Αυρηλία Κόττα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ZéroBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: la:Aurelia (Caesaris mater)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: mr:औरेलिआ कॉट्टा
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
[[la:Aurelia (Caesaris mater)]]
[[la:Aurelia (Caesaris mater)]]
[[mk:Аврелија Кота]]
[[mk:Аврелија Кота]]
[[mr:औरेलिआ कॉट्टा]]
[[nl:Aurelia Cotta]]
[[nl:Aurelia Cotta]]
[[pl:Aurelia Kotta]]
[[pl:Aurelia Kotta]]

Έκδοση από την 19:17, 20 Μαΐου 2012

Η Αυρηλία Κόττα (λατ. Aurelia Cotta, 12054/53 π.Χ.) ήταν Ρωμαία αριστοκράτισσα καταγόμενη από τη διακεκριμένη οικογένεια των Αυρηλίων: τα τρία της αδέρφια Γάιος, Μάρκος και Λεύκιος εκλέχτηκαν ύπατοι. Ήταν σύζυγος του Γάιου Καίσαρα και μητέρα του επιφανούς Ιουλίου Καίσαρα.

Παρά τη μαρτυρία του Πλινίου του Πρεσβύτερου, είναι μάλλον απίθανο να έφερε στον κόσμο τον γιο της με καισαρική τομή[1], καθώς έζησε πολλά χρόνια μετά τη γέννησή του. Απέκτησε ακόμη δύο κόρες που επιβίωσαν μέχρι την ενηλικίωση και το γάμο.

Ο Τάκιτος κατατάσσει την Αυρηλία ανάμεσα στις γυναίκες πρότυπα σε ό,τι αφορά τη μόρφωση που παρείχε στα παιδιά της[2], ενώ ο Πλούταρχος τη μνημονεύει ως ιδιαίτερα ενάρετη γυναίκα[3].

Ο άντρας της, Γάιος Ιούλιος Καίσαρ, πέθανε στο σπίτι του περίπου το 85 π.Χ.[4] Παρέμεινε χήρα για την υπόλοιπη ζωή της, εφόσον επέλεξε να μην ξαναπαντρευτεί και να μείνει στο σπίτι του γιου της. Σε μια αφήγηση του Πλουτάρχου συνοδεύει με δάκρυα το γιο της ως την πόρτα του σπιτιού τους, καθώς εκείνος αναχωρεί προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Pontifex Maximus[5] το 63 π.Χ. Πάντα σύμφωνα με τον Πλούταρχο, παρακολουθούσε στενά τις συναναστροφές της νύφης της, Πομπήιας, και ήταν εκείνη που ανακάλυψε τον Πούμπλιους Κλόντιους (Publius Clodius) όταν εισήλθε μεταμφιεσμένος στο σπίτι τους για να συναντήσει την Πομπήια κατά τη διάρκεια των τελετών προς τιμήν της Μπόνα Ντέα[3].

Η Αυρηλία Κόττα απεβίωσε λίγο καιρό πριν τη δολοφονία του Πούμπλιους Κλόντιους περίπου το 53 π.Χ.[6]

Σημειώσεις

  1. Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, «Φυσική Ιστορία», Βιβλίο VII
  2. Τάκιτος, «Dialogus de oratoribus», 28, 6
  3. 3,0 3,1 Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι: Καίσαρ», 10
  4. Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, «Φυσική Ιστορία», Βιβλίο VII, 53
  5. Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι: Καίσαρ», 7
  6. Σουητώνιος, «Βίοι των Δώδεκα Καισάρων: Καίσαρ», 26


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Aurelia Cotta της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).