Τζατζίκι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
JAnDbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.5.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: ca, cs, eo, ru Αφαίρεση: tr Τροποποίηση: pl
Erud (συζήτηση | συνεισφορές)
+interwiki
Γραμμή 52: Γραμμή 52:
[[ru:Дзадзики]]
[[ru:Дзадзики]]
[[sv:Tzatziki]]
[[sv:Tzatziki]]
[[uk:Дзадзикі]]

Έκδοση από την 16:21, 16 Ιουνίου 2012

Τζατζίκι

Το Τζατζίκι είναι ένα ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας. Έχει τουρκική προέλευση και το όνομά του προέρχεται από τη λέξη cacık γι' αυτό παλιότερα το έλεγαν καμια φορά "σατζίκι". Το κύριο συστατικό του είναι το στραγγιστό γιαούρτι, "σακούλας" όπως συνήθως λέγεται, στο οποίο προστίθενται τριμμένο αγγούρι, λιωμένο σκόρδο, άνηθος και λίγο ελαιόλαδο. Πέρα από την Ελλάδα και την Τουρκία το τζατζίκι είναι γνωστό στο Ιράκ, ενώ είναι συγκρίσιμο και με το αϋράν ή το ραϊτά της Ινδίας.

Βιομηχανικά παράγεται με την μίξη βακτηριακής καλλιέργειας γάλακτος, αγγουριού (Cucumis sativus) και σκόρδου (Allium vineale) σε προκαθορισμένη αναλογία των συστατικών.

Διαδικασία

Υλικά

  • 0,5 kg γιαούρτι σακούλας
  • 1 αγγούρι (μεγάλο)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3/4 φλυτζάνια τσαγιού λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Άνηθο
  • 2-3 ελιές

Παρασκευή

Αφού ξύσουμε το αγγούρι απ΄ το χοντρό μέρος του τρίφτη, τ΄ αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Εάν θέλουμε αλατίζουμε πρώτα το αγγούρι και μετά το στραγγίζουμε και με τα χέρια. Είναι πολύ σημαντικό να στραγγίσουν τα κομματάκια του αγγουριού πριν τα ανακατέψουμε με το γιαούρτι και τα άλλα συστατικά. Με τον τρόπο αυτό, το μίγμα παραμένει πηχτό. Αν δεν προηγηθεί στράγγισμα, το τζατζίκι γίνεται νερουλό. Στη συνέχεια περνάμε από το χοντρό επίσης μέρος του τρίφτη το σκόρδο ή το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι. Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε χρησιμοποιώντας γουδί και γουδοχέρι για να λιώσουμε το σκόρδο μαζί με λίγο αλάτι και επιμένοντας μέχρι το στουμπηγμένο σκόρδο να γίνει λεία κρέμα. Τέλος βάζουμε σ΄ ένα μπολ το γιαούρτι προσθέτουμε το ξυσμένο και στραγγισμένο αγγούρι, το σκόρδο, αλατοπίπερο (όχι πολύ), λάδι, ξίδι και τ΄ ανακατεύουμε ελαφρά. Για διακόσμηση προσθέτουμε: μια 2-3 ελιές στη μέση, ή ένα κλαδάκι άνηθο.

Χρήση

Σερβίρεται ως επιτραπέζιο ορεκτικό, κυρίως συνοδεύοντας ψητά κρέατα. Ταιριάζει πολύ και με τηγανητές πατάτες ή κολοκυθάκια. Μπορεί να σερβιριστεί, αλειμμένο πάνω σε ψωμί, και ως μεζές για το ούζο ή το τσίπουρο. Το τζατζίκι είναι συνηθισμένο συστατικό και στο σουβλάκι με πίτα.

Δείτε επίσης