Λίζα Ζώη και Ευάγγελος Ασημακόπουλος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 56: Γραμμή 56:
* [http://Evangelos-Liza.com Επίσημη ιστοσελίδα]
* [http://Evangelos-Liza.com Επίσημη ιστοσελίδα]
* [http://www.youtube.com/user/EvangelosLiza?feature=mhum Επίσημο Κανάλι YouTube]
* [http://www.youtube.com/user/EvangelosLiza?feature=mhum Επίσημο Κανάλι YouTube]
* [http://assimakopoulostar.wordpress.com/]

Έκδοση από την 10:18, 16 Απριλίου 2012

Η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος (αμφότεροι γεννημένοι το 1940) σπούδασαν κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα. Πήραν το Δίπλωμά τους το 1960 με ‘Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως’, ενώ την ίδια χρονιά μοιράζονται τα δύο Πρώτα Βραβεία στο Διεθνή διαγωνισμό της Νάπολης Ιταλίας. Λίγο αργότερα παρακολουθούν με υποτροφία για τέσσερις συνεχείς περιόδους μαθήματα με το ντούο Presti-Lagoya στη Γαλλία και τον Αντρές Σεγκόβια στην Ισπανία.

Η Διεθνής σταδιοδρομία του ντουέτου ‘Evangelos & Liza’ αρχίζει το 1967. Από τότε οι δύο Έλληνες καλλιτέχνες πραγματοποιούν εκτεταμένες περιοδείες ανά τον κόσμο, δίνοντας εκατοντάδες κονσέρτα σε γνωστές αίθουσες συναυλιών περιλαμβανομένων του Κάρνεκγι χολ, του Queen Elizabeth Hall, του Wigmore Hall, της Concertgebouw, του Theatre de la Ville και του Ηρωδείου. Παίζουν επίσης σε Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς σταθμούς - BBC, Παρίσι, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Βερολίνο, Κολωνία κ.ά., - καθώς και σε μεγάλα Φεστιβάλ μεταξύ των οποίων και αυτών της Νέα Υόρκης, Βοστόνης, Αμβέρσας, Άμστερνταμ, Ρώμης Μεξικού και Αθηνών.

Συμπράττουν ακόμη ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες (Μόντρεαλ, Ντιτρόιτ, Σινσινάτι, Μπέρμιγχαμ κ.ά.) και διδάσκουν σε Σεμινάρια και Master Classes σε γνωστές μουσικές Ακαδημίες και Πανεπιστήμια (Royal Academy of Music, Juilliard School, Royal College of London, U.C.L.A, Stony Brook University, Mannes College of Music κ.α.).

Στη Λίζα Ζώη και τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο αφιέρωσαν έργα τους Έλληνες και ξένοι συνθέτες (M. Castelnuovo-Tedesco, J. Morel, J. Duarte, T. Antoniou, D. Dragatakis, P. Koukoς κ.ά.) ενώ παράλληλα οι δύο καλλιτέχνες εμπλούτισαν το φτωχό ρεπερτόριο για δύο κιθάρες με πολλές μεταγραφές τους πάνω σε συνθέσεις των J .S. Bach, D. Scarlatti, A. Vivaldi, F. Couperin, J. P. Rameau, I. Albéniz, E. Granados, M. de Falla, F. Chopin, P. I. Tchaikovsky, F. Schubert κ.ά. Τέλος δίσκοι τους και CDς της Λίζας Ζώη και του Ευάγγελου Ασημακόπουλου με έργα για μία και δύο κιθάρες κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο.

Για το ντουέτο κιθάρας Evangelos & Liza έχουν αφιερώσει εγκωμιαστικά σχόλια και κριτικές μεταξύ των άλλων και οι εφημερίδες New York Times, Daily Telegraph, Paris Matin, Chicago Sun, Los Angeles Times καθώς επίσης και ο μεγάλος Andrés Segovia που με ιδιόχειρη αφιέρωσή του αναφέρει: “Αφ` ότου η Μοίρα σκληρά μας αποστέρησε τους Presti-Lagoya, δεν είχα ποτέ την ευχαρίστηση να ακούσω κάποιο εφάμιλλο ντουέτο. Αλλά όταν αργότερα οι ταλαντούχοι Έλληνες κιθαριστές Ευάγγελος και Λίζα έπαιξαν για μένα, αισθάνθηκα απόλυτη ικανοποίηση και χαρά. Τους εύχομαι ολόψυχα να κατακτήσουν την υψηλή εκτίμηση του κοινού, όπως κατέκτησαν και τη δική μου.”

Πρόσφατα ο Ευάγγελος και η Λίζα παρουσίασαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση 3 ακόμη έργα που γράφτηκαν γι’ αυτούς: το κονσέρτο του Jorge Morel ‘Fantasia Latina’ και τα ‘4 Στάσιμα για 2 κιθάρες’ του Περικλή Κούκου που εμφάνισαν στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και το κονσέρτο του Δημήτρη Δραγατάκη που έπαιξαν στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών,.

Δισκογραφία

LP:

  • THE ART OF TWO GUITARS
  • MUSIQUE BAROQUE POUR DEUX GUITARES
  • ROMANTIC MUSIC FOR TWO GUITARS
  • SPANISH MUSIC FOR TWO GUITARS
  • EVANGELOS & LIZA PLAY SOLO MUSIC BY WEISS & ALBENIZ
  • EVANGELOS ASSIMAKOPOULOS plays ISAAC ALBENIZ


CD:

  • EVANGELOS & LIZA PLAY THE ROMANTICS
  • BAROQUE MUSIC FOR TWO GUITARS
  • EVANGELOS & LIZA PLAY SOLO MUSIC BY ALBENIZ & WEISS
  • SPANISH GUITAR MUSIC 'Recuerdos de la Alhambra'
  • LATIN AMERICAN GUITAR MUSIC 'El Decameron Negro'
  • EVANGELOS & LIZA play the Fandango by A.SOLER
  • THE GUITAR IN LATIN AMERICA 'Carora'


  • Double CD: 50 YEARS OF GUITAR ARTISTRY
    • CD1: CONCERTI LIVE
    • CD2: DEDICATIONS

Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι