Επαρχίες της Ισπανίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
RedBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Τροποποίηση: ext:Provincias d'España
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: kk:Испания провинциялары
Γραμμή 299: Γραμμή 299:
[[ja:スペインの県]]
[[ja:スペインの県]]
[[ka:ესპანეთის პროვინციები]]
[[ka:ესპანეთის პროვინციები]]
[[kk:Испания провинциялары]]
[[ko:스페인의 주]]
[[ko:스페인의 주]]
[[lad:Provinsias de Espanya]]
[[lad:Provinsias de Espanya]]

Έκδοση από την 05:34, 12 Ιουλίου 2012

Ισπανικός χάρτης των επαρχιών

Επιπροσθέτως με τις αυτόνομες κοινότητες της, η Ισπανία διαιρείται σε πενήντα επαρχίες. Αυτές σχεδόν ακολουθούν το σχέδιο της εδαφικής διαίρεσης της Ισπανίας του 1833· η μόνη μεγάλη διαφορά των επαρχιακών συνόρων από εκείνη την εποχή είναι η διαίρεση των Καναρίων Νήσων σε δύο επαρχίες αντί μίας.

Παλαιότερα μεγαλύτερης σημασίας από την υιοθέτηση του συστήματος των αυτόνομων κοινοτήτων κατά την Ισπανική μετάβαση στη δημοκρατία, οι επαρχίες έχουν πλέον λιγότερες εξουσίες. Χρησιμοποιούνται ακόμη ως εκλογικές περιφέρειες, στις ταχυδρομικές διευθύνσεις, τους τηλεφωνικούς κώδικες, και ως γεωγραφικά σημεία αναφοράς. (Μια μικρή πόλη θα προσδιοριζόταν ότι είναι στην επαρχία Βαγιαδολίδ παρά ότι είναι στην Καστίλη και Λεόν, για παράδειγμα.) Καμία επαρχία δεν διαιρείται μεταξύ δύο ή περισσότερων αυτόνομων κοινοτήτων. Οι επαρχίες ήταν οι μονάδες για τον αυτοπροσδιορισμό ούσες πίσω από την δημιουργία των αυτόνομων κοινοτήτων[ασαφές].

Οι περισσότερες επαρχίες ονομάζονται από τις βασικές τους πόλεις με την εξαίρεση της Άραμπα/Άλαβα, οι Αστούριες, η Bizkaia/Vizcaya, η Κανταβρία, η Γκιπούθκοα, τα Illes Balears/Islas Baleares, η Λα Ριόχα και η Nafarroa/Ναβάρρα. Υπάρχουν μόνο δύο πόλεις που είναι πρωτεύουσες των αυτόνομων κοινοτήτων χωρίς να είναι πρωτεύουσες επαρχιών: η Μέριδα στην Εξτρεμαδούρα και το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη Γαλικία.

Επτά αυτόνομες κοινότητες περιέχουν μόνο μια επαρχία: οι Αστούριες, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Κανταβρία, η Λα Ριόχα, η Μαδρίτης, η Μούρθια, και η Ναβάρρα. Αυτές αναφέρονται μερικές φορές ως "ανεπαρχιακές" κοινότητες.