Ρόμπολο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Andrikkis (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Andrikkis (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 29: Γραμμή 29:
{{commons|Pinus heldreichii}}
{{commons|Pinus heldreichii}}
* Η χλωρίς της Θήρας υπό Δρ. Θ. Δε Χελδράιχ Αθήνα 1899.
* Η χλωρίς της Θήρας υπό Δρ. Θ. Δε Χελδράιχ Αθήνα 1899.
* [http://www.deutsche-biographie.de/sfz29463.html#we Βιογραφία του Theodor von Heldreich]
* [http://www.deutsche-biographie.de/sfz29463.html#we Βιογραφία του Theodor von Heldreich (στα γερμανικά)]


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==

Έκδοση από την 19:50, 28 Απριλίου 2012

Ρόμπολο

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Πευκόφυτα (Pinophyta)
Ομοταξία: Πευκόψιδα (Pinopsida)
Τάξη: Πευκώδη (Pinales)
Οικογένεια: Πευκοειδή (Pinaceae)
Γένος: Πεύκη (Pinus)
Είδος: P. heldreichii
Διώνυμο
Pinus heldreichii (Πεύκη του Χελδράιχ)
H.Christ
Συνώνυμα

Pinus leucodermis (Πεύκη η λευκόδερμος)

Το ρόμπολο ή λευκόδερμη πεύκη (επιστημονική ονομασία Pinus leucodermis ή Pinus heldreichii- Πεύκη του Χελδράιχ) είναι ένα είδος πεύκου που απαντάται σε μεγάλο υψόμετρο. Το δέντρο είναι ιθαγενές στη Βοσνία, αλλά βρίσκεται στη Βουλγαρία, Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη νότια Ιταλία. Στην Ελλάδα βρίσκεται στα βουνά της Β. Πίνδου, στον Όλυμπο (όπου και το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά), Βέρμιο και Βούρινο, σε πετρώδη και ορεινά εδάφη, σε υψόμετρο 1500 -2400 μέτρα, στις πλέον αντίξοες κλιματικές συνθήκες εκεί όπου τελειώνουν τα δάση μαύρης πεύκης ή ελάτης. Είναι είδος που απαντάται διάσπαρτο και δεν σχηματίζει πυκνό δάσος. Την επιστημονική του ονομασία την οφείλει στον γερμανό βοτανολόγο Τheodor Heinrich Hermann von Heldreich 3.3.1822 Δρέσδη - 7.9.1902 Αθήνα (Θεόδωρος δε Χελδράιχ, όπως ο ίδιος υπογράφει τα συγγράμματά του) o οποίος το ανακάλυψε στα βουνά της βόρειας Ελλάδας στις 31 Ιουλίου 1851.[1]

Περιγραφή

Το ρόμπολο είναι ένα αειθαλές δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 40 μέτρα. Έχει σταχτίλευκο φλοιό, ενώ οι βελόνες του σχηματίζουν τούφες στις άκρες των κλαδιών, ανά δύο. Οι βελόνες έχουν μήκος 5 με 10 εκατοστά. Οι κώνοι ωριμάζουν περίπου ενάμιση χρόνο μετά την γονιμοποίηση. Ο κορμός είναι χοντρός (με διάμετρο μέχρι δύο μέτρα) και ίσιος, το ίδιο και τα κλαδιά. Τα γέρικα δέντρα έχουν χαρακτηριστικό άσπρο φολιδωτό φλοιό με 'κομμένες' κορυφές. Είναι δέντρο αιωνόβιο, πολύ ανθεκτικό στο ψύχος. Στη Βουλγαρία έχει ανακαλυφθεί ένα ρόμπολο με ηλικία 1.300 ετών, ενώ το γηραιότερο επιβεβαιωμένο ρόμπολο είχε ηλικία 963 ετών το 1989.

Χρήσεις

Έχει πολύ γερό ξύλο που δεν σαπίζει και χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, στην κατασκευή πολλών εργαλείων και σκευών κ.ά. Εξαιτίας του αρωματικού του ξύλου είναι ιδανικό για την κατασκευή βαρελιών.

Πηγές

Παραπομπές