Λουδοβίκος ΙΓ΄ της Γαλλίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Thijs!bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: lv:Luijs XIII
μ r2.7.2+) (Ρομπότ: Τροποποίηση: az:XIII Lüdovik
Γραμμή 33: Γραμμή 33:
[[ar:لويس الثالث عشر ملك فرنسا]]
[[ar:لويس الثالث عشر ملك فرنسا]]
[[arz:لويس التالتاشر]]
[[arz:لويس التالتاشر]]
[[az:XIII Luis]]
[[az:XIII Lüdovik]]
[[be:Людовік XIII]]
[[be:Людовік XIII]]
[[bg:Луи XIII]]
[[bg:Луи XIII]]

Έκδοση από την 08:17, 10 Μαΐου 2012

Ο Λουδοβίκος ΙΓ΄ (Louis XIII) (27 Σεπτεμβρίου 1601, Φονταινεμπλώ, 14 Μαΐου 1643, Σεν-Ζερμέν) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρρας.

Λουδοβίκος ΙΓ' της Γαλλίας

Γεννήθηκε στον πύργο του Φοντενεμπλώ και ήταν μεγαλύτερος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄ και της Μαρίας των Μεδίκων. Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος βασιλιάς του Οίκου των Βουρβόνων και διαδέχθηκε σε εφαρμογή του Σαλικού νόμου τον μακρινό εξάδελφο του Ερρίκο Γ'.

Έγινε βασιλιάς το 1620 με το θάνατο του πατέρα του, όταν ήταν οκτώ ετών. Τα καθήκοντά του εξασκούσε η μητέρα σου με την ιδιότητα της Αντιβασιλίσσης μέχρι τα 13 του χρόνια.

Σημαντική επίδραση κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΓ΄ άσκησε ο καρδινάλιος Ρισελιέ, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σε όλη την διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου 13ου λόγω της αδυναμίας του βασιλιά στα καθήκοντα του. Χάρη στον Ρισελιέ έφθασε στο κατώφλι του απόλυτου μονάρχη.

Σημαντικός γάμος με την Άννα της Αυστρίας

Τον Νοέμβριο του 1615, σε ηλικία 14 ετών πραγματοποιεί γάμο μεγάλης σημασίας με την πριγκίπισσα των Αψβούργων Άννα της Αυστρίας, κόρης του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Γ'. Ο γάμος αυτός επέφερε την στρατιωτική συμμαχία μεταξύ δύο ισχυρότατων Καθολικών δυνάμεων. Δεν μπορούσε να έρθει σε σεξουαλική επαφή πριν τα 18 του χρόνια.

Στην συνέχεια μετά από μερικές αποβολές στην αρχή ήρθε σε συνεχή ένταση με την σύζυγο του, οπότε και οι επαφές τους μηδενίστηκαν. Σε αυτό συντελούσε και ο υποχθόνιος ρόλος του καρδινάλιου Ρισελιέ, στον οποίο είχαν ανατεθεί όλες οι εξουσίες, έχοντας κάνει τον βασιλιά απλά ένα πιόνι του. Έτσι πέρασαν 23 χρόνια προκειμένου να αποκτήσει (1638) τον πολυπόθητο διάδοχο. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο βασιλιάς είχε ερωμένες, αλλά είχαν ακουστεί κάποιες φήμες ότι ήταν αμφιφυλόφιλος με μια σειρά από ερωμένους. Τον διαδέχθηκε ο 4χρονος γιος του Λουδοβίκος, ο γνωστός "Βασιλιάς - Ήλιος", ο μονάρχης με την πιο μακρόχρονη περίοδο βασιλείας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ιστορία.

Κληρονόμοι

Με την σύζυγο του Άννα της Αυστρίας παιδιά του ήταν :

Προκάτοχος:
Ερρίκος Δ΄
Βασιλιάς της Γαλλίας
14 Μαΐου 161014 Μαΐου 1643
Διάδοχος:
Λουδοβίκος ΙΔ΄
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis XIII of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).