Κορμός του Αισώπου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Fiftyfour54 (συζήτηση | συνεισφορές)
Fiftyfour54 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
Ο '''κορμός του Αισώπου''' είναι έργο τέχνης από την [[Έπαυλη Αλμπάνι]].
Ο '''κορμός του Αισώπου''' είναι έργο τέχνης από την [[Έπαυλη Αλμπάνι]].
==Περιγραφή==
==Περιγραφή==
Εικονίζει τον [[Αίσωπος|Αίσωπο]]. Το σακάτικο σώμα του, καμπούρικο και σκεβρωμένο αναφέρεται για πρώτη φορά από τον 14ο αιώνα από τον [[Μάξιμος Πλανούδης|Πλανούδη]]. Σύμφωνα με ένα επίγραμμα του Αγαθία υπήρχε ένα γλυπτό του Αισώπου, έργο του [[Λύσιππος|Λύσιππο]], που ήταν στημένο μπροστά στις προτομές των [[επτά σοφοί|επτά σοφών]] της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τον Τατιανό υπήρχε και άλλο ένα γλυπτό του [[Αριστόδημος|Αριστόδημου]], που είχε αποκτήσει φήμη εφάμιλλη των μύθων του. Εικονίζει το γυμνό κορμί του Αισώπου από το κεφάλι μέχρι τους μηρούς, συμπεριλαμβανομένου του φαλλού του, και χωρίς χέρια και πόδια. Είναι καμπούρης, με προτεταμένο θώρακα και χωρίς κοιλιά. Ο λαιμός είναι κοντός, η κεφαλή φυσική με φουντωτά μαλλιά και μούσι. Η έκφραση του προσώπου είναι φυσική, με κάποια ειρωνική και καλοκάγαθη πρόθεση. Η ματιά είναι στραμμένη προς τα επάνω δεξιά.
Εικονίζει τον [[Αίσωπος|Αίσωπο]]. Το σακάτικο σώμα του, καμπούρικο και σκεβρωμένο αναφέρεται για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα από τον [[Μάξιμος Πλανούδης|Πλανούδη]]. Σύμφωνα με ένα επίγραμμα του Αγαθία υπήρχε ένα γλυπτό του Αισώπου, έργο του [[Λύσιππος|Λύσιππο]], που ήταν στημένο μπροστά στις προτομές των [[επτά σοφοί|επτά σοφών]] της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τον Τατιανό υπήρχε και άλλο ένα γλυπτό του [[Αριστόδημος|Αριστόδημου]], που είχε αποκτήσει φήμη εφάμιλλη των μύθων του. Εικονίζει το γυμνό κορμί του Αισώπου από το κεφάλι μέχρι τους μηρούς, συμπεριλαμβανομένου του φαλλού του, και χωρίς χέρια και πόδια. Είναι καμπούρης, με προτεταμένο θώρακα και χωρίς κοιλιά. Ο λαιμός είναι κοντός, η κεφαλή φυσική με φουντωτά μαλλιά και μούσι. Η έκφραση του προσώπου είναι φυσική, με κάποια ειρωνική και καλοκάγαθη πρόθεση. Η ματιά είναι στραμμένη προς τα επάνω δεξιά.


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 15:53, 12 Μαΐου 2012

Κορμός Αισώπου
αντίγραφο στο Μουσείο Πούσκιν
ΟνομασίαΚορμός Αισώπου
Είδοςκορμός
ΜουσείοΈπαυλη Αλμπάνι
δεδομένα

Ο κορμός του Αισώπου είναι έργο τέχνης από την Έπαυλη Αλμπάνι.

Περιγραφή

Εικονίζει τον Αίσωπο. Το σακάτικο σώμα του, καμπούρικο και σκεβρωμένο αναφέρεται για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα από τον Πλανούδη. Σύμφωνα με ένα επίγραμμα του Αγαθία υπήρχε ένα γλυπτό του Αισώπου, έργο του Λύσιππο, που ήταν στημένο μπροστά στις προτομές των επτά σοφών της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τον Τατιανό υπήρχε και άλλο ένα γλυπτό του Αριστόδημου, που είχε αποκτήσει φήμη εφάμιλλη των μύθων του. Εικονίζει το γυμνό κορμί του Αισώπου από το κεφάλι μέχρι τους μηρούς, συμπεριλαμβανομένου του φαλλού του, και χωρίς χέρια και πόδια. Είναι καμπούρης, με προτεταμένο θώρακα και χωρίς κοιλιά. Ο λαιμός είναι κοντός, η κεφαλή φυσική με φουντωτά μαλλιά και μούσι. Η έκφραση του προσώπου είναι φυσική, με κάποια ειρωνική και καλοκάγαθη πρόθεση. Η ματιά είναι στραμμένη προς τα επάνω δεξιά.

Πηγές