Γραφομηχανή: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Προσθήκη: bn:টাইপ রাইটার
μ +παραπομπή
Γραμμή 3: Γραμμή 3:


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==
Οι αρχές τις γραφομηχανής δεν είναι γνωστές, αλλά η πρώτη πατέντα για μια γραφομηχανή δόθηκε στον Άγγλο Χένρυ Μιλλ ''(Henry Mill)'' το 1714, για τη σχεδίαση μιας συσκευής που μπορούσε να δίνει γράμματα τυπογραφικού περίπου χαρακτήρα. Η βασίλισσα της Αγγλίας μάλιστα του έδωσε για αυτή την εφεύρεση και ειδικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η πρώτη μηχανή που πραγματικά λειτούργησε ήταν του Ιταλού Πελεγκρίνο Τούρι (Pellegrino Turri) το 1808. Ακολούθησαν ακόμα πάρα πολλές δοκιμές για την τελειοποίηση της συσκευής αυτής που ολοκληρώθηκαν μόνο κατά το τέλος του 19<sup>ου</sup> αιώνα. Σε κανονική χρήση η γραφομηχανή μπήκε από τις αρχές του 20<sup>ου</sup> αιώνα.
Οι αρχές τις γραφομηχανής δεν είναι γνωστές, αλλά η πρώτη πατέντα για μια γραφομηχανή δόθηκε στον Άγγλο Χένρυ Μιλλ ''(Henry Mill)'' το 1714, για τη σχεδίαση μιας συσκευής που μπορούσε να δίνει γράμματα τυπογραφικού περίπου χαρακτήρα. Η βασίλισσα της Αγγλίας μάλιστα του έδωσε για αυτή την εφεύρεση και ειδικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η πρώτη μηχανή που πραγματικά λειτούργησε ήταν του Ιταλού Πελεγκρίνο Τούρι (Pellegrino Turri) το 1808. Ακολούθησαν ακόμα πάρα πολλές δοκιμές για την τελειοποίηση της συσκευής αυτής που ολοκληρώθηκαν μόνο κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Σε κανονική χρήση η γραφομηχανή μπήκε από τις αρχές του 20ού αιώνα.


Το 1828 ο Ώστιν Μπαρτ στο [[Ντιτρόιτ]] κατασκεύασε μια γραφομηχανή που την ονόμασε ''Τυπογράφο''. Ήταν όμως αρκετά αργή στο γράψιμο. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια αναζητήσεων και μελετών μέχρι που το 1867 ο Κρίστοφερ Σολς ''(Christopher Latham Sholes)'' φτιάχνει μια αρκετά πρακτική μηχανή. Μέχρι τότε όμως είχαν δημιουργηθεί και διάφοροι άλλοι τύποι γραφομηχανής, κυρίως για τυφλούς, που έδιναν ανάγλυφα στοιχεία.
Το 1828 ο Ώστιν Μπαρτ στο [[Ντιτρόιτ]] κατασκεύασε μια γραφομηχανή που την ονόμασε ''Τυπογράφο''. Ήταν όμως αρκετά αργή στο γράψιμο. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια αναζητήσεων και μελετών μέχρι που το 1867 ο Κρίστοφερ Σολς ''(Christopher Latham Sholes)'' φτιάχνει μια αρκετά πρακτική μηχανή<ref name="eutypon">Δ.Α. Φιλίππου, [http://www.eutypon.gr/eutypon/pdf/e2011-27/e27-a03.pdf «Στον καιρό της γραφομηχανής»], ''Το Εύτυπον'', τεύχος 26-27 (2011), σσ. 29-59.</ref>. Μέχρι τότε όμως είχαν δημιουργηθεί και διάφοροι άλλοι τύποι γραφομηχανής, κυρίως για τυφλούς, που έδιναν ανάγλυφα στοιχεία.


Το 1873 η γραφομηχανή γίνεται πλέον βιομηχανικό προϊόν, που για πρώτη φορά βγάζει το εργοστάσιο όπλων του Ρέμιγκτον ''(Remington)''. Το 1914 ο Τζαίημς Σμάθερ παρουσίασε την πρώτη γραφομηχανή που κινούνταν με ηλεκτρισμό. Η μαζική παραγωγή της ηλεκτροκίνητης γραφομηχανής άρχισε το 1930.
Το 1873 η γραφομηχανή γίνεται πλέον βιομηχανικό προϊόν, που για πρώτη φορά βγάζει το εργοστάσιο όπλων του Ρέμιγκτον ''(Remington)''. Το 1914 ο Τζαίημς Σμάθερ παρουσίασε την πρώτη γραφομηχανή που κινούνταν με ηλεκτρισμό. Η μαζική παραγωγή της ηλεκτροκίνητης γραφομηχανής άρχισε το 1930<.


== Κατασκευή ==
== Κατασκευή ==
Τα κύρια εξαρτήματα της γραφομηχανής είναι
Τα κύρια εξαρτήματα της γραφομηχανής είναι

* τα [[πλήκτρο|πλήκτρα]] που πάνω τους υπάρχουν οι διάφοροι τύποι και τα στοιχεία,
* τα [[πλήκτρο|πλήκτρα]] που πάνω τους υπάρχουν οι διάφοροι τύποι και τα στοιχεία,

* η ταινία, που φέρνει ειδική μελάνη για την αποτύπωση των γραμμάτων και
* η ταινία, που φέρνει ειδική μελάνη για την αποτύπωση των γραμμάτων και

* ο [[κύλινδρος γραφομηχανής|κύλινδρος]] πάνω στον οποίο στηρίζεται το χαρτί και που πάνω σ' αυτόν κτυπούν τα πλήκτρα.
* ο [[κύλινδρος γραφομηχανής|κύλινδρος]] πάνω στον οποίο στηρίζεται το χαρτί και που πάνω σ' αυτόν κτυπούν τα πλήκτρα.


== Παραπομπές ==
<references/>


{{Commons|Typewriter}}
{{Commons|Typewriter}}
{{επέκταση}}


[[Κατηγορία:Συσκευές]]
[[Κατηγορία:Συσκευές]]

Έκδοση από την 02:00, 15 Μαρτίου 2012

Φορητή γραφομηχανή της Olivetti

Η γραφομηχανή είναι μια μηχανική η ηλεκτρομηχανική συσκευή με την οποία μπορεί ο χρήστης να τυπώσει ένα κείμενο σε χαρτί. Ο χειρισμός γίνεται με πλήκτρα, ενώ το χαρτί προωθείται με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου. Μέχρι την δεκαετία του 1990 ήταν, μαζί με την αριθμομηχανή, το σημαντικότερο αντικείμενο στα γραφεία, αλλά σήμερα έχει αντικατασταθεί πλήρως από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κίνητρο της δημιουργίας της γραφομηχανής ήταν η Τυπογραφία

Ιστορία

Οι αρχές τις γραφομηχανής δεν είναι γνωστές, αλλά η πρώτη πατέντα για μια γραφομηχανή δόθηκε στον Άγγλο Χένρυ Μιλλ (Henry Mill) το 1714, για τη σχεδίαση μιας συσκευής που μπορούσε να δίνει γράμματα τυπογραφικού περίπου χαρακτήρα. Η βασίλισσα της Αγγλίας μάλιστα του έδωσε για αυτή την εφεύρεση και ειδικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η πρώτη μηχανή που πραγματικά λειτούργησε ήταν του Ιταλού Πελεγκρίνο Τούρι (Pellegrino Turri) το 1808. Ακολούθησαν ακόμα πάρα πολλές δοκιμές για την τελειοποίηση της συσκευής αυτής που ολοκληρώθηκαν μόνο κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Σε κανονική χρήση η γραφομηχανή μπήκε από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το 1828 ο Ώστιν Μπαρτ στο Ντιτρόιτ κατασκεύασε μια γραφομηχανή που την ονόμασε Τυπογράφο. Ήταν όμως αρκετά αργή στο γράψιμο. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια αναζητήσεων και μελετών μέχρι που το 1867 ο Κρίστοφερ Σολς (Christopher Latham Sholes) φτιάχνει μια αρκετά πρακτική μηχανή[1]. Μέχρι τότε όμως είχαν δημιουργηθεί και διάφοροι άλλοι τύποι γραφομηχανής, κυρίως για τυφλούς, που έδιναν ανάγλυφα στοιχεία.

Το 1873 η γραφομηχανή γίνεται πλέον βιομηχανικό προϊόν, που για πρώτη φορά βγάζει το εργοστάσιο όπλων του Ρέμιγκτον (Remington). Το 1914 ο Τζαίημς Σμάθερ παρουσίασε την πρώτη γραφομηχανή που κινούνταν με ηλεκτρισμό. Η μαζική παραγωγή της ηλεκτροκίνητης γραφομηχανής άρχισε το 1930<.

Κατασκευή

Τα κύρια εξαρτήματα της γραφομηχανής είναι

  • τα πλήκτρα που πάνω τους υπάρχουν οι διάφοροι τύποι και τα στοιχεία,
  • η ταινία, που φέρνει ειδική μελάνη για την αποτύπωση των γραμμάτων και
  • ο κύλινδρος πάνω στον οποίο στηρίζεται το χαρτί και που πάνω σ' αυτόν κτυπούν τα πλήκτρα.

Παραπομπές

  1. Δ.Α. Φιλίππου, «Στον καιρό της γραφομηχανής», Το Εύτυπον, τεύχος 26-27 (2011), σσ. 29-59.

Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA