Τροχιά: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: ro:Traiectorie
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Προσθήκη: eu:Ibilbide (fisika)
Γραμμή 32: Γραμμή 32:
[[es:Trayectoria]]
[[es:Trayectoria]]
[[et:Trajektoor]]
[[et:Trajektoor]]
[[eu:Ibilbide (fisika)]]
[[fi:Heittoliike]]
[[fi:Heittoliike]]
[[fr:Trajectoire]]
[[fr:Trajectoire]]

Έκδοση από την 00:23, 5 Μαρτίου 2012

Τροχιά ενός κινητού λέγεται το σύνολο των σημείων - θέσεων από τα οποία διέρχεται κατά το χρόνο της κίνησής του, ή απλούστερα, το σύνολο των διαδοχικών θέσεών του στο χώρο σε συνάρτηση του χρόνου. Ορίζεται δε ως γεωμετρικός τόπος που ανάλογα με το σχήμα του χαρακτηρίζεται και η κίνηση του κινητού, ευθύγραμμη, καμπυλόγραμμη, κυκλική, ελλειπτική, παραβολική ή υπερβολική.
Η τροχιά ενός σώματος στην κλασική μηχανική συνήθως είναι καλά καθορισμένη και μπορεί να περιγραφεί και προς τις δυο διευθύνσεις του χρόνου με βάση καίρια χαρακτηριστικά του σώματος, όπως η ενέργειά του, το δυναμικό μέσα στο οποίο κινείται και οι δυνάμεις που του ασκούνται.

  • Γενικά ο όρος χρησιμοποιείται για σώματα που δεν δύνανται αυτόνομα να διαφοροποιήσουν τις διαδοχικές θέσεις τους στο χώρο κατά τη κίνησή τους όπως π.χ. τα βλήματα, οι οβίδες, οι δορυφόροι, οι πλανήτες κ.λπ. Σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιείται ο όρος πορεία, π.χ. οχήματος, πλοίου, αεροσκάφους, τηλεκατευθυνόμενου ή αυτοκατευθυνόμενου βλήματος, ή ομοίως τορπίλης κ.λπ.
  • Ειδικότερα στη ναυτιλία ο όρος πορεία (course) ανάλογα της μορφής της διακρίνεται σε σταθερή ή ορθοδρομική, σε μεταβαλλόμενη λοξοδρομική, κυκλική, αναπόδισης και επιπρόσθετα για τα υποβρύχια κατάδυσης και ανάδυσης και αντίστοιχα για τα αεροσκάφη απογείωσης - απονήωσης, ή προσγείωσης - προσνήωσης.
  • Στη δε σιδηροδρομική ο όρος τροχιά είναι ταυτόσημος με τη σιδηροτροχιά.

Δείτε επίσης

Πηγές

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΚΓ΄, σελ.378-379.
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.58ος, σελ.147.