Κανάριος φοίνικας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: zh:加拿利海枣
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: ar:نخيل الكناري
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
[[Κατηγορία:Χλωρίδα των Κανάριων νήσων]]
[[Κατηγορία:Χλωρίδα των Κανάριων νήσων]]


[[ar:نخيل الكناري]]
[[ca:Palmera canària]]
[[ca:Palmera canària]]
[[de:Kanarische Dattelpalme]]
[[de:Kanarische Dattelpalme]]

Έκδοση από την 03:58, 8 Ιουλίου 2012

Κανάριος φοίνικας
Αρσενικό άτομο του Phoenix Canariensis στην Τενερίφη
Αρσενικό άτομο του Phoenix Canariensis στην Τενερίφη
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Τάξη: Αρεκώδη (Arecales)
Οικογένεια: Φοινικοειδή (Arecaceae)
Γένος: Φοίνιξ (Phoenix)
Είδος: P. Canariensis
Διώνυμο
Phoenix Canariensis
Hort. ex Chabaud

Ο Κανάριος Φοίνικας ή Phoenix canariensis είναι ποικιλία φοίνικα ο οποίος, όπως δηλώνει και το όνομα του, κατάγεται και φύεται σε φυσική κατάσταση στα Κανάρια Νησιά. Θεωρείται το δεύτερο γνωστότερο είδος χουρμαδιάς μετά τον Phoenix dactylifera.

Οι χουρμάδες του Phoenix canariensis είναι μη βρώσιμοι και πιο μικροσκοπικοί απ' της γνωστής μας χουρμαδιάς, με πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα. Όπως και σε άλλες ποικιλίες φοίνικα, υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άτομα. Τα αρσενικά ξεχωρίζουν καθώς δεν κάνουν τσαμπιά με καρπούς και συνήθως έχουν πυκνότερη παράταξη φυλλώματος του κεντρικού μίσχου του φυτού. Είναι μεγάλος φοίνικας, μεγαλύτερος απ' τον Phoenix dactylifera, με παχύτερο κορμό και μεγαλύτερα, πιο βαθυ-πράσινου χρώματος, φύλλα. Σε μεγάλη ηλικία φτάνει περίπου τα 15 με 30 μέτρα ύψος (αναλόγως το κλίμα της περιοχής) και είναι ανθεκτικός στο κρύο μέχρι θερμοκρασίες των -7oC.

Φυτεύεται ευρέως σε όλο τον κόσμο σε περιοχές με τροπικό και εύκρατο κλίμα σε πάρκα, σε δημόσιους χώρους και κτήρια, και σε αυλές και κήπους οικιών.

Ημιαυτοφυές φοινικόδασος από Phoenix canariensis στην περιοχή Καλαμιάρης, της Παναγιόυδας Λέσβου.

Στην Ελλάδα υπάρχει το μικρό ημι-αυτοφυές Φοινικόδασος του Καλαμιάρη στη Παναγιούδα Λέσβου με 150 περίπου φοινικόδεντρα phoenix canariensis στην ανατολική ακτή του νησιού, ένα πολύ μικρό στις παρυφές της πόλης της Ελευσίνας, και ένα μεγάλο τεχνητό περί τα 500 φοινικόδεντρα στο Λαύριο, του οποίου οι ρίζες των φοινίκων, εξυπηρετούσαν στο παρελθόν στον βιολογικό καθαρισμό στερεών αποβλήτων εργοστασίου της περιοχής. Πριν από μια δεκαετία δημιουργήθηκε επίσης στη Σκάλα Ερεσού στη Λέσβο, ένα νέο τεχνητό φοινικόδασος του είδους, ομοιάζοντας όμως περισσότερο την φυσική διάταξη ενός δάσους, παρά δενδροστοιχιών, αρκετά μεγάλο σε έκταση, δηλαδή πραγματικό φοινικόδασος, καλύπτοντας όλο το δυτικό άκρο της παραλίας, φτάνοντας περίπου τα 500 ίσως και 1000 φοινικόδεντρα, το οποίο είναι στα σχέδια να εξυπηρετεί περίπου τον ίδιο σκοπό με εκείνο του Λαυρίου, δηλαδή να "τρέφεται" με τα οργανικά απόβλητα της περιοχής του κάμπου της Ερεσού αφού προηγηθεί βέβαια ειδική τεχνητή κατεργασία τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι