Ειδικές Δυνάμεις (Ελλάδα): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
* '''Δυνάμεις Πεζοναυτών:''' Εκπαιδεύονται σε αποβατικές ενέργειες με πλοία του Στόλου και πλωτά μέσα των Ειδικών Δυνάμεων. Η εκπαίδευσή τους, τα στελέχη τους και οι ασκήσεις τους είναι κοινές με τις υπόλοιπες δυνάμεις καταδρομών. Τάγματα πεζοναυτών 521ΤΠΝ, 505ΚΕΝ (Κ.Ε. Νεοσυλλέκτων), 575ΤΠΝ είναι οι μονάδες υπηρεσία των Ελλήνων Πεζοναυτών ( [[Βόλος]], [[Αθήνα]] ).
* '''Δυνάμεις Πεζοναυτών:''' Εκπαιδεύονται σε αποβατικές ενέργειες με πλοία του Στόλου και πλωτά μέσα των Ειδικών Δυνάμεων. Η εκπαίδευσή τους, τα στελέχη τους και οι ασκήσεις τους είναι κοινές με τις υπόλοιπες δυνάμεις καταδρομών. Τάγματα πεζοναυτών 521ΤΠΝ, 505ΚΕΝ (Κ.Ε. Νεοσυλλέκτων), 575ΤΠΝ είναι οι μονάδες υπηρεσία των Ελλήνων Πεζοναυτών ( [[Βόλος]], [[Αθήνα]] ).



== Κατηγορίες Λοιπών Επίλεκτων Σωμάτων==
* '''Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις Στρατού Ξηράς:''' Πρόκειται για την 71Α/Μ ταξιαρχία πεζικού, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο κόκκινος μπερές. Η ταξιαρχία εξειδικεύεται στις αεραποβάσεις σε συνεργασία με τα ελικόπτερα του στρατού ξηράς. Πέραν αυτού, η ταξιαρχία δρα ως ένας συνηθισμένος σχηματισμός πεζικού. Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση του προσωπικού της ταξιαρχίας δεν διαφέρει και πολύ από αυτόν των μονάδων καταδρομών.
* '''Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις Στρατού Ξηράς:''' Πρόκειται για την 71Α/Μ ταξιαρχία πεζικού, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο κόκκινος μπερές. Η ταξιαρχία εξειδικεύεται στις αεραποβάσεις σε συνεργασία με τα ελικόπτερα του στρατού ξηράς. Πέραν αυτού, η ταξιαρχία δρα ως ένας συνηθισμένος σχηματισμός πεζικού. Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση του προσωπικού της ταξιαρχίας δεν διαφέρει και πολύ από αυτόν των μονάδων καταδρομών.



Έκδοση από την 13:25, 1 Απριλίου 2012

Οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις είναι στρατιωτικά συγκροτούμενα ένοπλα τμήματα που υπάγονται στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας της Ελλάδας.

Κατηγορίες Ειδικών Δυνάμεων

Οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις περιλαμβάνουν τις:

  • Δυνάμεις Ορεινών Καταδρομών: Γνωστοί και ως ΛΟΚ (Λόχος Ορεινών Καταδρομών). Ειδικεύονται στον ορεινό αγώνα, την επιβίωση και τον ανορθόδοξο πόλεμο.
  • Δυνάμεις Αμφίβιων Καταδρομών: Αποστολή τους είναι η προστασία των ελληνικών νησιών. Επανδρώνουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.
  • Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών: Λαμβάνουν βασική και ειδική εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα και τις εναέριες αποστολές. Χαρακτηριστικό τους, εκτός από τον πράσινο μπερέ, η περίφημη 'πουλάδα' στο στήθος που κοσμεί τη στολή τους.
  • Δυνάμεις Πεζοναυτών: Εκπαιδεύονται σε αποβατικές ενέργειες με πλοία του Στόλου και πλωτά μέσα των Ειδικών Δυνάμεων. Η εκπαίδευσή τους, τα στελέχη τους και οι ασκήσεις τους είναι κοινές με τις υπόλοιπες δυνάμεις καταδρομών. Τάγματα πεζοναυτών 521ΤΠΝ, 505ΚΕΝ (Κ.Ε. Νεοσυλλέκτων), 575ΤΠΝ είναι οι μονάδες υπηρεσία των Ελλήνων Πεζοναυτών ( Βόλος, Αθήνα ).


Κατηγορίες Λοιπών Επίλεκτων Σωμάτων

  • Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις Στρατού Ξηράς: Πρόκειται για την 71Α/Μ ταξιαρχία πεζικού, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο κόκκινος μπερές. Η ταξιαρχία εξειδικεύεται στις αεραποβάσεις σε συνεργασία με τα ελικόπτερα του στρατού ξηράς. Πέραν αυτού, η ταξιαρχία δρα ως ένας συνηθισμένος σχηματισμός πεζικού. Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση του προσωπικού της ταξιαρχίας δεν διαφέρει και πολύ από αυτόν των μονάδων καταδρομών.
  • Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών ΠΝ: Γνωστοί και σαν 'βατραχάνθρωποι'. Ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Ξεχωρίζουν για τη σκληρή εκπαίδευση και το υψηλό επίπεδο μαχητικής τους ικανότητας. Αναλαμβάνουν αποστολές υποβρυχίων καταστροφών, εξουδετέρωσης ναρκών και άλλων ειδικών επιχειρήσεων.
  • Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (Τ.Ε.Ν.Ξ.) : Ανήκουν στο Μηχανικό. Το τάγμα δέχεται μόνο εθελοντές από τους οποίους επιλέγονται μετά από σκληρή εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική, οι άριστοι. Έμβλημα του τάγματος είναι μια νεκροκεφαλή. Το τάγμα έχει πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εν καιρώ ειρήνης. Στις αρμοδιότητές του συγκαταλέγονται η συντήρηση και εκκαθάριση ναρκοπεδίων ακόμα και βοήθεια στην Ελληνική Αστυνομία σε βομβιστικές ενέργειες. Λόγω της υψηλής επικινδυνότητας, οι στρατιώτες υπηρετούν μειωμένη θητεία, πληρώνονται μισθό, έχουν ωράριο μισθωτού (7.00-14.15) και δεν εκτελούν στρατιωτικές υπηρεσίες. Το καλοκαίρι το τάγμα μοιράζεται σε κλιμάκια σε όλη την Ελλάδα.
  • Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού: Είναι το 865 Τ.ΕΝ.ΕΦ. Πρόκειται για μια μονάδα του σώματος εφοδιασμού-μεταφορών με κύριο ρόλο τον εφοδιασμό από αέρος των μάχιμων τμημάτων του στρατού. Η μονάδα λειτουργεί με την συνδρομή των αεροπορικών μέσων των ενόπλων δυνάμεων. Όλα τα στελέχη της ονομάζονται "Ρίπτες", εκπαιδεύονται πάνω σε σύγχρονες τακτικές που αφορούν την αποστολή τους και επίσης δέχονται εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή και φορούν πράσινο μπερέ.

Ιστορία

Μυθολογία

Η απαρχή της ανάγκης συγκρότησης τέτοιων ειδικών δυνάμεων διαφαίνεται στην Ελληνική Μυθολογία από τη συγκρότηση της ομάδας των Αργοναυτών, η οποία αποτελούνταν από επίλεκτους άνδρες (ήρωες) της εποχής, στην Αργοναυτική εκστρατεία.

Τρωικός Πόλεμος 1193-1184 π.Χ.

Είναι γνωστό ότι η ιδέα της συγκροτήσεως Ειδικών Δυνάμεων ανήκει στον 20ο αιώνα, όμως οι ιστορικές ρίζες της Καταδρομικής επιχείρησης (ή Καταδρομής) ανάγονται στον Τρωικό Πόλεμο με την ιδέα του Δούρειου Ίππου που συνέλαβε ο πολυμήχανος Ιθακίσιος βασιλιάς Οδυσσέας και πραγμάτωσε με τους συμπολεμιστές του με αποτέλεσμα την άλωση της Τροίας τον δέκατο χρόνο του πολέμου.

Εξίσου σημαντικές αλλά όχι τόσο γνωστές είναι άλλες δύο καταδρομικές ενέργειες του Οδυσσέα με τον βασιλιά της Αιτωλίας Διομήδη.

  • Η αιφνιδιαστική και αθόρυβη είσοδός τους στην Τροία, από ένα υπόγειό πέρασμα, η κλοπή του "Παλλαδίου", δηλαδή του ξύλινου αγάλματος που παρίστανε την θεά Αθηνά, και η μεταφορά του στο στρατόπεδο των Ελλήνων.
  • Η αθόρυβη προσέγγισή τους στο στρατόπεδο των Θρακών και η αρπαγή των περίφημων αλόγων του Βασιλιά Ρήσου, σύμμαχου των Τρώων.

Χωρίς λοιπόν αμφιβολία, μπορούμε οι Έλληνες να διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας της Καταδρομής ως προς την σύλληψη αλλά και ως προς την σχεδίαση και εκτέλεση.

Αρχαία Σπάρτη

κύριο λήμμα: Αρχαία Σπάρτη: Σπαρτιατικός στρατός

Στην Αρχαία Σπάρτη υπήρχε ένα επίλεκτο τμήμα 300 ανδρών, οι Ιππείς, την οποία συγκροτούσαν οι καλύτεροι Σπαρτιάτες Όμοιοι πολεμιστές, δηλαδή οι καλύτεροι των καλυτέρων, και οι οποίοι είχαν την τιμή να πολεμάνε στην πρώτη γραμμή δίπλα στον Βασιλιά τους. Όταν ένας Σπαρτιάτης στεφόταν Ολυμπιονίκης αυτόματα καταγόταν σε αυτό το τμήμα τιμητικά.
Πάρα ταύτα οι Ιππείς δεν είχαν διαφορά στον τρόπο μάχης (παράταξη σε φάλαγγα) από τον υπόλοιπο στρατό. Επίσης αν και λέγονταν Ιππείς ήταν στην πραγματικότητα πεζοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μάχη των Θερμοπυλών όπου ο Βασιλιάς Λεωνίδας ηγούνταν αυτού ακριβώς του τμήματος.

Μάχη της Ισσού (333 π.Χ.)

κύριο λήμμα: Μάχη της Ισσού

Ένα ακόμα ιστορικό παράδειγμα θεωρείται η συγκρότηση ειδικής στρατιωτικής μονάδας, αντίστοιχης σημερινής αλπινιστών, με την οποία ο Μέγας Αλέξανδρος αφού κατέλαβε δύσβατα περάσματα, όπως τις Κιλίκιες πύλες και τις Αμανίδες πύλες και υπέταξε τις ορεινές φυλές της τραχείας Κιλικίας, επέστρεψε προελαύνοντας με επίλεκτους πεζούς και ιππικό και έφθασε διαδοχικά στους Σόλους και στη Μαλλό.

Άλλα παραδείγματα της αρχαιότητας

και πολλά άλλα.

Ιερός Λόχος (1942-1945)

κύριο λήμμα: Ιερός Λόχος

Αμέσως μετά την κατάληψη της Ελλάδος το 1941 από τα γερμανικά στρατεύματα η ελληνική κυβέρνηση άρχισε την συγκρότηση μερικών στρατιωτικών μονάδων από αξιωματικούς και οπλίτες που διέφυγαν κατά καιρούς από την κατεχόμενη πατρίδα αλλά και από Έλληνες του εξωτερικού, με σκοπό να αγωνιστούν στο πλευρό των συμμάχων.
Αρχικά, το καλοκαίρι του 1942, δημιουργήθηκε από εθελοντές ο Λόχος Επιλέκτων Αθανάτων με δύναμη 200 άντρες. Η συγκρότηση έγινε στην Καφριόνα της Παλαιστίνης. Λίγο αργότερα υπό την διοίκηση του Συνταγματάρχη Πεζικού Χριστόδουλου Τσιγάντε ο λόχος μετονομάστηκε σε "Ιερός Λόχος", τον πέμπτο στην ελληνική ιστορία, και από τότε μέχρι και το καλοκαίρι του 1945 έδρασε στη Βόρεια Αφρική και στα νησιά του Αιγαίου.

Οι απώλειες του Ιερού Λόχου από συγκροτήσεως έως και το τέλος των επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα, ανήλθαν σε 25 Νεκρούς (16 αξιωματικούς και 9 οπλίτες), 56 τραυματίες (28 αξιωματικοί και 28 οπλίτες), 3 εξαφανισθέντες και 29 αιχμαλώτους.

Περίοδος 1946-1950

Συγκρότηση και οργάνωση

Ο εμπνευστής των σημερινών Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων ήταν ο τότε Συνταγματάρχης Ιππικού και έπειτα Υποστράτηγος Ανδρέας Καλλίνσκης. Ο Καλλίνσκης το καλοκαίρι του '45 ζήτησε να συγκροτηθεί μία Δύναμη Καταδρομών σε σχηματισμό μιας ταχιαρχίας 2000 ανδρών με έδρα τον Βόλο και πυρήνα τα εμπειροπόλεμα στελέχη του Ιερού Λόχου σύμφωνα με το πρότυπο των βρετανικών ειδικών δυνάμεων: Commandos, SAS (Special Air Service) και SBS (Special Boat Service). Κατάλληλες δηλαδή για επίγειες, εναέριες και από θαλάσσης επιχειρήσεις. Η πρόταση αυτή του Καλίνσκι έγινε δεκτή από το ΓΕΣ αλλά δεν υλοποιήθηκε εν συνεχεία.
Στις αρχές του 1946 εμφανίστηκαν οι πρώτες μετά τον πόλεμο ομάδες ένοπλων ανταρτών η αντιμετώπιση των οποίων δεν κρίθηκε ικανοποιητική και έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη συγκρότησης ειδικών ευέλικτων τμημάτων, έτσι η δεύτερη εισήγηση του για την δημιουργία ανεξάρτητων Λόχων Ορεινών Καταδρομών αυτή τη φορά υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του '46. Με διαταγή του το ΓΕΣ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους καθόρισε τον αριθμό των ΛΟΚ (40) και τον σκοπό τους ο οποίος ήταν:

  • Αναζήτηση, συλλογή και αναφορά πληροφοριών.
  • Συνεχής καταπόνηση των ομάδων των ενόπλων ανταρτών.
  • Εκτέλεση επιθετικών εγχειρημάτων
  • Αιφνιδιαστικές και αποφασιστικές επιθέσεις εναντίον των ομάδων των ενόπλων ανταρτών.

Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το αναμενόμενο και μετά από λίγο χρονικό διάστημα αποφασίστηκε να διαλυθούν οι ΛΟΚ. Ο Συνταγματάρχης Ανδρέας Καλλίνσκι επανήλθε τότε με νέες προτάσεις στο ΓΕΣ κι έτσι συγκροτήθηκε

  1. Τον Μάρτιο του 1947 η Υποδιεύθυνση Μονάδων Καταδρομών (ΥΜΟΚ) και 20 νέοι ΛΟΚ.
  2. Τον Απρίλιο του 1947 το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών (ΚΕΜΚ) στη Βουλιαγμένη Αττικής.

Η επιλογή του προσωπικού έγινε με αυστηρά κριτήρια. Οι μεν αξιωματικοί ήταν είτε πρώην Ιερολοχίτες είτε εμπειροπόλεμα στελέχη της Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας "Ρίμινι" οι δε καταδρομείς κατόπιν επιλογής από επιτροπή αξιωματικών των Καταδρομών.
Τον Μάιο του 1947 έπειτα από την διάκριση στις επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν άλλοι 20 ΛΟΚ.
Μετά από έναν μήνα τον Ιούνιο οι πρώτοι 36 ΛΟΚ διαλύθηκαν και συγκροτήθηκαν οι αρχικά Διοικήσεις Μονάδων Καταδρομών και μετέπειτα, τον Δεκέμβριο, οι Μοίρες Καταδρομών (ΜΚ) Α, Β, Γ και Δ.

  • Α΄ΜΚ 41-50 ΛΟΚ
  • Β΄ΜΚ 51-60 ΛΟΚ
  • Γ΄ΜΚ 61-70 ΛΟΚ
  • Δ΄ΜΚ 71-78 ΛΟΚ

Επίσης καταργήθηκε η ΥΜΟΚ και συγκροτήθηκε η Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών (ΔΔΚ) Αποτελώντας πλέον ένα ενιαίο σύνολο, τις "ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ".
Οι Μοίρες Καταδρομών συνέχισαν με σύνθεση 8 λόχων μέχρι το Σεπτέμβριο του 1948 όταν και έγινε ανασυγκρότηση σε 5.
Το τελευταίο έτος των επιχειρήσεων, το 1949, συγκροτήθηκε η Ε΄ΜΚ και αντικαταστάθηκε ο βρετανικός εξοπλισμός με αμερικάνικο. Τον Αύγουστο λίγο πριν αρχίσουν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Βίτσι και στον Γράμμο (επιχείρησις ΠΥΡΣΟΣ) έγινε η συγκρότηση της ΙΙΙ Μεραρχίας Καταδρομών (ΠΖ).

Πολεμική δράση 1947-1949

Η συμμετοχή των Μονάδων Καταδρομών στις πολεμικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελληνική επικράτεια ήταν συνεχής και με εντυπωσιακή απόδοση και βοήθησε τον υπόλοιπο στρατό, με τα αιφνίδια εγχειρήματα και τις καταδρομικές επιχειρήσεις, στο έργο του, δηλαδή αυτό της αντιμετώπισης και εξουδετέρωσης του αντιπάλου.

Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι 38 Αξιωματικοί και 382 οπλίτες Καταδρομείς (μη συμπεριλαμβανομένων των απωλειών των πρώτων ανεξαρτήτων ΛΟΚ).

  • Α΄ΜΚ 13 Αξιωματικοί και 108 Οπλίτες
  • Β΄ΜΚ 10 Αξιωματικοί και 112 Οπλίτες
  • Γ΄ΜΚ 7 Αξιωματικοί και 82 Οπλίτες
  • Δ΄ΜΚ 6 Αξιωματικοί και 38 Οπλίτες
  • Ε΄ΜΚ 2 Αξιωματικοί και 24 Οπλίτες
  • 48ο Τάγμα Διαβιβάσεων Καταδρομών 11 Οπλίτες
  • Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών 7 Οπλίτες

Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς την αιώνια μνήμη των αθάνατων Νεκρών τους, οι Δυνάμεις Καταδρομών ανήγειραν κοντά στο τότε στρατόπεδο του Κέντους Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών στο Μεγάλο Καβούρι Βουλιαγμένης και πάνω σε λόφο το Μνημείον Πεσόντων Καταδρομέων, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου του 1953 και κάθε τελευταία Κυριακή του Μαΐου γίνεται μια σεμνή επιμνημόσυνη δέηση κάθε χρόνο.

Το υψηλό ηθικό, η υπέροχη δράση και οι λαμπρές νίκες της εποχής εκείνης σχημάτισαν την θρυλική εικόνα του Λοκατζή ως πρότυπο ριψοκίνδυνου και άτρωτου πολεμιστή αφενός και αφετέρου δημιούργησαν το υπέροχο Πνεύμα Μονάδος ως υπόδειγμα για τις σύγχρονες Ειδικές Δυνάμεις.

Εκπαίδευση

Οι Ειδικές Δυνάμεις από την φύση τους (χαρακτηριστικές ιδιότητες, δυνατότητες και περιορισμοί) απαιτούσαν πάντοτε, την από κάθε πλευρά, άρτια και ρεαλιστική βασική και ειδική εκπαίδευση του προσωπικού τους, είτε αξιωματικών είτε οπλιτών, το οποίο έπρεπε υποχρεωτικά να προέρχεται από εθελοντές, επιλεγμένους με αυστηρά κριτήρια νοημοσύνης και σωματικών και ψυχικών ικανοτήτων. Έτσι η εκπαίδευση των καταδρομέων στη τεχνική και τακτική των ειδικών επιχειρήσεων ήταν εντατική, σκληρή και επίπονη σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στις Ειδικές Δυνάμεις, γιατί το υψηλό επίπεδό της αποτελούσε και αποτελεί την βασική και θεμελιώδη προϋπόθεση της επιτυχίας τους.
Οι πολλές και σοβαρές εξάλλου απαιτήσεις, που απέρρεαν από τους καθιερωμένους κανόνες και τρόπους της "τακτικής χρησιμοποίησης" των μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων, επέβαλλαν την υποχρεωτική εκπαίδευση του προσωπικού τους:

  • Στην διαβίωση και στον αγώνα κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εδάφους και καιρού (αναρριχήσεις, ορεινός αγώνας, αγώνας σε χιονοσκεπείς περιοχές, διάβαση υδάτινων κωλυμάτων, εξαντλητικές πορείες επί ανωμάλου εδάφους και σε μεγάλες αποστάσεις κ.α.).
  • Στην εξοικείωση με το υγρό στοιχείο (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια), στους τρόπους κινήσεως και μεταφοράς δια μέσου αυτού και στη χρήση πρώτων γενικά μέσων.
  • Στις πάσης φύσεως καταστροφές και δολιοφθορές.
  • Στον εθισμό και στην απόκτηση της απαιτούμενης πείρας στις ταχείες αερομεταφορές, με ελικόπτερα και αεροπλάνα.
  • Αντικείμενο λίστας με τελείως εξειδικευμένα αντικείμενα ανάλογα με τον τύπο της μονάδας Ειδικών Δυνάμεων, όπως: αλεξιπτωτιστών, βατραχανθρώπων, χιονοδρόμων, ανορθόδοξου πολέμους, αμφίβιων καταδρομών και πεζοναυτών.
  • Στην πραγματοποίηση, από όλες τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, μεγάλου αριθμού ασκήσεων, εκτελούμενων με ρεαλιστικό τρόπο, για την, κατά το δυνατόν, προσομοίωση με συνθήκες μάχες.
  • Στην συμμετοχή μονάδων και τμημάτων των Ειδικών Δυνάμεων σε διάφορες διακλαδικές και συμμαχικές ασκήσεις.


Δραστηριότητες

Σε καιρό πολέμου

Οι ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύονται για να εκτελούν ειδικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν, από ανάπτυξη ειδικών ζωνών ασφαλείας μέχρι διεξαγωγή ανορθόδοξου πολέμου, αναζήτηση, αναγνώριση, και εξουδετέρωση στόχων είτε εντός επικράτειας είτε σε συμμαχικό ή εχθρικό έδαφος. Οι ειδικές δυνάμεις είναι ομάδες υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, που εφοδιάζονται με τελευταίας τεχνολογίας υλικό και εξειδικεύονται στην αυτάρκεια, στην αόρατη παραλλαγή και στην ταχύτητα δράσης και εξουδετέρωσης.

Αθλητικές Εκδηλώσεις

Οι ειδικές δυνάμεις, εκτός από τις καθημερινές τους δραστηριότητες συμμετέχουν σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις όπως: στρατιωτικούς αθλητικούς αγώνες, σκοπευτικούς αγώνες, αγώνες στίβου, αγώνες αλεξιπτωτιστών, αγώνες χιονοδρομίας, κ.λ.π.

Στις δραστηριότητες αυτές οι ειδικές δυνάμεις έχουν διαπρέψει αρκετές φορές, κερδίζοντας έπαθλα, μετάλλια, διπλώματα, βραβεία κ.ά. Παράδειγμα αποτελεί το τρόπαιο της Κορέας, που κοσμεί το γραφείο του Δντού της ΔΕΔ/ΓΕΣ.

Επιδείξεις

Οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούν κατά καιρούς θεαματικές, αλλά και ριψοκίνδυνες στρατιωτικές επιδείξεις, σε έλληνες και ξένους επισήμους. Χαρακτηριστικές είναι οι επιδείξεις που πραγματοποιούνται στο ΚΕΕΔ.

Κοινωνική προσφορά

Οι ειδικές δυνάμεις σε καιρώ ειρήνης, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για:

  • Τη συνδρομή τους σε έκτακτες καταστάσεις (θεομηνίες, σεισμούς, πυρκαγιές, ατυχήματα, διασώσεις).
  • Την προστασία του δασικού μας πλούτου (βοήθεια στην κατάσβεση πυρκαγιών, δενδροφυτεύσεις).
  • Τη διάσωση ή ανεύρεση ατόμων που έχουν αποκλειστεί ή χαθεί σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές.
  • Την εθελοντική αιμοδοσία στελεχών και οπλιτών.

Συνεργασία με άλλες Αρχές

Οι Ειδικές Δυνάμεις συνεργάζονται με όλες τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές της Χώρας καθώς και με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών. Οι ειδικές δυνάμεις επίσης παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση ανορθόδοξου πολέμου και σε νεοσύστατες όμοιες ομάδες άλλων χωρών.

Κατάταξη στις Ειδικές Δυνάμεις

Κάθε Έλληνας όταν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια είναι υποχρεωμένος να περάσει περιοδεύων. Εκεί συμπληρώνει το Δελτίο Απογραφής Εφέδρου, όπου και δηλώνει προτίμηση για το Σώμα που θέλει να υπηρετήσει. Εκτός από τα τρία σώματα (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία), μπορεί να επιλέξει και τις Ειδικές Δυνάμεις.

Ακόμα και αν δεν έρθει χαρτί κατάταξης στο στρατεύσιμο για το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, όταν αυτός θα παρουσιαστεί σε άλλο Κέντρο του Στρατού Ξηράς θα ερωτηθεί για τον αν θέλει να υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις.

Η επιλογή του προσωπικού γίνεται με υψηλά κριτήρια (ανάλογα του αντικειμένου δράσης) και αρκετές φορές η εκπαίδευση τους ξεπερνάει τα δύο χρόνια. Για μερικές εξειδικευμένες αποστολές είναι αναγκαία και η μετεκπαίδευση. Επειδή πολλές επιχειρήσεις αυτών συνήθως είναι διαβαθμισμένες, το προσωπικό περνάει από παρατεταμένες δοκιμασίες αναλόγου αντικειμένου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι