Νέος γενικός αστρονομικός κατάλογος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2+) (Ρομπότ: Τροποποίηση: vi:New General Catalogue
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: bs:Novi opći katalog (NGC)
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
[[be-x-old:Новы агульны каталёг]]
[[be-x-old:Новы агульны каталёг]]
[[bg:Нов общ каталог]]
[[bg:Нов общ каталог]]
[[bs:Novi opći katalog (NGC)]]
[[ca:New General Catalogue]]
[[ca:New General Catalogue]]
[[cs:New General Catalogue]]
[[cs:New General Catalogue]]

Έκδοση από την 13:17, 12 Μαρτίου 2012

Ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 3982, που βρίσκεται σε απόσταση 60 εκατομμυρίων ετών φωτός, στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.

Ο New General Catalogue (Νέος Γενικός Κατάλογος, γνωστός και σαν NGC) είναι ο πιο γνωστός αστρονομικός κατάλογος αντικειμένων βαθέος ουρανού (δηλαδή γαλαξιών και αστρικών σμηνών) στην ερασιτεχνική αστρονομία. Ο NGC είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταλόγους, καθώς περιλαμβάνει όλα τα είδη αντικειμένων βαθέος ουρανού και όχι μόνο γαλαξίες. Τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται, γνωστά και σαν αντικείμενα NGC είναι γύρω στα 8.000.

Ο κατάλογος συντάχθηκε στη δεκαετία του 1880 από τον Γιόχαν Ντράιερ (J. L. E. Dreyer) που χρησιμοποίησε παρατηρήσεις κυρίως του Ουίλιαμ Χέρσελ, και κατόπιν επεκτάθηκε με δυο παραρτήματα, τα Index Catalogue I και II, με περίπου 5.000 επιπλέον αντικείμενα.

Τα αντικείμενα του νότιου ουρανού είναι καταλογογραφημένα κάπως λιγότερο αναλυτικά, πολλά όμως παρατηρήθηκαν από τον Τζον Χέρσελ. Ο NGC κατά το παρελθόν περιελάμβανε και πολλά λάθη, τα περισσότερα από τα οποία διορθώθηκαν από το NGC/IC Project.

Ο κατάλογος εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1888 στα Υπομνήματα της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας ως "Νέος Γενικός Κατάλογος Αστέρων και Αστρικών Σμηνών, ήτοι ο Κατάλογος του αειμνήστου Σερ Τζον Χέρσελ αναθεωρημένος, διορθωμένος και επαυξημένος." (Dreyer J. L. E., 1888, Mem. R. Astron. Soc., 49, 1-237).[1]

Δείτε επίσης

Αναφορές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι