Τρίτη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2+) (Ρομπότ: Προσθήκη: kab:Aram
GrouchoBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: ckb:سێشەممە
Γραμμή 41: Γραμμή 41:
[[ce:Шинара]]
[[ce:Шинара]]
[[ceb:Martes]]
[[ceb:Martes]]
[[ckb:سێشەممە]]
[[co:Marti]]
[[co:Marti]]
[[cs:Úterý]]
[[cs:Úterý]]

Έκδοση από την 19:32, 4 Ιουλίου 2012

Η Τρίτη είναι η τρίτη κατά σειρά ημέρα της εβδομάδας, αν λάβουμε σαν πρώτη μέρα την Κυριακή· άλλες φορές αναφέρεται ως δεύτερη ημέρα της εβδομάδος αν λάβουμε σαν πρώτη ημέρα τη Δευτέρα.

Για τους Έλληνες, η Τρίτη (η ημέρα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης) θεωρείται άτυχη ημέρα. Το ίδιο ισχύει και στον ισπανόφωνο πληθυσμό όπου μια παροιμία λέει «En martes, ni te cases ni te embarques» (Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι). Και για τους Έλληνες και για τους Ισπανούς αν η 13η ημέρα του μήνα συμπέσει με την Τρίτη θεωρείται πολύ άτυχη για τους προληπτικούς, αν και σε άλλες χώρες άτυχη ημέρα θεωρείται η Παρασκευή όταν συμπέσει με την 13η ημέρα του μήνα.

Η Τρίτη είναι η ημέρα των εκλογών στις Η.Π.Α. Οι εκλογές πραγματοποιούνται την Τρίτη που ακολουθεί την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, μετά από νόμο του 1845 για τις προεδρικές εκλογές και επεκτάθηκε το 1875 για τις βουλευτικές εκλογές και το 1914 για τις εκλογές γερουσιαστών. Η Τρίτη ήταν πρακτικά η πρώτη ημέρα της εβδομάδας που βόλευε για ψηφοφορία το 19ο αιώνα, μια και οι πολίτες έπρεπε να ταξιδέψουν μια ολόκληρη ημέρα για να ψηφίσουν και δεν ήθελαν να ξεκινήσουν την Κυριακή, ημέρα που πήγαιναν στην εκκλησία.

Αστρολογία

Στα Γαλλικά, η Τρίτη ονομάζεται "Mardi", συνδέοντας την ημέρα με τον Πλανήτη Άρη. Αυτή η σύνδεση δίνει στην Τρίτη την ιδέα του αγώνα, της μάχης που πρέπει να κερδηθεί, των κρίσιμων θεμάτων και εργασιών, δηλαδή δεν είναι ημέρα ανάπαυσης. Την ίδια έννοια μπορούμε να συναντήσουμε και στην Ισπανική "Martes" και την Αγγλική "Tuesday" ("Tyr's day.")