Γερμανικό Ράιχ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Escarbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Τροποποίηση: simple:German Reich, zh:德意志国
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: sk:Nemecká ríša (1871 – 1945)
Γραμμή 63: Γραμμή 63:
[[ru:Германский рейх]]
[[ru:Германский рейх]]
[[simple:German Reich]]
[[simple:German Reich]]
[[sk:Nemecká ríša (1871 – 1945)]]
[[sw:Dola la Ujerumani]]
[[sw:Dola la Ujerumani]]
[[ta:ஜெர்மன் ரெய்க்]]
[[ta:ஜெர்மன் ரெய்க்]]

Έκδοση από την 01:03, 17 Μαΐου 2012

Η σημαία του Ράιχ από το 1871 μέχρι το 1919

Γερμανικό Ράιχ (Γερμανικά: Deutsches Reich, διευκρινιστικά αναφερόμενο ως Kaiserreich), ήταν η επίσημη ονομασία του πρώτου ενιαίου γερμανικού εθνικού κράτους, το οποίο ιδρύθηκε το 1871 με πρωτοβουλία του τότε καγκελάριου της Πρωσίας, Όττο φον Μπίσμαρκ.

Ιστορία

Η έκταση του Ράιχ από το 1871 μέχρι το 1919

Το Γερμανικό Ράιχ προήλθε από την Βορειογερμανική Ομοσπονδία, στην οποία κυριαρχούσε η Πρωσία ως μεγαλύτερη δύναμη. Η δημιουργία αυτή του πρώτου εθνικού γερμανικού κράτους έγινε δυνατή, αφού η Πρωσία κατάφερε να επιβάλλει τα σχέδια της με τον πόλεμο κατά της Δανίας (1864) και της Αυστρίας (1866), οπότε καθιερώθηκε ως η κυρίαρχη γερμανική δύναμη, και στον Γάλλο-Πρωσικό πόλεμο (1870/71). Τις τρείς νίκες αυτές του πρωσικού στρατού θυμίζει στο Βερολίνο η «Στήλη της Νίκης».

Το 1871 κατά την πολιορκία των Παρισίων, οι Γερμανοί ηγεμόνες ανακήρυξαν στα ανάκτορα των Βερσαλλιών την Γερμανική Ομοσπονδιακή Αυτοκρατορία (το Γερμανικό Ράιχ) και πρόσφεραν το στέμμα στον Γουλιέλμο Α' της Πρωσίας, ο οποίος ονομάστηκε "Γερμανός Αυτοκράτωρ" (Deutscher Kaiser), και όχι "Αυτοκράτωρ της Γερμανίας", λόγω της ομοσπονδιακής δομής της χώρας. O Όττο φον Μπίσμαρκ ονομάστηκε καγκελάριος της αυτοκρατορίας. (Reichskanzler)

Η στήλη της νίκης (Βερολίνο)

Το Γερμανικό Ράιχ περιλάμβανε με την ίδρυσή του διάφορες περιοχές, οι οποίες δεν ήταν ποτέ μέρη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, αλλά περιλαμβάνονταν στο κράτος της Πρωσίας. Στα μέρη αυτά συμπεριλαμβάνονται η Ανατολική και η Δυτική Πρωσία, το Ντάντσιχ (Danzig) και μεγάλες εκτάσεις της σημερινής Πολωνίας, καθώς και η Αλσατία-Λωραίνη, που αποσπάστηκε από την Γαλλία το 1871.

Κατά τη δεκαετία του 1880, το Γερμανικό Ράιχ εισήλθε στον αποικιακό ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων, και απέκτησε αποικίες στην Αφρική και στην Ασία, ενώ μεταμορφώθηκε γρήγορα σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο, αποτελώντας το πρότυπο για πολλά νέα και αναπτυσσόμενα κράτη, όπως η Ιαπωνία.

Ανακήρυξη του Γερμανικού Ράιχ στο παλάτι των κατειλημμένων Βερσαλλιών στο Παρίσι, 1871. Ο Μπίσμαρκ είναι στο κέντρο με τα άσπρα.

Η ιστορία του Γερμανικού Ράιχ χωρίζεται σε τρία μέρη:

  1. 1871-1918 Η Γερμανική Αυτοκρατορία (Kaiserreich)
    1871-1890 Η εποχή του Μπίσμαρκ
    1890-1918 Η εποχή του Γουλιέλμου Β' και Α' Παγκόσμιος Πόλεμος
  2. 1918-1933 Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης
  3. 1933-1945 Τρίτο Ράιχ και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Προέλευση του όρου

Η λέξη Ράιχ (σημαίνει "βασίλειο" ή "αυτοκρατορία") είναι παρμένη από το ιστορικό όνομα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους (Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation), η οποία υπήρξε από το 962 μέχρι το 1806 και αποτελεί το λεγόμενο "Πρώτο Ράιχ".

Ως "Δεύτερο Ράιχ" υπολογίζεται η αυτοκρατορία της εποχής του Όττο φον Μπίσμαρκ μέχρι την πτώση της μοναρχίας (ή γερμ. Kaiserreich), κατ΄ άλλους συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (γερμ. Weimarer Republik), που ακολούθησε, που σαφέστατα και δεν έχει σχέση με αυτοκρατορία.

Το "Τρίτο Ράιχ" είναι η προπαγανδιστική ονομασία των εθνικοσοσιαλιστών για την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας.

Βιβλιογραφία

Εξωτερικές συνδέσεις

Πρότυπο:Link FA