Νότιος Ευβοϊκός κόλπος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Νότιος Ευβοϊκός''' κόλπος είναι ένας από τους δύο μεγάλους κόλπους που σχηματίζονται ανάμεσα στην [[Εύβοια]] και την [[Στερεά Ελλάδα]]. Ο κόλπος καταλήγει στο [[στενό του Ευρίπου]] στην περιοχή της [[Χαλκίδα]]ς, όπου ενώνονται τα νερά του με τα νερά του [[Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος|Βόρειου Ευβοϊκού]]. Ο Νότιος Ευβοϊκός έχει αρκετές νησίδες στο εσωτερικό του. Στην είσοδό του βρίσκεται η συστάδα [[Πεταλιοί]] και βορειότερα η συστάδα [[Στυρονήσια]] και η νησίδα [[Καβαλλιανή Ευβοίας|Καβαλλιανή]]. Στην Καβαλλιανή ανήκει και η προεξέχουσα βραχονησίδα της με την ονομασία Μπαθερίστα, η οποία ανήκει σε ιδιώτη. Απ' το Νότιο Ευβοϊκό βρέχονται πολλά παραθε-
Ο '''Νότιος Ευβοϊκός''' κόλπος είναι ένας από τους δύο μεγάλους κόλπους που σχηματίζονται ανάμεσα στην [[Εύβοια]] και την [[Στερεά Ελλάδα]]. Ο κόλπος καταλήγει στο [[στενό του Ευρίπου]] στην περιοχή της [[Χαλκίδα]]ς, όπου ενώνονται τα νερά του με τα νερά του [[Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος|Βόρειου Ευβοϊκού]]. Ο Νότιος Ευβοϊκός έχει αρκετές νησίδες στο εσωτερικό του. Στην είσοδό του βρίσκεται η συστάδα [[Πεταλιοί]] και βορειότερα η συστάδα [[Στυρονήσια]] και η νησίδα [[Καβαλλιανή Ευβοίας|Καβαλλιανή]]. Στην Καβαλλιανή ανήκει και η προεξέχουσα βραχονησίδα της με την ονομασία Μπαθερίστα, η οποία ανήκει σε ιδιώτη. Απ' το Νότιο Ευβοϊκό βρέχονται πολλά παραθεριστικά θέρετρα της [[Αττικής]]([[Χαλκούτσι]], [[Μαρκόπουλο Ωρωπού]], [[΄Αγιοι Απόστολοι]], [[Πόρτο Ράφτη]], [[Μαραθώνας]], [[΄Αρτεμη(Λούτσα)]], [[Ραφήνα]], [[Βραυρώνα]], [[Σχοινιάς]]).
ριστικά θέρετρα της [[Αττικής]]([[Χαλκούτσι]], [[Μαρκόπουλο Ωρωπού]], [[΄Αγιοι Απόστολοι]], [[Πόρ-
το Ράφτη]], [[Μαραθώνας]], [[΄Αρτεμη(Λούτσα)]], [[Ραφήνα]], [[Βραυρώνα]], [[Σχοινιάς]]).


{{επέκταση γεωγραφία Ελλάδας}}
{{επέκταση γεωγραφία Ελλάδας}}

Έκδοση από την 17:54, 1 Ιουλίου 2012

Ο Νότιος Ευβοϊκός κόλπος είναι ένας από τους δύο μεγάλους κόλπους που σχηματίζονται ανάμεσα στην Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα. Ο κόλπος καταλήγει στο στενό του Ευρίπου στην περιοχή της Χαλκίδας, όπου ενώνονται τα νερά του με τα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού. Ο Νότιος Ευβοϊκός έχει αρκετές νησίδες στο εσωτερικό του. Στην είσοδό του βρίσκεται η συστάδα Πεταλιοί και βορειότερα η συστάδα Στυρονήσια και η νησίδα Καβαλλιανή. Στην Καβαλλιανή ανήκει και η προεξέχουσα βραχονησίδα της με την ονομασία Μπαθερίστα, η οποία ανήκει σε ιδιώτη. Απ' το Νότιο Ευβοϊκό βρέχονται πολλά παραθεριστικά θέρετρα της Αττικής(Χαλκούτσι, Μαρκόπουλο Ωρωπού, ΄Αγιοι Απόστολοι, Πόρτο Ράφτη, Μαραθώνας, ΄Αρτεμη(Λούτσα), Ραφήνα, Βραυρώνα, Σχοινιάς).

Πρότυπο:Επέκταση γεωγραφία Ελλάδας