Χέλμουτ Καρλ Μπέρνχαρντ φον Μόλτκε: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Wehnekoeh (συζήτηση | συνεισφορές)
επιμέλεια γερμανικών ονομάτων
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
== Βιογραφία ==
== Βιογραφία ==
=== Πρώιμα χρόνια ===
=== Πρώιμα χρόνια ===
Ο Χ.Κ. φον Μόλτκε γεννήθηκε στις [[26 Οκτωβρίου]] του 1800 στη πόλη Πέρσιμ του Μακλεβούργου-Σβέριν το 1800. Ήταν γιος του Φρειδερίκου Φιλίππου Μόλτκε, αξιωματικού του πρωσικού στρατού και της Δανιμαρκίας. Ακολουθώντας στρατιωτική καριέρα σπούδασε αρχικά στη Στρατιωτική Σχολή της Κοπεγχάγης. Το 1818 αν και έφερε τον βαθμό του υπολοχαγού του βασιλικού δανικού στρατού αποφάσισε να παραιτηθεί για να καταταγεί στον πρωσικό στρατό με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού όπου και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Στρατιωτική Πρωσική Ακαδημία του Βερολίνου. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού όπου το 1835 προήχθη στο βαθμό του λοχαγού.
Ο Χ.Κ. φον Μόλτκε γεννήθηκε στις [[26 Οκτωβρίου]] του 1800 στη πόλη Πέρσιμ του Μεκλεβούργου-Σβερίν το 1800. Ήταν γιος του Φρίντριχ φον Μόλτκε (Friedrich Philipp Victor von Moltke, 1768–1845) αξιωματικού του πρωσικού στρατού και της [[Δανιμαρκία]]ς (το τότε βασίλειο της Δανίας). Ακολουθώντας στρατιωτική καριέρα σπούδασε αρχικά στη Στρατιωτική Σχολή της Κοπεγχάγης. Το 1818 αν και έφερε τον βαθμό του υπολοχαγού του βασιλικού δανικού στρατού αποφάσισε να παραιτηθεί για να καταταγεί στον πρωσικό στρατό με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού όπου και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Στρατιωτική Πρωσική Ακαδημία του Βερολίνου. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού όπου το 1835 προήχθη στο βαθμό του λοχαγού.


=== Δράση στον οθωμανικό στρατό ===
=== Δράση στον οθωμανικό στρατό ===
Την εποχή εκείνη όταν ο [[Σουλτάνος]] [[Μαχμούτ Β']] ζήτησε συμβούλους για τον εκσυγχρονισμό του οθωμανικού στρατού επιλέχθηκε ο Μόλτκε ως πλέον από τους αρίστους για τον σκοπό αυτό ο οποίος και αποδέχθηκε την επιλογή του. Έτσι μεταβαίνοντας στη [[Κωνσταντινούπολη]] και σπουδάζοντας την τουρκική γλώσσα και ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές της Αυτοκρατορίας σχημάτισε σαφή εικόνα περί της στρατιωτικής κατάστασης όπου και εισηγήθηκε μια μεγάλη σειρά μέτρων αναμόρφωσης σε ευρωπαϊκά πρότυπα.<br />
Την εποχή εκείνη όταν ο [[Σουλτάνος]] [[Μαχμούτ Β']] ζήτησε συμβούλους για τον εκσυγχρονισμό του οθωμανικού στρατού επιλέχθηκε ο Μόλτκε ως πλέον από τους αρίστους για τον σκοπό αυτό ο οποίος και αποδέχθηκε την επιλογή του. Έτσι μεταβαίνοντας στη [[Κωνσταντινούπολη]] και σπουδάζοντας την τουρκική γλώσσα και ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σχημάτισε σαφή εικόνα περί της στρατιωτικής κατάστασης όπου και εισηγήθηκε μια μεγάλη σειρά μέτρων αναμόρφωσης σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Παράλληλα ηγήθηκε της μεγάλης εκστρατείας κατά των Κούρδων, καθώς και στη Συρία κατά του επαναστάτη Ιμπραήμ όπου ολοκλήρωσε νικηφόρα. Στη συνέχεια όταν επαναστάτησε ο Μοχάμετ Αλή της Αιγύπτου, αρχικά παραιτήθηκε της ηγεσίας μετά την διαφωνία που είχε ως προς τον τρόπο της εκστρατείας εναντίον του τελευταίου περιοριζόμενος μόνο ως διοικητής πυροβολικού. Έτσι μετά την πρώτη αποτυχία των σουλτανικών στρατευμάτων κλήθηκε ν΄ αναλάβει την ηγεσία. Στη δεύτερη αυτή επιχείρηση και ο ίδιος απέτυχε όπου και αναγκάσθηκε ηττημένος να επιστρέψει στη Κωνσταντινούπολη. Επειδή όμως ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ είχε ήδη δολοφονηθεί επέστρεψε απ΄ ευθείας στο Βερολίνο (Δεκέμβριος του 1839).
Παράλληλα ηγήθηκε της μεγάλης εκστρατείας κατά των [[Κουρδιστάν|Κούρδων]], καθώς και στη [[Συρία]] κατά του επαναστάτη Ιμπραήμ όπου ολοκλήρωσε νικηφόρα. Στη συνέχεια όταν επαναστάτησε ο Μοχάμετ Αλή της Αιγύπτου, αρχικά παραιτήθηκε της ηγεσίας μετά την διαφωνία που είχε ως προς τον τρόπο της εκστρατείας εναντίον του τελευταίου περιοριζόμενος μόνο ως διοικητής πυροβολικού. Έτσι μετά την πρώτη αποτυχία των σουλτανικών στρατευμάτων κλήθηκε ν΄ αναλάβει την ηγεσία. Στη δεύτερη αυτή επιχείρηση και ο ίδιος απέτυχε όπου και αναγκάσθηκε ηττημένος να επιστρέψει στη Κωνσταντινούπολη. Επειδή όμως ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ είχε ήδη δολοφονηθεί επέστρεψε απ΄ ευθείας στο Βερολίνο (Δεκέμβριος του 1839).


=== Δράση στον πρωσικό στρατό ===
=== Δράση στον πρωσικό στρατό ===
Γραμμή 16: Γραμμή 17:


=== Το τέλος ===
=== Το τέλος ===
Στη συνέχεια αποσύρθηκε της ενεργού υπηρεσίας αρχικά διέμενε στο Κραϊζάου, κοτά στο Γκαίρλιτς. Λίγους μήνες μετά τον εορτ6ασμό των ενενήκοντα γενε7θλίων του πέθανε στο Βερολίνο σε κρατικό μέγαρο που τιμής ένεκεν του είχε παραχωρηθεί ως κατοικία, στις [[24 Απριλίου]] του [[1891]] σε γενικό πένθος.
Στη συνέχεια αποσύρθηκε της ενεργού υπηρεσίας αρχικά διέμενε στο Κράιζαου, κοτά στο Γκαίρλιτς. Λίγους μήνες μετά τον εορτασμό των ενενήκοντα γενεθλίων του πέθανε στο Βερολίνο σε κρατικό μέγαρο που τιμής ένεκεν του είχε παραχωρηθεί ως κατοικία, στις [[24 Απριλίου]] του [[1891]] σε γενικό πένθος.


== Κριτικές ==
== Κριτικές ==

Έκδοση από την 10:30, 2 Μαρτίου 2012

Ο Στρατάρχης Χέλμουτ-Κάρολος φον Μόλτκε

Ο Χέλμουτ Καρλ Μπέρνχαρντ Γκραφ φον Μόλτκε, (γερμ. Helmuth Karl Bernhard Graf von Moltke, 1800-1891) ήταν Πρώσος στρατιωτικός (στρατάρχης) του πρωσικού στρατού. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές φυσιογνωμίες του 19ου αιώνα.

Βιογραφία

Πρώιμα χρόνια

Ο Χ.Κ. φον Μόλτκε γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1800 στη πόλη Πέρσιμ του Μεκλεβούργου-Σβερίν το 1800. Ήταν γιος του Φρίντριχ φον Μόλτκε (Friedrich Philipp Victor von Moltke, 1768–1845) αξιωματικού του πρωσικού στρατού και της Δανιμαρκίας (το τότε βασίλειο της Δανίας). Ακολουθώντας στρατιωτική καριέρα σπούδασε αρχικά στη Στρατιωτική Σχολή της Κοπεγχάγης. Το 1818 αν και έφερε τον βαθμό του υπολοχαγού του βασιλικού δανικού στρατού αποφάσισε να παραιτηθεί για να καταταγεί στον πρωσικό στρατό με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού όπου και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Στρατιωτική Πρωσική Ακαδημία του Βερολίνου. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού όπου το 1835 προήχθη στο βαθμό του λοχαγού.

Δράση στον οθωμανικό στρατό

Την εποχή εκείνη όταν ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β' ζήτησε συμβούλους για τον εκσυγχρονισμό του οθωμανικού στρατού επιλέχθηκε ο Μόλτκε ως πλέον από τους αρίστους για τον σκοπό αυτό ο οποίος και αποδέχθηκε την επιλογή του. Έτσι μεταβαίνοντας στη Κωνσταντινούπολη και σπουδάζοντας την τουρκική γλώσσα και ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σχημάτισε σαφή εικόνα περί της στρατιωτικής κατάστασης όπου και εισηγήθηκε μια μεγάλη σειρά μέτρων αναμόρφωσης σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Παράλληλα ηγήθηκε της μεγάλης εκστρατείας κατά των Κούρδων, καθώς και στη Συρία κατά του επαναστάτη Ιμπραήμ όπου ολοκλήρωσε νικηφόρα. Στη συνέχεια όταν επαναστάτησε ο Μοχάμετ Αλή της Αιγύπτου, αρχικά παραιτήθηκε της ηγεσίας μετά την διαφωνία που είχε ως προς τον τρόπο της εκστρατείας εναντίον του τελευταίου περιοριζόμενος μόνο ως διοικητής πυροβολικού. Έτσι μετά την πρώτη αποτυχία των σουλτανικών στρατευμάτων κλήθηκε ν΄ αναλάβει την ηγεσία. Στη δεύτερη αυτή επιχείρηση και ο ίδιος απέτυχε όπου και αναγκάσθηκε ηττημένος να επιστρέψει στη Κωνσταντινούπολη. Επειδή όμως ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ είχε ήδη δολοφονηθεί επέστρεψε απ΄ ευθείας στο Βερολίνο (Δεκέμβριος του 1839).

Δράση στον πρωσικό στρατό

Με την επιστροφή του στο Βερολίνο ο Μόλτκε (το 1840) τοποθετήθηκε ως επιτελικός αξιωματικός στο Επιτελείο του πρωσικοπύ στρατού. Το 1864 κατέχοντας το βαθμό του αντιστράτηγου ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού όπου και διεξήγαγ τον κατά της Δανιμαρκίας επιτυχή πόλεμο. Δύο χρόνια αργότερα έχοντας προαχθεί στρατηγός διεύθυνε τις κατά της Αυστρίας στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το 1870 υπήρξε ο κύριος οργανωτής της επιστράτευσης του γερμανικού στρατού, τόσο της συγκέντρωσης όσο και της ταχύτατης μεταφοράς του στο μέτωπο για τη διεξαγωγή του Γαλλοπρωσικού πολέμου (1870-1871). Παρά την τότε ηλικία του, 70 ετών, ανέλαβε ο ίδιος τη διεξαγωγή του πολέμου καταφέρνοντας να άγει αυτόν σε νικηφόρα κατάληξη. Τον Ιούνιο του 1871 σε αναγνώριση των μεγάλων υπηρεσιών του προς την πατρίδα του προήχθη σε στρατάρχη. Τον δε Οκτώβριο του ίδιου έτους όταν ο λαός τον αποθέωσε ως νικητή στρατάρχη του απονεμήθηκε ο τίτλος του κόμη.

Το τέλος

Στη συνέχεια αποσύρθηκε της ενεργού υπηρεσίας αρχικά διέμενε στο Κράιζαου, κοτά στο Γκαίρλιτς. Λίγους μήνες μετά τον εορτασμό των ενενήκοντα γενεθλίων του πέθανε στο Βερολίνο σε κρατικό μέγαρο που τιμής ένεκεν του είχε παραχωρηθεί ως κατοικία, στις 24 Απριλίου του 1891 σε γενικό πένθος.

Κριτικές

Συγγραφικό έργο

Πηγές

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.13ος, σελ.715.

Περαιτέρω ανάγνωση

  • Επιστολές του Στρατάρχη Κόμη Χέλμουτ φον Μόλτκε στη μητέρα του και τα αδέρφια του: Μεταφράστηκε από Κλάρα Μπελ και τον Henry W. Fischer (1891)
  • Επιστολές του Στρατάρχη Κόμη Χέλμουτ φον Μόλτκε στη μητέρα του και τους αδελφούς του (1892)
  • Δοκίμια, ομιλίες, και απομνημονεύματα του στρατάρχη κόμη Χέλμουτ φον Μόλτκε (1893)
  • Bucholz, Arden. Ο Μόλτκε και οι γερμανικοί πόλεμοι, 1864-1871 , Palgrave Macmillan, 2001. ISBN 0-333-68757-4
  • Friedrich, Otto. Επί του αίματος και του σιδήρου: Από Μπίσμαρκ στον Χίτλερ, επιπτώσεις της Οικογένειας του φον Μόλτκε στη γερμανική ιστορία , πρώτη έκδοση. Νέα Υόρκη: HarperCollins, 1995. ISBN 0-06-092767-4
  • Macksey, Kenneth. Από Θρίαμβος για καταστροφή: Τα μοιραία λάθη της γερμανικής στρατηγία από Moltke να Guderian .Mechanicsburg, Πενσιλβάνια: Βιβλία την Panasonic, 1996. ISBN 1853672440
  • Wilkinson, Spenser (επιμ.). Στρατιωτική Αλληλογραφία του Μόλτκε, 1870-71 , Ashgate Publishing, 1991. ISBN 0-7512-0040-9
  • Martin van Creveld . Η τέχνη του πολέμου: πόλεμος και στρατιωτική σκέψη ., Cassell & Co στο Λονδίνο, 2000 ISBN 0-304-35264-0(σελ. 109)
  • Martin van Creveld . Πολεμικός Εφοδιασμός: Logistics από Wallenstein να Patton ., Cambridge University Press, Cambridge, 1977 ISBN 0-521-29793-1
  • Rothenburg, Gunther Ε. "Moltke, Σλίφεν και το Δόγμα του Στρατηγικού Περιβάλλοντος", του Πίτερ Paret, ed., Δημιουργών της σύγχρονης στρατηγικής από Μακιαβέλι για την πυρηνική εποχή. Princeton University Press, 1986.
  • Holborn, Hajo. "Η Πρωσο-Γερμανική Σχολή: M6/23/2004oltke και η άνοδος του Γενικού Επιτελείου," του Πίτερ Paret, εκδ., Makers της σύγχρονης στρατηγικής από Μακιαβέλι για την πυρηνική εποχή.. Princeton University Press, 1986.
  • Delbrück, Χανς. "Ο Μόλτκε" στην σύγχρονη στρατιωτική ιστορία του Delbrück. Πανεπιστήμιο του Τύπου της Νεμπράσκας, 1997.
  • Bucholz, Arden. Ο Μόλτκε και η γερμανική πολέμων, 1864-1871. Το ST Τύπος Martin, 2000.
  • Bucholz, Arden. Μόλτκε, Σλίφεν επί του πρωσικού πολέμου και Σχεδιασμού. Berg Publishers, 1991.
  • Hughes, ο Daniel. Ο Μόλτκε στην Τέχνη του Πολέμου. Novato, Καλιφόρνια: Presidio, 1993.
  • Kessel, Eberhard. Μόλτκε. Στουτγκάρδη: KF Koehler, 1957.
  • Kessel, Eberhard. Moltkes erster Feldzug. Βερολίνο: ES Mittler, 1939.
  • Kessel, Eberhard. Ο Χέλμουτ φον Μόλτκε Briefe. 2δ. ed. Η Deutsche Verlags Anstalt, 1960.
  • Kessel, Eberhard. Moltke Gespraeche. Χανσεατική Verlasanstalt, 1940.
  • Dressler, Friedrich. Ο Μόλτκε στο σπίτι του. John Murray, 1907.
  • Craig, Gordon. Η Μάχη της Koeniggraetz. Lippincott, 1964.
  • Howard, Michael. Ο Γαλλο-Πρωσικός Πόλεμος. Collier Books, 1969.
  • Wawro, Geoffrey. Ο Αυστρο-πρωσικός πόλεμος. Cambridge University Press, 1996.
  • Peschke, Rudolf. Moltkes Stellung zur Politik bis zum Jahr 1857. Μέγιστη Schmeresow, 1912.
  • Foerster, Rolland Γ. Generalfeldmarschall φον Μόλτκε: Bedeutuing und Wirkung. R. Oldenbourg, 1991.
  • Grosser Generalstab, ed. Moltkes Gesammelte Schriften und Denkwürdigkeiten. 8 τόμοι. ES Mittler, 1892.
  • Grosser Generalstab, ed. Moltkes Militaerische Werke. 13 τόμοι. ES Mittler, 1892-1912.
  • Herre, Franz. Moltke: Der Mann und sein Jahrhundert. 2d ed. Η Deutsche Verlags Anstalt, 1984.
  • Horst, Μαξ. Moltke, Leben und Werk σε Selbstzeugnissen. Λειψία: Dieterich'schen Verlagsbuchhandlung, 1930.
  • Jaehns, Μαξ. Ο Στρατάρχης Μόλτκε 2 τόμοι. Ernst Hoffmann, 1900.
  • Coumbe, Αρθούρος T. "Ο επιχειρησιακός έλεγχος του Γαλλο-πρωσικού πολέμου," Παράμετροι, Vol. 21, αρ. 2 (Καλοκαίρι 1991), σσ. 295-307.