένε οι παρατηρήσεις για τον κόσμο που παρατηρούμε (στατιστική συμπερασματολογία)

Εξειδικευμένοι Επιστημονικοί Τομείς

Μερικές επιστήμες χρησιμοποιούν την εφαρμοσμένη στατιστική τόσο εκτεταμένα ώστε έχουν ειδική ορολογία. Τέτοιοι επιστημονικοί τομείς είναι οι εξής:

Δείτε ακόμα

Πηγές

  1. Singh, Simon (2000). The code book : the science of secrecy from ancient Egypt to quantum cryptography (1st Anchor Books έκδοση). New York: Anchor Books. ISBN 0385495323. 
  2. Ibrahim A. Al-Kadi "The origins of cryptology: The Arab contributions”, Cryptologia, 16(2) (April 1992) pp. 97–126.
  3. Willcox, Walter (1938) The Founder of Statistics. Review of the International Statistical Institute 5(4):321–328.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Πρότυπο:Link FA