Ο Νονός (ταινία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
RedBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Τροποποίηση: hr, sh, ta, tr
Γραμμή 173: Γραμμή 173:
[[he:הסנדק (סרט)]]
[[he:הסנדק (סרט)]]
[[hi:द गॉडफ़ादर]]
[[hi:द गॉडफ़ादर]]
[[hr:Kum (1972)]]
[[hr:Kum (1972.)]]
[[hu:A Keresztapa]]
[[hu:A Keresztapa]]
[[hy:Կնքահայրը]]
[[hy:Կնքահայրը]]
Γραμμή 196: Γραμμή 196:
[[ro:Nașul (film)]]
[[ro:Nașul (film)]]
[[ru:Крёстный отец (фильм)]]
[[ru:Крёстный отец (фильм)]]
[[sh:Кум (филм)]]
[[sh:The Godfather (film)]]
[[simple:The Godfather]]
[[simple:The Godfather]]
[[sk:Krstný otec (film)]]
[[sk:Krstný otec (film)]]
Γραμμή 203: Γραμμή 203:
[[sr:Кум (филм)]]
[[sr:Кум (филм)]]
[[sv:Gudfadern (film)]]
[[sv:Gudfadern (film)]]
[[ta:தி காட்பாதர்]]
[[ta:தி காட்பாதர் (திரைப்படம்)]]
[[te:ది గాడ్‌ఫాదర్]]
[[te:ది గాడ్‌ఫాదర్]]
[[th:เดอะ ก็อดฟาเธอร์]]
[[th:เดอะ ก็อดฟาเธอร์]]
[[tr:Baba (film, 1972)]]
[[tr:Baba (film)]]
[[uk:Хрещений батько (фільм)]]
[[uk:Хрещений батько (фільм)]]
[[vec:Il Padrino]]
[[vec:Il Padrino]]

Έκδοση από την 20:03, 17 Μαΐου 2012

Ο Νονός
ΣκηνοθεσίαΦράνσις Φορντ Κόπολα
ΠαραγωγήAlbert S. Ruddy
ΣενάριοΜάριο Πούτζο
Βασισμένο σεΟ Νονός[1]
ΠρωταγωνιστέςΜάρλο Μπράντο,
Αλ Πατσίνο,
Ντάιαν Κίτον,
Τζέημς Κάαν ,
Ρίτσαρντ Καστελάνο,
Τάλια Σάιρ,
ΜουσικήΝίνο Ρότα
ΦωτογραφίαΓκόρντον Γουίλις
ΜοντάζΟυίλιαμ Ρέινολντς και Πίτερ Ζίνερ[2]
ΕνδυματολόγοςAnna Hill Johnstone[2]
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures και Alfran Productions
ΔιανομήParamount Pictures και Xfinity Streampix
Πρώτη προβολή1972
Διάρκεια175 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ιταλία
Γλώσσααγγλικά
ΈπεταιΟ Νονός ΙΙ

Ο Νονός είναι μία ταινία του 1972 και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μάριο Πούτζο. Σκηνοθέτης ήταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και πρωταγωνιστές τον Μάρλο Μπράντο και τον Αλ Πατσίνο. Η ταινία θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Τον Μάρτιο του 2010 στη σελίδα Internet Movie Database1 έχει βαθμολογηθεί από τους χρήστες της με 9,1, βαθμό με τον οποίο κατέχει την δεύτερη θέση. Από την ταινία επίσης έχει μείνει η φράση που είχε πει ο Δον «I'm going to make him an offer he can't refuse» (Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δε μπορεί να αρνηθεί), η οποία και ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του κινηματογράφου.

Υπόθεση

Η ταινία ξεκινά στο τέλος του καλοκαιριού του 1945, στο σπίτι της φαμίλιας των Κορλεόνε, μιας Ιταλο-Αμερικάνικης οικογένειας μαφιόζων της Νέας Υόρκης. Ο Δον Βίτο Αντολίνι Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο), ο αρχηγός της φαμίλιας γνωστός και ως «Ο Νονός», παντρεύει το μικρότερο του παιδί, την κόρη του Κόνι (Τάλια Σάιρ) με τον Κάρλο Ρίζι (Τζιάννι Ρούσσο). Μέσα από το γάμο φαίνονται όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και σκιαγραφείται ο χαρακτήρας τους. Ο Σαντίνο ή Σάνι (Τζέιμς Κάαν) είναι ο πρωτότοκος γιος του Βίτο, ικανός, αλλά οξύθυμος και παθιασμένος, προορίζεται για διάδοχος του πατέρα του. Ο δευτερότοκος του Δον Βίτο, Φρέντο (Τζον Καζάλ) είναι ένα καλοκάγαθο, αλλά όχι έξυπνο και ικανό άτομο. Ο τριτότοκος γιος του Δον Βίτο, ο Μάικλ (Αλ Πατσίνο) είναι ένας ιδεαλιστής και έξυπνος νέος, που κατατάχθηκε εθελοντικά στους πεζοναύτες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά την αντίδραση της οικογένειάς του, και διακρίθηκε για την γενναιότητα του. Έχει μόλις αποστρατευτεί και σχεδιάζει να τελειώσει τις σπουδές του. Ονειρεύεται μια κανονική και νόμιμη ζωή παρά τις φιλοδοξίες του πατέρα του για πολιτική καριέρα. Στα απώτερα σχέδια του είναι να παντρευτεί τον κορίτσι του, Κέι Άνταμς (Νταϊάν Κίτον). Είναι το αγαπημένο παιδί του Βίτο. Μέλος της οικογένειας είναι ο Τομ Χέιγκεν (Ρόμπερτ Ντυβάλ), τον οποίο βρήκε μικρό και ορφανό στον δρόμο ο Σάνι και ο Βίτο τον υιοθέτησε. Έμπειρος δικηγόρος, έχει τη θέση του «Κονσιλιέρε» (συμβούλου) του Δον. Επειδή δεν είναι Σικελός δε δικαιούται να ανέβει στην ιεραρχία. Κατά τη διάρκεια του γάμου, ο Δον Βίτο και ο Τομ Χάγκεν δέχονται αιτήσεις, από πολλούς, για διάφορες χάρες εξαιτίας του ότι «Κανένας Σικελός δε μπορεί να αρνηθεί ένα αίτημα την ημέρα του γάμου της κόρης του». Εν τω μεταξύ, ο μικρότερος γιος του Δον ο Μάικλ, αφηγείται στην κοπέλα του ανέκδοτα σχετικά με την οικογένειά του, σε μια προσπάθεια να την ενημερώσει σχετικά με την εγκληματική ζωή του πατέρα του, βεβαιώνοντάς την ότι εκείνος είναι διαφορετικός από την οικογένειά του.

Μεταξύ των επισκεπτών είναι ο διάσημος τραγουδιστής Τζόνυ Φοντέιν (Αλ Μαρτίνο), βαφτιστήρι του Δον Κορλεόνε, ο οποίος έχει έρθει από το Χόλυγουντ για να ζητήσει βοήθεια από το Νονό για να πάρει έναν ρόλο σε ταινία που θα αναζωογονήσει την καριέρα του που έχει ξεκινήσει να φθίνει. Ο Τζακ Ουόλτζ (Τζον Μάρλευ), επικεφαλής του στούντιο, αρνείται στον Φοντέιν το ρόλο, αλλά ο Δον Κορλεόνε εξηγεί στο Τζόνυ ότι: «Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δε μπορεί να αρνηθεί». Στη συνέχεια, ο Χάγκεν αποστέλλεται στην Καλιφόρνια για να διορθώσει το πρόβλημα, αλλά ο Ουόλτζ εκνευρισμένος τον ενημερώνει ότι δε θα δώσει ποτέ το ρόλο στο Φοντέιν, για τον οποίο είναι ο καταλληλότερος και που θα τον κάνει ακόμη μεγαλύτερο αστέρι, επειδή ο Φοντέιν είχε αποπλανήσει και «καταστρέψει» μια στάρλετ την οποία ο Ουόλτζ ευνοούσε. Το επόμενο πρωί, ο Ουόλτζ σε ξυπνά και αισθάνεται κάτι υγρό στο κρεβάτι. Τραβώντας τα σεντόνια βρίσκει τον εαυτό του σε μια λίμνη αίματος δίπλα από το κομμένο κεφάλι του βραβευμένου με $ 600.000 επιβήτορά του, Χαρτούμ. Ύστερα απ’ αυτό ξεκινά να κραυγάζει τρομοκρατημένος.

Κατά την επιστροφή του Χάγκεν, η οικογένεια έχει συνάντηση με τον Βίρτζιλ «Τούρκο» Σολόζο (Αλ Λετιέρι), που υποστηρίζεται από την αντίπαλη φαμίλια Τατάλια. Ζητά από το Δον Κορλεόνε χρηματοδότηση, καθώς και πολιτική και νομική προστασία για εισαγωγή και διανομή ηρωίνης. Παρά το τεράστιο κέρδος που διαφαίνεται, ο Δον Κορλεόνε αρνείται, εξηγώντας ότι η πολιτικές επαφές του θα διακινδύνευαν να διακοπούν αν εισχωρούσε στο εμπόριο ναρκωτικών. Ο μεγαλύτερος γιος του Δον, ο ευερέθιστος Σάνι (Τζέιμς Κάαν), που είχε προηγουμένως παροτρύνει την οικογένεια να εισχωρήσει στο εμπόριο ναρκωτικών, παρακάμπτει τη ιεραρχία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και κάνει ερωτήσεις στο Σολόζο σχετικά με τις διαβεβαιώσεις προς την οικογένεια Κορλεόνε, όσων αφορά την ασφάλεια της προτεινόμενης επένδυση, που δίνει η οικογένεια Τατάλια. Ο πατέρας του, εκνευρισμένος που ο Σάνι εξέφρασε διαφορετική άποψη παρουσία μη μέλους της οικογένειας, τον επιπλήττει αργότερα. Ο Δον Κορλεόνε αποστέλλει, στη συνέχεια, τον Λούκα Μπράσι (Λένυ Μοντάνα) να διεισδύσει στην οργάνωση του Σολόζο και να συλλέξει πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους Τατάλια, καθώς ο Μπράσι έχει σκύψει ελαφρώς για να επιτρέψει στο Μπρούνο Τατάλια να ανάψει το τσιγάρο του, του καρφώνουν το χέρι στον πάγκο με ένα μαχαίρι ώστε να τον εμποδίσουν να υπερασπιστεί τον εαυτό του και εν συνεχεία τον στραγγαλίζει ένας πληρωμένος δολοφόνος.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με το Σολόζο, ο Δον Κορλεόνε είναι πυροβολείται σε μια προσπάθεια δολοφονίας του και δεν διαφαίνεται αμέσως αν επέζησε της επίθεσης. Ο Σολόζο απαγάγει τον Τομ Χάγκεν και του προσφέρει να πείσει το Σάνι να δεχτεί την προσφορά που προηγουμένως είχε δοθεί στον πατέρα του. Εξοργισμένος ο Σάνι αρνείται την πρόταση και στέλνει ένα τελεσίγραφο προς τους Τατάλια: «Παραδώστε το Σολόζο ειδάλλως έχουμε πολέμου». Του αρνούνται και στέλνουν στο Σάνι «ένα Σικελιανό μήνυμα», ένα φρέσκο ψάρι μέσα στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του Λούκα Μπράσι, για να ενημερώσουν τους Κορλεόνε ότι ο Μπράσι «κοιμάται με τα ψάρια».

Ο Μάικλ, τον οποίο οι άλλες οικογένειες της μαφίας θεωρούν ως «πολίτη» που δεν αναμιγνύεται στις δουλειές της μαφίας, επισκέπτεται τον πατέρα του στην ιδιωτική κλινική που νοσηλεύεται. Ταράζεται όταν ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει κανείς για τη φύλαξή του. Συνειδητοποιώντας ότι ετοιμάζονται, για μια ακόμα φορά, να αποπειραθούν να σκοτώσουν τον πατέρα του, ζητά από το Σάνι βοήθεια, μετακινεί τον πατέρα του σε άλλο δωμάτιο και πάει έξω να προσέχει την είσοδο. Ο Μάικλ ζητά και δέχεται τη βοήθεια του Έντσο του φούρναρη, που ήρθε στο νοσοκομείο για να επισκεφτεί τον τραυματισμένο Δον. Μαζί, παριστάνοντας τους φρουρούς του Δον, ξεγελούν τους άνδρες του Σολόζο οι οποίοι, περνώντας με το αυτοκίνητο από την κλινική, απομακρύνονται. Λίγο αργότερα, καταφθάνουν αστυνομικά αυτοκίνητα με το διεφθαρμένο αστυνόμο ΜακΚλάσκι (Στέρλινγκ Χέιντεν). Ο ΜακΚλάσκι σπάει το σαγόνι του Μάικλ, όταν αυτός τον κατηγορεί ότι τον πλήρωσε ο Σολόζο για να τη στήσει στον πατέρα του. Ακριβώς τότε, ο Χάγκεν καταφτάνει με «ιδιωτικούς ντεντέκτιβ» με άδεια οπλοφορίας για την προστασία του Δον Κορλεόνε και παίρνει το Μάικλ σπίτι. Ο Σάνι ανταποκρίνεται διατάζοντας το θάνατο του Μπρούνο Τατάλια, γιο και υπαρχηγό του Δον Φίλιπ Τατάλια (Βίκτορ Ρεντίνα).

Μετά την προσπάθεια κατά της ζωής του Δον στην κλινική, ο Σολόζο ζητά μια συνάντηση με τους Κορλεόνε, στην οποία ο αστυνόμος ΜακΚλάσκι θα παραστεί ως σωματοφύλακάς του. Όταν ο Μάικλ δηλώνει εθελοντής για να σκοτώσει τους δυο άνδρες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σάνι και τα υπόλοιπα ανώτερα στελέχη της φαμίλιας γελούν με την πρόταση, ωστόσο ο Μάικλ τους πείθει ότι σοβαρολογεί και ότι η θανάτωση του Σολόζο και του ΜακΚλάσκι είναι προς το συμφέρον της οικογένειας: «δεν είναι προσωπικό, είναι απλώς δουλειά». Αν και οι αστυνομικοί είναι συνήθως προστατευμένοι από χτυπήματα ο Μάικλ υποστηρίζει ότι, δεδομένου ότι ο ΜακΚλάσκι είναι διεφθαρμένος και έχει παράνομες συναλλαγές με το Σολόζο, τίθεται εκτός αυτού του κανόνα.

Στη συνάντηση, σε ένα ιταλικό εστιατόριο, ο ΜακΚλάσκι ψάχνει το Μάικλ για όπλα και τον βρίσκει καθαρό. Στη συνέχεια ο Μάικλ απολογείται και ζητά να πάει στο μπάνιο όπου ανακτά ένα κρυμμένο περίστροφο και επιστρέφοντας στο τραπέζι σκοτώνει το Σολόζο και μετά το ΜακΚλάσκι. Ο Μάικλ αποστέλλεται για να κρυφτεί στη Σικελία, ενώ η οικογένεια Κορλεόνε προετοιμάζεται για ανοιχτό πολέμο με τις πέντε οικογένειες που έχουν ενωθεί εναντίον των Κορλεόνε, καθώς και ένα γενικό περιορισμό δραστηριότητας προς όλη τη μαφία από τις αστυνομικές και κυβερνητικές αρχές.

Ο Σάνι χτυπά σοβαρά τον Κάρλο Ρίζι που βιαιοπραγεί κατά της συζύγου του Κόνι, η οποία είναι έγκυος και απειλεί να τον σκοτώσει αν ξαναχτυπήσει ποτέ την αδελφή του. Ο Κάρλο εξοργισμένος δολοπλοκεί με τους Τατάλια και το Δον Εμίλιο Μπαρτζίνι (Ρίτσαρντ Κόντε), τους κυριότερους εχθρούς των Κορλεόνε για να σκοτώσουν το Σάνι. Ο Κάρλο χτυπά ξανά την Κόνι, προκειμένου να ρίξει με δόλιο τρόπο το Σάνι στην παγίδα. Λυσσαλέα ο Σάνι παίρνει το αυτοκίνητο μόνος για να εκπληρώσει την απειλή του προς τον Κάρλο. Του έχουν στήσει ενέδρα στο δρόμο, σε ένα περίπτερο διοδίων όπου τον πυροβολούν μέχρι θανάτου.

Στη Σικελία, ο Μάικλ περιμένει υπομονετικά στην εξορία του, προστατεόμενος από τον Δον Τομμασίνο (Κοράντο Γκάιπα), ένα παλιό φίλο της οικογένειας. Ο Μάικλ περιπλανάται άσκοπα στο ύπαιθρο, συνοδευόμενος διαρκώς από τους σωματοφύλακές Κάλο και Φαμπρίτσιο. Σε ένα μικρό χωριό, ο Μάικλ συναντά και ερωτεύεται την Απολλωνία Βιτέλλι (Σιμονέτα Στεφανέλλι), την όμορφη νεαρή κόρη του ιδιοκτήτη ενός καπηλειού. Σύντομα παντρεύονται όμως επίσης σύντομα εντοπίζεται ο Μάικλ από τους εχθρούς των Κορλεόνε. Καθώς το ζευγάρι ετοιμάζεται να μετακινηθεί σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία, η Απολλωνία σκοτώνεται από βόμβα στο αυτοκίνητό τους, ο Μάικλ που μόλις γλιτώνει από τη έκρηξη, παρατηρεί το Φαμπρίτσιο να τρέχει μακριά από το χώρο δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη, καταλαβαίνοντας ότι αναμιγνύεται στο σχέδιο της δολοφονίας.

Πίσω στη Νέα Υόρκη, ο Δον Κορλεόνε επιστρέφει σπίτι από το νοσοκομείο και ταράζεται όταν μαθαίνει ότι ο Μάικλ σκότωσε το Σολόζο και το ΜακΚλάσκι καθώς και ότι ο Σάνι είναι νεκρός. Αντί να αναζητήσει εκδίκηση για το θάνατο του Σάνι, ζητά συνάντηση με τους επικεφαλής των πέντε οικογενειών για να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός. Η σύγκρουση όχι μόνο αποστραγγίζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας και απειλεί την επιβίωσή της, αλλά ο τερματισμός της είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο Μάικλ να επιστρέψει σπίτι με ασφάλεια. Ανατρέποντας την προηγούμενη απόφασή του, ο Βίτο συμφωνεί η οικογένεια Κορλεόνε να παράσχει πολιτική προστασία στους Τατάλια για τη διακίνηση ηρωίνης, για όσο θα τηρείται υπό τον έλεγχο και δεν πωλείται σε παιδιά. Κατά τη συνεδρίαση, ο Δον Κορλεόνε συμπεραίνει ότι ο Δον Μπαρτζίνι, όχι ο Τατάλια, ήταν τελικά πίσω από το μεταξύ τους πόλεμο και το θανάτου του Σάνι.

Με την εγγύηση για την ασφάλειά του, ο Μάικλ επιστρέφει σπίτι. Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, επανασυνδέεται με την πρώην κοπέλα του Κέι μετά από τέσσερα χρόνια, τρία στην Ιταλία και ένα στην Αμερική. Της λέει ότι θέλει να παντρευτούν. Αν και η Κέι πληγώνεται με το γεγονός ότι ο Μάικλ περίμενε τόσο πολύ καιρό για να επικοινωνήσει μαζί της, τελικώς αποδέχεται την πρότασή του. Με το Δον Βίτο να έχει αποσυρθεί εν μέρει, το Σάνι νεκρό και το μεσαίο αδελφό Φρέντο (Τζον Καζάλε) να θεωρείται ανίκανος να διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση, ο Μάικλ έχει πλέον αναλάβει τα ηνία. Ο Μάικλ υπόσχεται στην Κέι ότι θα κάνει την οικογενειακή επιχείρηση εντελώς νόμιμη εντός πέντε ετών.

Ο Πήτερ Κλεμένζα (Ρίτσαρντ Καστελλάνο) και ο Σαλβατόρε Τέσσιο (Έιμπ Βιγκόντα), δυο ανώτερα στελέχη της οικογένειας Κορλεόνε παραπονιούνται ότι αυτοί είναι που παρενοχλούνται από την οικογένεια Μπαρτζίνι και ζητούν άδεια να αντεπιτεθούν, αλλά ο Μάικλ απορρίπτει την αίτηση. Προτίθεται να μετακινήσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις στη Νεβάδα και μετά από αυτό, ο Κλεμένζα και ο Τέσσιο μπορεί να αποσπαστούν από την οικογένεια και να σχηματίσουν δικές τους οικογένειές. Ο Μάικλ επιπλέον υπόσχεται στο σύζυγό της Κόνι, Κάρλο, ότι θα είναι το δεξί του χέρι στη Νεβάδα. Ο Τομ Χάγκεν έχει καταργηθεί ως Κονσιλιέρε και τώρα είναι απλώς ο οικογενειακός δικηγόρος, με το Βίτο να έχει τη θέση του Κονσιλιέρε. Σε ιδιωτική συζήτηση, ο Χάγκεν παραπονιέται στο Βίτο για την αλλαγή αυτή και επίσης θέτει ερωτήσεις στο Μάικλ σχετικά με ένα νέο καθεστώς «νεοσύλλεκτων» που στρατολογούνται κρυφά υπό τον Ρόκο Λαμπόνε (Τομ Ρόσκουι). Ο Δον Βίτο εξηγεί στο Χάγκεν ότι ο Μάικλ ενεργεί σύμφωνα με τις δικές του συμβουλές.

Στο Λας Βέγκας, ο Μάικλ συναντά το αφεντικό ενός καζίνο, τον Μο Γκριν (Άλεξ Ρόκο). Ο Μάικλ προσφέρει να εξαγοράσουν το μερίδιο του Γκριν αλλά απορρίπτει με αγένεια την πρότασή του. Ο Γκριν πιστεύει ότι οι Κορλεόνε είναι αδύναμοι και ότι αυτός μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία από το Μπαρτζίνι. Καθώς ο Μο και ο Μάικλ διαπραγματεύονται, ο Φρέντο παίρνει το μέρος του Μο. Αργότερα, ο Μάικλ προειδοποιεί το Φρέντο να μην ξαναπάρει ποτέ το μέρος κάποιου άλλου έναντι της οικογένειας.

Ο Μάικλ επιστρέφει σπίτι. Σε μια ιδιωτική στιγμή, ο Βίτο εξηγεί ότι υποψιάζεται πως η οικογενειακοί εχθροί θα προσπαθήσουν να δολοφονήσουν το Μάικλ χρησιμοποιώντας έναν αξιόπιστο συνεργάτη, ο οποίος θα κανονίσει μια συνάντηση ως πρόσχημα για τη δολοφονία. Επίσης, ο Βίτο αποκαλύπτει ότι ποτέ δεν ήθελε μια εγκληματική ζωή για το Μάικλ, ελπίζοντας ότι ο νεότερος γιος θα κατείχε νόμιμη εξουσία ως Γερουσιαστής ή Κυβερνήτης. Λίγο μετά, ο Βίτο πεθαίνει ενώ έπαιζε με τον εγγονό του Άντονι στον τοματόκηπό του. Κατά την ταφή, ο Τέσιο μεταφέρει μια πρόταση για συνάντηση με το Μπαρτζίνι, αναγνωρίζοντας έτσι τον Τέσιο ως τον προδότη που περίμενε ο Βίτο. Ο Μάικλ οργανώνει μια σειρά φόνων που συμβαίνουν ταυτόχρονα ενώ αυτός βρίσκεται, ως νονός, στη βάπτιση του νεογέννητου γιου της Κόνι και του Κάρλο:

  • Ο Δον Στράτσι πυροβολείται μαζί με τους άνδρες του σ’ ένα ασανσέρ από τον Κλεμένζα.
  • Ο Μο Γκριν, έχοντας πάει για μασάζ, πυροβολείται στο μάτι από ένα άγνωστο δολοφόνο.
  • Ο Δον Κουνέο παγιδεύεται σε μια περιστεφόμενη πόρτα και πυροβολείται από το Γουίλι Κίτσι.
  • Ο Δον Τατάλια δολοφονείται στο κρεβάτι του, μαζί με μια πόρνη, από το Ρόκο Λαμπόνε κι ένα άγνωστο συνεργάτη.
  • Ο Δον Μπαρτζίνι, μαζί με το σωματοφύλακά του, πυροβολούνται από τον Αλ Νέρι που έχει μεταμφιεστεί με στολή αστυνομικού.

Μετά τη βάπτιση, ο Τέσιο πιστεύει πως ο ίδιος και ο Χάγκεν είναι καθοδόν προς τη συνάντηση μεταξύ του Μάικλ και του Μπαρτζίνι που ο ίδιος έχει κανονίσει. Αντ ' αυτού, αυτός περικυκλώνεται από το Γουίλι Κίτσι και τους άνδρες του καθώς ο Χάγκεν απομακρύνεται. Συνειδητοποιώντας ότι ο Μάικλ ξεσκέπασε την προδοσία του, ο Τέσιο λέει στο Χάγκεν ότι πάντα σεβόταν το Μάικλ και ότι η προδοσία του «ήταν απλώς μια δουλειά». Ρωτά αν ο Τομ μπορεί να το γλιτώσει για «χάρη του παλιού καιρού», αλλά ο Τομ του λέει ότι αυτό είναι αδύνατο. Εν τω μεταξύ, ο Μάικλ ξεσκεπάζει τον Κάρλο σχετικά με τη δολοφονία του Σάνι και τον εξαναγκάζει να παραδεχθεί το ρόλο του στην ενέδρα. Ο Μάικλ διαβεβαιώνει τον Κάρλο ότι δε θα πεθάνει, αλλά ότι η τιμωρία του θα είναι ο αποκλεισμός απ’ όλες τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Δίνει ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Λας Βέγκας στον Κάρλο να «εξοριστεί». Ωστόσο, όταν ο Κάρλο μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο για το αεροδρόμιο, στραγγαλίζεται από τον Κλεμάνζα, σύμφωνα με τις διαταγές του Μάικλ.

Αργότερα, μια υστερική Κόνι έρχεται αντιμέτωπη με το Μαικλ, κατηγορώντας τον ότι δολοφόνησε τον Κάρλο. Η Κέι ρωτά το Μαικλ σχετικά με την κατηγορία της Κόνι, όμως εκείνος αρνείται να απαντήσει, υπενθυμίζοντάς της ότι δεν πρέπει ποτέ να τον ρωτά για τις δουλειές του. Εκείνη επιμένει και ο Μάικλ τη διαβεβαιώνει, καθησυχάζοντας τη ότι δεν έπαιξε ρόλο στο θάνατο του Κάρλο. Η Κέι τον πιστεύει ανακουφισμένη. Η ταινία τελειώνει με τον Κλεμένζα, καθώς επίσης τους νέους υπαρχηγούς Ρόκο Λαμπόνε και Αλ Νέρι υποβάλουν τα σέβη τους στο Μάικλ. Ο Κλεμένζα φιλά το χέρι του Μάικλ προσφωνώντας τον «Δον Κορλεόνε». Καθώς η Κέι τους κοιτά, η πόρτα κλείνει, κι εκείνη συνειδητοποιεί ότι ο Μάικλ είναι ο νέος Νονός.

Διανομή Ρόλων

Χαρακτήρας Περιγραφή Ηθοποιός
Δον Βίτο Κορλεόνε Το αφεντικό (ο Δον) της οικογένειας Κορλεόνε, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Βίτο Αντολίνι. Είναι ο πατέρας του Σαντίνο (Σάνι), του Φεντερίκο (Φρέντο), του Μικέλ (Μάικλ) και της Κοστάντζια (Κόνι) καθώς και θετός πατέρας του Τομ Χάγκεν. Σύζυγος της Καρμέλλα Κορλεόνε. Γεννημένος στη Σικελία. Μάρλον Μπράντο
Μάικλ Κορλεόνε Ο μικρότερος γιος του Δον και της Καρμέλλα, προσφάτως αφηχθείς από τη στρατιωτική του θητεία εξαιτίας της λήξης του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Το μοναδικό μέλος της οικογένειας (εκτός του Τομ Χάγκεν) με πανεπιστημιακή μόρφωση, αρχικά δε θέλει να έχει καμία ανάμειξη με τις «οικογενειακές επιχειρήσεις». Η εξέλιξή του από αφελή αμύητο σε ανήλεο αρχηγό της οικογένειας είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της πλοκής. Αλ Πατσίνο
Σάνι Κορλεόνε Ο μεγαλύτερος γιος του Βίτο και της Καρμέλλα. Ο Σάνι είναι ευερέθιστος και ως υπαρχηγός, προετοιμάζεται να διαδεχτεί τον πατέρα του ως κεφαλή της οικογένειας. Τζέιμς Κααν
Τομ Χάγκεν Ο ανεπίσημα υιοθετημένος γιος του Βίτο Κορλεόνε. Είναι ο δικηγόρος και ο «Κονσιλιέρε» (Σύμβουλος) της οικογένειας. Έχει Γερμανο-Ιρλανδική καταγωγή, όχι Σικελική. Ρόμπερτ Ντυβάλ
Κέι Άνταμς - Κορλεόνε Η κοπέλα και κατόπιν σύζυγος και μητέρα των παιδιών του Μάικλ. Νταϊάν Κίτον
Φρέντο Κορλεόνε Ο μεσαίος γιος. Δεν είναι πολύ έξυπνος και φαίνεται να είναι ο πιο αδύναμος από τους γιους. Τζον Καζάλε
Κόνι Κορλεόνε Το μικρότερο παιδί και η μοναχοκόρη του Βίτο και της Καρμέλλα. Παντρεύεται τον Κάρλο Ρίζι. Τάλια Σάιρ
Πήτερ Κλεμένζα Ένα υψηλό στέλεχος της οικογένειας. Ρίτσαρντ Καστελλάνο
Σαλβατόρε Τέσιο Ένα υψηλό στέλεχος της οικογένειας. Έιμπ Βιγκόντα
Βίρτζιλ «Ο Τούρκος» Σολόζο Ένας έμπορος ηρωίνης που συνδέεται με την οικογένεια Τατάλια. Αλ Λεττιέρι
Κάρλο Ρίζι Ο σύζυγος της Κόνι. Είναι μέλος της οικογένειας Κορλεόνε και τελικά προδίδει το Σάνι στην οικογένεια Μπαρτζίνι. Τζιάννι Ρούσσο
Αστυνόμος ΜακΚλάσκι Ένας διεφθαρμένος αστυνομικός που τα παίρνει από το Σολόζο. Στέρλινγκ Χέυντεν
Λούκα Μπράσι Ένας μπράβος του Βίτο Κορλεόνε. Λένυ Μοντάνα
Εμίλιο Μπαρτζίνι Ο Δον της οικογένειας Μπαρτζίνι. Ρίτσαρντ Κόντε
Τζόνυ Φοντέιν Ένας παγκοσμίου φήμης τραγουδιστής και βαφτιστήρι του Βίτο. Αλ Μαρτίνο
Τζακ Ουόλτζ Ένας ισχυρός παραγωγός του Χόλυγουντ. Τζον Μάρλευ
Μο Γκριν Ένας παλιός συνεργάτης της οικογένειας Κορλεόνε, ιδιοκτήτης ενός Ξενοδοχείου και Καζίνο στο Λας Βέγκας. Άλεξ Ρόκο
Καρμέλλα Κορλεόνε Η σύζυγος του Βίτο και μητέρα των Σάνι, Φρέντο, Μάικλ και Κόνι καθώς και θετή μητέρα του Τομ Χάγκεν. Μοργκάνα Κινγκ
Πώλυ Γκάτο Ένας μπράβος υπό τον Κλεμένζα και οδηγός του Βίτο. Τζον Μαρτίνο
Φίλιπ Τατάλια Δον της οικογένειας Τατάλια. Βίκτορ Ρεντίνα
Απολλωνία Βιτέλλι - Κορλεόνε Μια νεαρή κοπέλα που συναντά και παντρεύεται ο Μάικλ στη Σικελία. Σιμονέτα Στεφανέλλι
Δον Ζαλούτσι Δον της οικογένειας Ζαλούτσι από το Ντιτρόιτ. Λούις Γκάς
Ρόκο Λαμπόνε Ένας μπράβος υπό τον Κλεμένζα που σταδιακά ανεβαίνει στην ιεραρχία της οικογένειας Κορλεόνε. Τομ Ρόσκουι
Γουίλι Κίτσι Ένας μπράβος της οικογένειας Κορλεόνε. Τζόι Σπινέλλ
Αλ Νέρι Ο Σωματοφύλακας του Μάικλ Κορλεόνε. Σταδιακά ανεβαίνει στην ιεραρχία της οικογένειας Κορλεόνε. Ρίτσαρντ Μπράιτ
Σάντρα Κορλεόνε Η σύζυγος του Σάνι Τζούλι Γκρεγκ

Βραβεία

Ο Νονός κέρδισε περισσότερα από 20 βραβεία μεταξύ αυτών 3 Όσκαρ (ήταν υποψήφιο για άλλα 8), 5 Χρυσές Σφαίρες και 1 Βραβείο Γκράμι.

  • Όσκαρ καλύτερης ταινίας
  • Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου – Μάρλον Μπράντο
  • Όσκαρ σεναρίου
  • Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας
  • Χρυσή Σφαίρα δραματικής ταινίας
  • Χρυσή Σφαίρα πρωταγωνιστή σε δραματική ταινία – Μάρλον Μπράντο
  • Χρυσή Σφαίρα μουσικής – Νίνο Ρότα
  • Χρυσή Σφαίρα σεναρίου

Συνέχειες

Μετά από την επιτυχία που είχε η πρώτη ταινία ακολούθησαν άλλες δύο. Το δεύτερο μέρος βγήκε το 1974 και είχε δύο παράλληλες ιστορίες. Η πρώτη ακολουθεί τον Μάικλ Κορλεόνε ο οποίος έχει κτίσει μια «αυτοκρατορία» και η δεύτερη ιστορία βλέπουμε τον Δον Κορλεόνε μικρό όταν έφτασε μετανάστης στην Αμερική και την άνοδο του, ρόλο που ενσάρκωσε καταπληκτικά ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ο όποίος και κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου.

Το τρίτο μέρος βγήκε το 1990 όπου ο Μάικλ αρκετά μεγαλύτερος ψάχνει να βρει έναν διάδοχο αλλά και προσπαθεί να βγάλει την οικογένεια του από την παρανομία.

Αναφορές

1: Βαθμολογία χρηστών της IMDb από τη σελίδα http://www.imdb.com/chart/top. H IMDb είναι η μεγαλύτερη διαδυκτιακή βάση δεδομένων ταινιών στον κόσμο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πρότυπο:Link FA

  1. «Gudfadern (1972)». (Σουηδικά) Swedish Film Database. Swedish Film Institute. 15789. Ανακτήθηκε στις 18  Ιουλίου 2023.
  2. 2,0 2,1 tt0068646. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουνίου 2016.