EN 1998: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Αφαίρεση: pt:EN 1998
Γραμμή 58: Γραμμή 58:
*[http://www.elot.gr/866_ell_html.aspx : Δημόσια κρίση ΣΕΠ: Ευρωκώδικες - Εθνικά Προσαρτήματα (3ο Μέρος)]
*[http://www.elot.gr/866_ell_html.aspx : Δημόσια κρίση ΣΕΠ: Ευρωκώδικες - Εθνικά Προσαρτήματα (3ο Μέρος)]
*[http://www.elot.gr/879_ell_html.aspx : Δημόσια κρίση ΣΕΠ: Ευρωκώδικες - Εθνικά Προσαρτήματα (4ο Μέρος)]
*[http://www.elot.gr/879_ell_html.aspx : Δημόσια κρίση ΣΕΠ: Ευρωκώδικες - Εθνικά Προσαρτήματα (4ο Μέρος)]
*[http://library.tee.gr/digital/m2464/m2464_ec8.pdf : Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 1998-1: 2004, Ευρωκώδικας 8: Αντισεισμικός σχεδιασμός κατασκευών – Μέρος 1 ]
*[http://library.tee.gr/digital/m2464/m2464_ec8_1.pdf : Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 1998-1: 2004, Ευρωκώδικας 8: Αντισεισμικός σχεδιασμός κατασκευών – Μέρος 1: Γενικοί κανόνες, σεισμικές δράσεις, κανόνες για κτίρια ]


[[Κατηγορία:Ευρωπαϊκή Ένωση]]
[[Κατηγορία:Ευρωπαϊκή Ένωση]]

Έκδοση από την 06:13, 14 Απριλίου 2012

Ο EN 1998, γνωστός ως Ευρωκώδικας 8: Αντισεισμικός Σχεδιασμός, είναι μία σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων, γνωστοί ως Ευρωκώδικες, και εφαρμόζεται στη μελέτη και κατασκευή κτιρίων και άλλων έργων Πολιτικού Μηχανικού σε περιοχές με σεισμικότητα. Στόχος του Ευρωκώδικα είναι να διασφαλίσει σε περίπτωση σεισμού ότι:

  • θα παρέχεται προστασία της ανθρώπινης ζωής,
  • οι βλάβες στα δομήματα θα πρέπει να είναι περιορισμένες στην περίπτωση του σεισμικού γεγονότος σχεδιασμού των
  • τα έργα τα οποία κρίνονται ως σημαντικά για την αστική προστασία και την αντιμετώπιση των συνεπειών από αιφνίδια γεγονότα θα παραμείνουν σε λειτουργία και μετά την εμφάνιση του σεισμικού γεγονότος.

Σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα όσον αφορά την ένταση των σεισμικών γεγονότων και τη συχνότητα εμφάνισης των, όσο δε και οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων τους στα δομήματα, καθιστούν την επίτευξη των ως ανωτέρω στόχων μερικώς πιθανή και μετρήσιμη μόνον με πιθανολογικούς όρους.

Ο Ευρωκώδικας 8 αποτελείται από 6 μέρη τα EN 1998-1 ως EN 1998-6.

Μέρος 1: Γενικοί Κανόνες, σεισμικές δράσεις και κανόνες για κτίρια

Ο EN 1998-1 εφαρμόζεται στη μελέτη κτιρίων και άλλων έργων πολιτικού μηχανικού σε περιοχές με σεισμικότητα. Ο EN 1998-1 υποδιαιρείται σε 10 κεφάλαια μερικά εκ των οποίων αφορούν αποκλειστικά τη μελέτη Κτιρίων.

  • Στο Κεφάλαιο 1 του EN 1998-1 περιέχονται οι στόχοι, οι κανονιστικές αναφορές, οι παραδοχές, οι αρχές και κανόνες εφαρμογής κατά το σχεδιασμό, ορολογία και άλλοι ορισμοί, τα σύμβολα και οι μονάδες που χρησιμοποιούνται.
  • Στο Κεφάλαιο 2 του EN 1998-1 περιέχονται οι βασικές απαιτήσεις συμπεριφοράς καθώς και τα κριτήρια συμμόρφωσης που εφαρμόζονται κατά το σχεδιασμό, ανάλυση και την κατασκευή κτιρίων και άλλων δομημάτων πολιτικού μηχανικού σε περιοχές με σεισμικότητα.
  • Στο Κεφάλαιο 3 του EN 1998-1 περιέχονται οι κανόνες για την προσομοίωση των σεισμικών δράσεων και οι κανόνες για το συνδυασμό τους με άλλες δράσεις. Σημειώνεται ότι για τύπους φορέων που εξετάζονται στα υπόλοιπα μέρη του Ευρωκώδικα 8 (EN 1998-2 ως EN 1998-6) απαιτούνται συμπληρωματικοί κανόνες που παρουσιάζονται στα σχετικά αυτά μέρη.
  • Στο Κεφάλαιο 4 του EN 1998-1 περιέχονται οι ειδικοί κανόνες μελέτης που σχετίζονται με κτιριακά έργα.
  • Στα Κεφάλαια 4 ως 9 του EN 1998-1 περιέχονται οι ειδικοί κανόνες μελέτης για διάφορα δομικά υλικά και στοιχεία που αφορούν ειδικά τα κτίρια. Ειδικότερα στο:
    • Κεφάλαιο 5: Δίδονται οι ειδικοί κανόνες που αφορούν κτίρια από Ωπλισμένο Σκυρόδεμα,
    • Κεφάλαιο 6: Δίδονται οι ειδικοί κανόνες που αφορούν κτίρια από Χάλυβα,
    • Κεφάλαιο 7: Δίδονται οι ειδικοί κανόνες που αφορούν σύμμικτα κτίρια από Δομικό Χάλυβα και Ωπλισμένο Σκυρόδεμα,
    • Κεφάλαιο 8: Δίδονται οι ειδικοί κανόνες που αφορούν κτίρια από δομική Ξυλεία,
    • Κεφάλαιο 9: Δίδονται οι ειδικοί κανόνες που αφορούν κτίρια από Φέρουσα Τοιχοποιία,
  • Στο Κεφάλαιο 10 του EN 1998-1 περιέχονται οι θεμελιώδεις απαιτήσεις, τα σχετικά θέματα μελέτης και θέματα που αφορούν την ασφάλεια κατά το σχεδιασμό κτιρίων με σεισμική μόνωση.

Μέρος 2: Γέφυρες

Ο EN 1998-1 καλύπτει τον αντισεισμικό σχεδιασμό γεφυρών στις οποίες η αντίσταση στις σεισμικές δράσεις προέρχεται από την κάμψη των μεσοβάθρων ή ακροβάθρων δηλαδή γεφυρών που μορφώνονται με τη χρήση κατακόρυφων ή σχεδόν κατακόρυφων συστημάτων βάθρων τα οποία υποστηρίζουν την ανωδομή της γέφυρας. Το μέρος αυτό, έχει επίσης εφαρμογή κατά τη μελέτη και σχεδιασμό καλωδιωτών και τοξοτών γεφυρών σε συνδυασμό όμως και με άλλες συμπληρωματικές διατάξεις που αφορούν τα δομήματα αυτά.

Μέρος 3: Αποτίμηση της Φέρουσας Ικανότητας και Ενισχύσεις Κτιρίων

Στόχοι του EN 1998-3 είναι:

  • να προσφέρει κριτήρια για την αξιολόγηση της σεισμικής συμπεριφοράς των υφιστάμενων μεμονωμένων κτιρίων,
  • να περιγράψει την προσέγγιση για την επιλογή των απαραίτητων μέτρων διόρθωσης / αναίρεσης των κινδύνων,
  • να θέσει κριτήρια για το σχεδιασμό των μέτρων ενίσχυσης.

Μέρος 4: Σιλό, δεξαμενές και αγωγοί

Ο EN 1998-4 παρουσιάζει τις αρχές και τους κανόνες για το σχεδιασμό έναντι σεισμικών δράσεων των υπέργειων εγκαταστάσεων σιλό και δεξαμενών καθώς και των υπόγειων αγωγών μεταφοράς ρευστών και αερίων υπό πίεση, διαφόρων τύπων και χρήσεων είτε μεμονωμένα είτε σε οποιονδήποτε συνδυασμό.

Μέρος 5: Θεμελιώσεις, φορείς αντιστήριξης και γεωτεχνικά θέματα

Ο EN 1998-5 καθιερώνει τις απαιτήσεις, τα κριτήρια και τους κανόνες για την επιλογή της θέσεως και τα εδάφη θεμελίωσης αντισεισμικών φορέων. Καλύπτει τη μελέτη διάφορων συστημάτων θεμελίωσης, τη μελέτη συστημάτων αντιστήριξης και την αλληλεπίδραση δομήματος - εδάφους υπό σεισμική ένταση. Ο EN 1998-5 συμπληρώνει τον EN 1997 ο οποίος δεν καλύπτει τις ειδικές απαιτήσεις για μελέτη έναντι σεισμού.

Μέρος 6: Πύργοι, Ιστοί και Καπνοδόχοι

Ο EN 1998-6 καθιερώνει τις απαιτήσεις, τα κριτήρια και τους κανόνες για το σχεδιασμό ψηλών λεπτών φορέων (πύργοι, καμπαναριά, πύργοι αερισμού, πύργοι τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, ιστών, καπνοδόχων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αυτοφερόμενες καπνοδόχοι και φάρων. Το μέρος αυτό δεν χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό και την ανάλυση έναντι σεισμικών εντάσεων πύργων ψύξεως και παράκτιων κατασκευών.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι