Συζήτηση:Λουκίνο Βισκόντι/Κριτική λημμάτων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Iliasgal (συζήτηση | συνεισφορές)
Iliasgal (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
Καλή δουλειά και ελπίζουμε όλοι να γίνει αξιόλογο (αρκεί να καλύπτει τα κριτήρια). --[[Χρήστης:C messier|C]] [[Συζήτηση χρήστη:C messier|Messier]] 20:24, 8 Απριλίου 2012 (UTC)
Καλή δουλειά και ελπίζουμε όλοι να γίνει αξιόλογο (αρκεί να καλύπτει τα κριτήρια). --[[Χρήστης:C messier|C]] [[Συζήτηση χρήστη:C messier|Messier]] 20:24, 8 Απριλίου 2012 (UTC)


* Οι ενότητες για βραβεία και κριτική του έργου του σύντομα θα προστεθούν. Όμως, για τη δεύτερη παρατήρηση θα ήθελα να εξηγήσεις πιο αναλυτικά τι εννοείς. Υπάρχουν τρεις ενότητες για τη βιογραφία του καλλιτέχνη: Η πρώτη ενότητα για τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο Μιλάνο. Η δεύτερη για τα χρόνια στο Παρίσι (σε συνδυασμό με κάποια ταξίδια του σε Ευρώπη και Αμερική) που αποτελούν και τον προπομπό της καλλιτεχνικής του καριέρας. Η τρίτη για την καριέρα του ως σκηνοθέτη μέχρι και το θάνατό του.
* Οι ενότητες για βραβεία και κριτική του έργου του σύντομα θα προστεθούν. Όμως, για τη δεύτερη παρατήρηση θα ήθελα να εξηγήσεις πιο αναλυτικά τι εννοείς. Υπάρχουν τρεις ενότητες για τη βιογραφία του καλλιτέχνη: Η πρώτη ενότητα για τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο Μιλάνο. Η δεύτερη για τα χρόνια στο Παρίσι (σε συνδυασμό με κάποια ταξίδια του σε Ευρώπη και Αμερική) που αποτελούν και τον προπομπό της καλλιτεχνικής του καριέρας. Η τρίτη για την καριέρα του ως σκηνοθέτη μέχρι και το θάνατό του.Κάποια περιστατικά από τη ζωή του όπως η συμμετοχή του στην Αντίσταση ή η ασθένεια του είχαν άμεση επιρροή στο έργο του και γι' αυτό δεν μπήκαν σε ξεχωριστή ενότητα. Είναι άλλωστε πολύ λίγα για να αποτελέσουν ενότητα. --[[Χρήστης:iliasgal|iliasgal]] 00:10, 9 Απριλίου 2012 (UTC)
Κάποια περιστατικά από τη ζωή του όπως η συμμετοχή του στην Αντίσταση ή η ασθένεια του είχαν άμεση επιρροή στο έργο του και γι' αυτό δεν μπήκαν σε ξεχωριστή ενότητα. Είναι άλλωστε πολύ λίγα για να αποτελέσουν ενότητα. --[[Χρήστης:iliasgal|iliasgal]] 00:10, 9 Απριλίου 2012 (UTC)

Έκδοση από την 21:11, 8 Απριλίου 2012

Θα ήθελα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για το άρθρο αυτό σχετικά με τον Ιταλό σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι.

Για να κάνω την αρχή, θα ήθελα να ευχαριστήσω κυρίως τον Yannismarou για τις επισημάνσεις και τις διορθώσεις του. Απαντώντας στις παρατηρήσεις του έχω να πω τα εξής:

1. Ο Αντονιόνι είχε συνεργαστεί με τον Βισκόντι στο περιοδικό Cinema και είχε παρακολουθήσει από κοντά τα γυρίσματα του Ossessione (έχω συνέντευξη του ίδιου του Αντονιόνι που το αναφέρει). Βέβαια, δεν ανήκε στους συντελεστές της ταινίας, άρα δέχομαι πως η διατύπωσή μου δεν είναι σωστή. Θα ήταν καλύτερο το " Με ορισμένα από τα άτομα της ομάδας αυτής ο Βισκόντι θα γυρίσει την πρώτη του ταινία", σωστά;

2. Χαρακτηρισμοί όπως "δόνηση", "πάταγος" κλπ συμφωνώ οτι είναι υπερβολικοί και πλήττουν την αντικειμενικότητα του άρθρου. Φυσικά, δεν είναι δικοί μου χαρακτηρισμοί. Αυτές τις λέξεις τις πήρα αυτούσιες από διάφορα κείμενα κριτικών κινηματογράφου που βρήκα στις πηγές μου. Έχεις ήδη αντικαταστήσει τις περισσότερες από αυτές τις λέξεις, αλλά και τις υπόλοιπες που έχουν απομείνει είμαι πρόθυμος να τις αλλάξουμε.

3. Όσον αφορά την βασική πηγή του άρθρου, είναι εμφανές πως είναι το βιβλίο που αναφέρω στην βιβλιογραφία. Δίνω τίτλο, εκδόσεις ακόμα και κωδικό ISBN. Συγγραφέα δεν αναφέρω απλά γιατί δεν είναι μόνο ένας...Είναι ένα συλλεκτικό έργο που περιλαμβάνει: κείμενα του ίδιου του σκηνοθέτη, συνεντεύξεις του, συνεντεύξεις συνεργατών του, άρθρα και κριτικές Ελλήνων και ξένων κριτικών κινηματογράφου. Είναι μια πολύ πλήρης έκδοση και περιέχει πληροφορίες που δεν υπάρχουν στο Internet. Παρ' όλα αυτά, προσπάθησα να βρω όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρονικές πηγές και αν δεις περίπου οι μισές από τις παραπομπές είναι ηλεκτρονικές και μάλιστα από sites όπως το επίσημο site του Βισκόντι, το IMDB, το site του British Film Institute και εφημερίδες όπως οι NY Times και το Βήμα. Ακόμα και οι τρεις παραπομπές στην wikipedia αντικαταστάθηκαν με άρθρο στο Bloomberg, με το IMDB και έναν ταξιδιωτικό οδηγό για τη νήσο Ίσκια που αναφέρει το Μουσείο Βισκόντι. Η μορφοποίηση των πηγών συμφωνώ πως πρέπει να βελτιωθεί. Είμαι άλλωστε νέος χρήστης της Βικιπαίδεια και δεν το είχα προσέξει...

4. "Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί, η ταινία βραβεύεται με το Ειδικό βραβείο της Επιτροπής." την πληροφορία για τις αντιδράσεις φυσικά την βρήκα στις πηγές μου αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι πιο συγκεκριμένο. Δε νομίζω πως είναι δύσκολο, όμως, να καταλάβει ο αναγνώστης πως στην Ιταλία του 1948 με την πολιτική ένταση της εποχής και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στην κυβέρνηση το να γυρίζει ένας μαρξιστής σκηνοθέτης μια "προπαγανδιστική" ταινία και μάλιστα με χρηματοδότηση του ΚΚΙ δεν είναι κάτι που θα περνούσε απαρατήρητο από τους συντηρητικούς κύκλους της εποχής. Δυστυχώς, περισσότερες λεπτομέρειες καταλαβαίνετε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν. --iliasgal 17:35, 8 Απριλίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Όπως αναφέρεται και στη σελίδα της ψηφοφορίας:

  • Πρέπει να προστεθούν κριτικές για το έργο του.
  • Οι ενότητες πρέπει να αναδιαταχθούν ώστε να γίνει σαφής η διάρθρωση του κειμένου, ιδίως σχετικά με τη βιογραφία του καλλιτέχνη.
  • Μία ενότητα, σε μορφή καταλόγου ή ακόμη καλύτερα σε μορφή κειμένου, με τα σημαντικότερα από τα βραβεία που παρέλαβε για το έργο του, κινηματογραφικό και θεατρικό.

Καλή δουλειά και ελπίζουμε όλοι να γίνει αξιόλογο (αρκεί να καλύπτει τα κριτήρια). --C Messier 20:24, 8 Απριλίου 2012 (UTC)[απάντηση]

  • Οι ενότητες για βραβεία και κριτική του έργου του σύντομα θα προστεθούν. Όμως, για τη δεύτερη παρατήρηση θα ήθελα να εξηγήσεις πιο αναλυτικά τι εννοείς. Υπάρχουν τρεις ενότητες για τη βιογραφία του καλλιτέχνη: Η πρώτη ενότητα για τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο Μιλάνο. Η δεύτερη για τα χρόνια στο Παρίσι (σε συνδυασμό με κάποια ταξίδια του σε Ευρώπη και Αμερική) που αποτελούν και τον προπομπό της καλλιτεχνικής του καριέρας. Η τρίτη για την καριέρα του ως σκηνοθέτη μέχρι και το θάνατό του.Κάποια περιστατικά από τη ζωή του όπως η συμμετοχή του στην Αντίσταση ή η ασθένεια του είχαν άμεση επιρροή στο έργο του και γι' αυτό δεν μπήκαν σε ξεχωριστή ενότητα. Είναι άλλωστε πολύ λίγα για να αποτελέσουν ενότητα. --iliasgal 00:10, 9 Απριλίου 2012 (UTC)[απάντηση]