Scream 3: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
MystBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: no:Skrik 3
Γραμμή 210: Γραμμή 210:
[[lt:Klyksmas 3]]
[[lt:Klyksmas 3]]
[[nl:Scream 3]]
[[nl:Scream 3]]
[[no:Skrik 3]]
[[pl:Krzyk 3]]
[[pl:Krzyk 3]]
[[pt:Scream 3]]
[[pt:Scream 3]]

Έκδοση από την 11:47, 24 Φεβρουαρίου 2012

Scream 3
ΣκηνοθεσίαΓουές Κρέιβεν
ΠαραγωγήMiramax Films
Dimension Films
ΣενάριοΈρεν Κρούγκερ
ΠρωταγωνιστέςΝιβ Κάμπελ
Κόρτνεϊ Κοξ Αρκέτ
Ντέιβιντ Αρκέτ
Πάτρικ Ντέμπσεϊ
Πάρκερ Πόουζι
Έμιλυ Μόρτιμερ
Τζένι Μακάρθυ
Ντίον Ρίτσμοντ
ΜουσικήΜάρκο Μπελτράμι
ΦωτογραφίαΠίτερ Ντέμινγκ
ΜοντάζPatrick Lussier
Εταιρεία παραγωγήςDimension Films
ΔιανομήUIP-Dunafilm και Dimension Films
Πρώτη προβολή3  Φεβρουαρίου 2000 (Westwood)[1], 22  Ιουνίου 2000 (Γερμανία)[2] και 4  Φεβρουαρίου 2000 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)
ΚυκλοφορίαCountry flag 4 Φεβρουαρίου 2000
Διάρκεια116 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Scream 3 είναι αμερικανική ταινία τρόμου παραγωγής 2000 σε σκηνοθεσία Γουές Κρέιβεν, σε σενάριο του Έρεν Κρούγκερ και πρωταγωνιστούν οι Νιβ Κάμπελ, Ντέιβιντ Αρκέτ και Κόρτνεϊ Κοξ Αρκέτ. Αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς ταινιών και αυτό που ολοκληρώνει την τριλογία. Το Scream 3 διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στην προηγούμενη ταινία και ακολουθεί για μία ακόμα φορά τη Σίντνεη Πρέσκοτ, η οποία ζει απομονωμένη πλέον κάπου στην Καλιφόρνια. Η ζωή της όμως θα βρεθεί ξανά σε κίνδυνο όταν ένας νέος Ghostface ξεκινά μια νέα σειρά δολοφονιών σκοτώνοντας το καστ της ταινίας μέσα στην ταινία "Stab 3: Επιστροφή στο Γούντσμπορο" και αφήνοντας φωτογραφίες της μητέρας της σε κάθε σκηνή εγκλήματος. Για τρίτη φορά θα τη βοηθήσουν οι Ντιούι Ράιλι και Γκέιλ Γουέδερς, οι οποίοι εκτός των άλλων έχουν να ασχοληθούν και με την προσωπική τους σχέση. Όπως οι προηγούμενες ταινίες, το Scream 3 συνδυάζει τον τρόμο και τη βία των ταινιών σλάσερ με την κωμωδία σε συνδυασμό με το μυστήριο και σατιρίζοντας τα κλισέ των τριλογιών. Στο Scream 3, όμως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ταινίες της σειράς, δίνεται έντονη έμφαση στην κωμωδία με τα στοιχεία της βίας και του τρόμου να είναι αισθητά μειωμένα μετά από τη σφαγή που έγινε στο λύκειο Κολουμπαϊν.

Ο Κέβιν Γουίλιαμσον είχε ήδη γράψει δύο προσχέδια πέντε σελίδων για δύο πιθανές συνέχειες του Scream. To αρχικό σενάριο του Scream 3 αφορούσε την πλασματική ταινία "Stab", τα γυρίσματα της οποίας θα πραγματοποιούνταν στο Γούντσμπορο. Εξαιτίας όμως άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Γουίλιαμσον με την ταινία Πως Να Σκοτώσετε Τον Καθηγητή Σας (Teaching Mrs. Tingle), του ήταν αδύνατο να γράψει ένα ολοκληρωμένο σενάριο για το Scream 3. Έτσι το σενάριο ανέλαβε να γράψει ο Έρεν Κρούγκερ, σεναριογράφος των ταινιών Ο Ύποπτος της Οδού Άρλινγκτον (Arlington Road, 1999) και Σήμα Κινδύνου (Τhe Ring, 2002). O Kρούγκερ απέρριψε μεγάλο μέρος των σημειώσεων του Γουίλιαμσον και μετέφερε τη δράση στο Χόλιγουντ. Οι Γουές Κρέιβεν και Μάρκο Μπελτράμι επέστρεψαν στη σκηνοθεσία και μουσική αντίστοιχα. Η παραγωγή της ταινίας αντιμετώπισε προβλήματα με συχνές αλλαγές στο σενάριο καθώς και με το πρόγραμμα του κύριου καστ ηθοποιών. Το Scream 3 κινήθηκε λιγότερο ικανοποιητικά, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ταινίες στο box office, φτάνοντας τα 161,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως ενώ έλαβε κυρίως αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς, με αρκετούς να σχολιάζουν ότι η ταινία είχε γίνει πια ό,τι το Scream αρχικά σατίριζε. Παρά όμως τη σημαντική αρνητική κριτική, το Scream 3 έλαβε και κάποια καλά σχόλια με αρκετούς να κάνουν λόγο για το καλύτερο τέλος στην τριλογία Scream.

To Scream 3 αποτελούσε αρχικά το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο στη σειρά ταινιών αλλά το 2008 ανακοινώθηκε το Scream 4, το οποίο κυκλοφόρησε το 2011.

Πλοκή

Ο Κότον Γουίρι, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε και αργότερα αθωώθηκε για τη δολοφονία της Μορήν Πρέσκοτ, δολοφονείται μαζί με τη φίλη του, Κριστίν, επειδή δεν αποκάλυψαν στο δολοφόνο που βρίσκεται η Σίντνεη Πρέσκοτ. Ο ντετέκτιβ Κινκέιντ που έχει αναλάβει την υπόθεση, πληροφορεί τους Γκέιλ Γουέδερς και Ντιούι Ράιλι και τους ρωτά αν γνωρίζουν το άτομο που απεικονίζεται στη φωτογραφία που άφησε πίσω του ο δολοφόνος. Το πρόσωπο στη φωτογραφία αναγνωρίζεται ως η Μορήν Πρέσκοτ, η μητέρα της Σίντνεη. Μετά τη δολοφονία της Σάρα Ντάρλινγκ, ηθοποιός της ταινίας "Stab 3: Επιστροφή στο Γούντσμπορο" που βρίσκεται στα γυρίσματα αυτόν τον καιρό, η Γκέιλ και ο Ντιούι αντιλαμβάνονται ότι οι δολοφονίες γίνονται με βάση το σενάριο της ταινίας. Μόνο που το σενάριο έχει τρεις διαφορετικές εκδοχές και κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πια εκδοχή έχει στα χέρια του ο δολοφόνος.

Η Σίντνεη, που ζει τώρα μόνη, σε μια απομονωμένη περιοχή της Καλιφόρνια, δέχεται το γνωστό τηλεφώνημα από το δολοφόνο. Την ίδια στιγμή στο σπίτι μιας άλλης ηθοποιού, της Τζένιφερ Τζολί, δολοφονείται ο σωματοφύλακάς της, ανατινάζεται το σπίτι της και σκοτώνεται και ένας ακόμη ηθοποιός, ο Τομ Πρινζ. Η Σίντνεη καταφτάνει στο αστυνομικό τμήμα και πληροφορεί τον Ντιούι και την Γκέιλ ότι ο δολοφόνος την ανακάλυψε.

Ο Τζον Μίλτον, παραγωγός της ταινίας, καλεί τους εναπομείναντες ηθοποιούς - Τζένιφερ Τζολί, Αντζελίνα Τάιλερ και Τάισον Φοξ σε ένα πάρτυ στην έπαυλή του. Στο πάρτυ παρεβρίσκονται επίσης ο Ντιούι, η Γκέιλ και ο Ρόμαν Μπρίτζερ, ο σκηνοθέτης της ταινίας. Πριν το πάρτυ, οι Γκέιλ, Ντιούι και Τζένιφερ ανακαλύπτουν ότι ο Τζον Μίλτον γνώριζε τη Μορήν Πρέσκοτ ως Ρίνα Ρέινολντς, όταν αυτή πήγε στο Χόλιγουντ για να γίνει ηθοποιός. Ο δολοφόνος επιτίθεται στο πάρτυ και σκοτώνει πρώτα τον Ρόμαν, μετά την Αντζελίνα και τον Τάισον και τέλος την Τζένιφερ.

Στο αστυνομικό τμήμα, η Σίντνεη δέχεται τηλεφώνημα από το δολοφόνο και την ενημερώνει ότι αν δεν πάει στην έπαυλη θα σκοτώσει τους Ντιούι και Γκέιλ. Όταν φτάνει ο δολοφόνος της επιτίθεται, εκείνη τον πυροβολεί και αυτός εξαφανίζεται. Ο δολοφόνος ξαναεμφανίζεται πριν η Σίντνεη προλάβει να ελευθερώσει τους φίλους της και αρχίζει να την κυνηγά. Η Σίντνεη στην προσπάθειά της να ξεφύγει βρίσκεται σε ένα μυστικό δωμάτιο. Εκεί βρίσκεται και ο δολοφόνος, ο οποίος είναι ο Ρόμαν. Της αποκαλύπτει ότι είναι ο ετεροθαλής αδερφός της, από ένα βιασμό της μητέρας τους στον παρελθόν. Της λέει επίσης ότι αυτός ήταν που κινητοποίησε τον Μπίλι Λούμις στο Γούντσμπορο, όταν του ανέφερε το δεσμό του πατέρα του με τη Μορήν. Στη συνέχεια ο Ρόμαν εμφανίζει το δεμένο Τζον Μίλτον και τον σκοτώνει μπροστά στη Σίντνεη αποκαλύπτοντας το σχέδιό του: θα ενοχοποιήσει τη Σίντνεη σαν δολοφόνο και τον εαυτό του ως το μοναδικό επιζήσαντα της τρέλας της. Ο Ρόμαν την πυροβολεί και η Σίντνεη πέφτει στο πάτωμα. Λίγα δευτερόλετπα αργότερα η Σίντνεη εξαφανίζεται. Τότε χτυπάει το κινητό του Ρόμαν και βλέπει τη Σίντνεη να τον καλεί. Αμέσως εμφανίζεται από πίσω του η Σίντνεη και τον μαχαιρώνει. Ταυτόχρονα εμφανίζονται οι Γκέιλ, Ντιούι και ο ντετέκτιβ Κινκέιντ. Η Σίντνεη μαχαιρώνει μία ακόμη φορά το Ρόμαν. Ο Ρόμαν όμως σηκώνεται και ο Ντιούι αρχίζει να τον πυροβολεί χωρίς όμως ο Ρόμαν να σκοτώνεται. Η Σίντνεη τότε του φωνάζει να πυροβολήσει στο κεφάλι, πράγμα που ο Ντιούι κάνει και ο Ρόμαν πεθαίνει.

Μέρες μετά, στο σπίτι της Σίντνεη, ο Ντιούι κάνει πρόταση γάμου στην Γκέιλ, η οποία λέει ναι. Η Σίντνεη κλείνει την μπροστινή πόρτα χωρίς να βάλει το συναγερμό. Όταν η πόρτα ανοίγει τρίζοντας, η ίδια χαμογελά.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

Πρότυπο:Διασύνδεση

Παραγωγή

Ανάπτυξη

"Ο Γουές είπε 'Σοβαρευτείτε παιδιά. Είτε θα κάνουμε μια ταινία Scream ή θα κάνουμε μια ταινία και θα της δώσουμε άλλο τίτλο. Αν είναι όμως ταινία Scream, τότε θα έχει κάποια στάνταρντς'".
— Ο Έρεν Κρούγκερ για την άρνηση του Γουές Κρέιβεν να αφαιρεθεί η βία από το Scream 3.[3]

Το Scream 3 πήρε το πράσινο φως να ξεκινήσει την παραγωγή δύο χρόνια μετά το Scream 2 με προϋπολογισμό 40 εκατομμύρια δολάρια, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των Scream στα 15 εκατομμύρια δολάρια [4] και Scream 2 στα 24 εκατομμύρια δολάρια.[5] Ο Κέβιν Γουίλιαμσον είχε υπογράψει ήδη από την πρώτη ταινία για δύο συνέχειες ενώ και ο Γουές Κρέιβεν το ίδιο.[6] Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή της ταινίας, δύο έφηβοι επιχείρησαν μια φονική επίθεση στο σχολείο τους, σκοτώνοντας αρκετούς μαθητές σε αυτό που έγινε γνωστό ως η Σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν.

Στον απόηχο του περιστατικού, αρκετοί αναζητούσαν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την αντίδραση των δύο εφήβων και έτσι ήρθε η σκέψη της επιρροής των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των βιντεοπαιχνιδιών και των ταινιών. Με την παραγωγή του Scream 3 να μην έχει ακόμα ξεκινήσει, υπήρχαν σκέψεις για το αν η ταινία έπρεπε να γίνει εκείνη την περίοδο, σκεπτόμενοι την πιθανότητα αρνητικών σχολίων, το στούντιο όμως, αποφάσισε να προχωρήσει στην παραγωγή αλλά με κάποιες αλλαγές.[7] Το στούντιο ήταν αρκετά πιο ανήσυχο για τη βία και τις άγριες σκηνές στο Scream 3 σε σχέση με τα προηγούμενες ταινίες της σειράς, πιέζοντας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο σατιρικό χιούμορ και μειώνοντας τη βία. Σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της παραγωγής, το στούντιο έφτασε να απαιτεί η ταινία να μην δείχνει καθόλου αίμα και βία, που σήμαινε μια δραστική αλλαγή στη σειρά ταινιών, αλλά παρενέβη ο Κρέιβεν δηλώνοντας ότι η ταινία είτε θα έχει τη βία που είχαν και οι προηγούμενες ταινίες Scream είτε να της δώσουν άλλο τίτλο.[3]

Σενάριο

Οι Μπομπ και Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν προσέγγισαν τον Γουίλιαμσον στις αρχές του 1999 για να γράψει το σενάριο του Scream 3. Ωστόσο, μετά την επιτυχία των ταινιών Scream και την ενασχόλησή του με άλλα πρότζεκτ όπως η ταινία Ξέρω τι Κάνατε Πέρυσι το Καλοκαίρι (I Know What You Did Last Summer, 1997), ο Γουίλιαμσον είχε εμπλακεί σε πολλά πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένων της τηλεοπτική σειράς Wasteland και του σκηνοθετικού του ντεμπούτου με την ταινία Πως Να Σκοτώσετε Τον Καθηγητή Σας (Teaching Mrs. Tingle, 1999), το σενάριο της οποίας είχε γράψει πριν το Scream αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα ανάπτυξης μέχρι τότε.[7] Έτσι ο Γουίλιαμσον δεν μπορούσε να γράψει ένα ολοκληρωμένο σενάριο και παρέδωσε ένα προσχέδιο 20-30 σελίδων που αφορούσε την επιστροφή του Ghostface στο Γούντσμπορο όπου η σειρά ταινιών "Stab", της ταινίας δηλαδή μέσα στην ταινία, θα πραγματοποιούσε γυρίσματα.[3] Οι Γουαϊνστάιν προσέλαβαν τον Έρεν Κρούγκερ, σεναριογράφο του θρίλερ Ο Ύποπτος της Οδού Άρλινγκτον (Arlington Road, 1999), να γράψει το σενάριο βασισμένο στις σημειώσεις του Γουίλιαμσον.

"Όταν αναλαμβάνεις να ξαναγράψεις ένα σενάριο, δεν έρχεται ποτέ από σένα τελείως. Δεν είναι το ίδιο με το να γράφεις ένα πρωτότυπο σενάριο. Έτσι συχνά, αυτό που ψάχνεις είναι 'Λοιπόν με ποιον πρόκειται να συνεργαστώ;' και 'Από ποιον θα μάθω;' Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, σου δίνουν κίνητρο να κυνηγήσεις ένα πρότζεκτ σαν αυτό".
— Ο Έρεν Κρούγκερ για την απόφασή του να γράψει το Scream 3.[3]

Το περιβάλλον για την ανάπτυξη του Scream 3 είχε γίνει πιο περίπλοκο σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες. Υπήρχε αυξανόμενος έλεγχος για τη χρησιμοποίηση της βίας στα μίντια και την επίδραση που θα είχε στο κοινό μετά τη σφαγή στο λύκειο Κολουμπαϊν. Επιπλέον, μετά την κυκλοφορία των Scream και Scream 2, διάφορες πράξεις βίας είχαν λάβει χώρα, οι οποίες αποκτούσαν την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης όταν συνδέονταν με τις ταινίες.[7][8][9] Τα στελέχη του στούντιο πρόθυμοι να αποφύγουν περαιτέρω κριτική ή σύνδεση με τέτοια περιστατικά, μεγάλο μέρος των σημειώσεων του Γουίλιαμσον απορρίφθηκαν καθώς το στούντιο επέμενε το σενάριο να δώσει έμφαση στο κωμικό στοιχείο και να μειωθεί σημαντικά η βία.[3] Η τοποθεσία της ταινίας μετακινήθηκε από το Γούντσμπορο στο Χόλιγουντ, την οποία ο Κρούγκερ σχολίασε ότι πίστευε ότι οι χαρακτήρες θα έπρεπε να κινούνται σε "μεγαλύτερα" μέρη -από το λύκειο, στο κολέγιο, στο Χόλιγουντ.[3] Παρασκηνιακά όμως, η μετακίνηση αυτή από το Γούντσμπορο στο Χόλιγουντ έγινε καθώς θεωρήθηκε ότι η απεικόνιση βίαιων δολοφονιών μέσα και γύρω από τη μικρή πόλη και το σχολείο του Γούντσμπορο θα τραβούσε αρνητική κριτική και προσοχή και θα ζημίωνε την παραγωγή και το στούντιο, αφού η ταινία θα κυκλοφορούσε στους κινηματογράφους σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά το περιστατικό στο Κολουμπαϊν.[7]

O Έρεν Κρούγκερ συμφώνησε να γράψει το σενάριο για το Scream 3 κυρίως γιατί θα συνεργαζόταν με τον Κρέιβεν και με τα στελέχη της Miramax, υποστηρίζοντας ότι το γράψιμο μιας συνέχειες πάνω στη δουλειά κάποιου άλλου δεν είναι το ίδιο με το γράψιμο ενός πρωτότυπου σεναρίου.[3] Για να βοηθήσει στο γράψιμό του, ο Κρούγκερ διάβασε τα σενάρια του Γουίλιαμσον για το Scream και το Scream 2 και παρακολούθησε τις προηγούμενες ταινίες για να κατανοήσει καλύτερα τους χαρακτήρες και τον τόνο των ταινιών.[3] Σε μια συνέντευξή του, ο Κρούγκερ παραδέχτηκε ότι η έλλειψη εμπλοκής του με το κύριο καστ των ταινιών, παρεμπόδισε την ικανότητά του να απεικονίσει τους ηθοποιούς μένοντας πιστός στους χαρακτήρες τους. Στα πρώτα προσχέδια ο χαρακτήρας της Σίντνεη Πρέσκοτ έμοιαζε με αυτόν της Λίντα Χάμιλτον στην ταινία Εξολοθρευτής 2: Ημέρα της Κρίσεως (Terminator 2: Judgment Day, 1991). Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Κρέιβεν και διόρθωσε το σενάριο δίνοντας στους χαρακτήρες τα οικεία χαρακτηριστικά που είχαν στις προηγούμενες ταινίες.[3] Ο Κρούγκερ παραδέχτηκε ότι ο Κρέιβεν συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη του σεναρίου.[3] Όπως και στο Scream 2, το σενάριο του Scream 3 υπέστη συνεχείς αλλαγές και αρκετές φορές σελίδες ήταν έτοιμες την ημέρα που γυρίζονταν.[10] Αρκετές σκηνές ξαναγράφτηκαν ώστε να περιλαμβάνουν χαρακτήρες που αρχικά ήταν απών ή να αλλάξουν στοιχεία της πλοκής όταν αποφασίστηκε ότι δεν συνδέονταν με τις προηγούμενες σκηνές.[10]

Γυρίσματα

Τα γυρίσματα του Scream 3 ξεκίνησαν στις 6 Ιουλίου 1999 στο Χόλιγουντ του Λος Άντζελες με έναν προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων δολαρίων και ολοκληρώθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 1999 μετά από δώδεκα εβδομάδες.[7] Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο Σαν Φερνάντο Βάλεϊ, στο Μακάρθουρ Παρκ, στο Μπέβρλι Χιλς, στο Χόλιγουντ Χιλς, στο Σίλβερλεϊκ[11] και στο Τοπάνγκα Κάνιον, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το απομονωμένο σπίτι του χαρακτήρα που υποδύεται η Κάμπελ.[11] Για την εναρκτήρια σκηνή που περιλάμβανε τον Κότον Γουίρι να φτάνει στο σπίτι και να δολοφονείται από τον Ghostface χρησιμοποιήθηκε η Λεωφόρος του Χόλιγουντ[11] αλλά η σκηνή στο διαμέρισμα άλλαξε αρκετές φορές και έτσι η σκηνή οδήγησης απαιτούσε αλλαγές για να διατηρηθεί η συνέχεια, τροποποιώντας το ποιος μιλάει στον Κότον στο τηλέφωνο και σε τι αφορούσε η συζήτηση. Χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στη Λεωφόρο του Χόλιγουντ, η σκηνή ξαναγυρίστηκε σε ένα δρόμο έξω από το στούνιο παραγωγής στο Σαν Φερνάντο Βάλεϊ και χρησιμοποιήθηκαν πλάνα από τη Λεωφόρο.[10] Η σκηνή υπέστη και άλλες αλλαγές καθώς αποφασίστηκε ότι η πάλη ανάμεσα στον Κότον και στον Ghostface, με τον Κότον να υπερέχει του δολοφόνου και να προσπαθεί να δραπετεύσει από το φεγγίτη δεν ήταν ρεαλιστικό και έκανε τον Ghostface να μοιάζει αδύναμος.[10] Η σκηνή ξαναγυρίστηκε με τον Ghostface να υπερέχει του Κότον και να διακόπτει εντελώς την απόπειρα διαφυγής του από τον φεγγίτη.[10] Ο χαρακτήρας της Κόρτνεϊ Κοξ Αρκέτ εισάγεται κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου που διεξάγεται στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, UCLA, μία τοποθεσία που χρησιμοποιήθηκε στο Scream 2 για να αντιπροσωπεύσει το πλασματικό κολέγιο Γουίντσορ.[12][11] Το κινηματογραφικό στούντιο όπου γυρίζεται η ταινία "Stab 3" είναι το στούντιο του CBS στο Σαν Φερνάντο Βάλεϊ.[11]

Η σκηνή όπου η Κάμπελ διώκεται από τον Ghostface στα αντίγραφα των σκηνικών του πρώτου Scream δεν υπήρχε στο αρχικό σενάριο. Ο Κρέιβεν έδωσε εντολή να κατασκευαστούν τα σκηνικά καθώς ήθελε με κάποιο τρόπο να επισκεφτεί την πρωτότυπη ταινία. Μετά την κατασκευή των σκηνικών, η σκηνή γράφτηκε και χρησιμοποιήθηκε στην ταινία.[10] Εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στο σενάριο, που συχνά μπορούσε να χρησιμοποιηθεί την ημέρα που έπρεπε να γυριστεί, η παραγωγή γύρισε μεγάλη ποσότητα υλικού διαφορετικών παραλλαγών των ίδιων σκηνών, ώστε, σε περίπτωση που το σενάριο άλλαζε, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη σκηνή που είχαν τραβήξει χωρίς να χρειάζονται επιπλέον γυρίσματα. Συγκεκριμένα η εναρκτήρια σκηνή είχε τρεις διαφορετικές παραλλαγές και η τρίλεπτη εμφάνιση του Ράντι είχε υλικό δύο ωρών.[10] Το ίδιο έγινε και με την τελευταία σκηνή η οποία γυρίστηκε με τρεις διαφορετικές παραλλαγές σχετικά με το χαρακτήρα του Πάτρικ Ντέμπσεϊ, μία στην οποία απουσίαζε, άλλη με το χέρι του στον επίδεσμο και μια τρίτη σε φυσιολογική κατάσταση καθώς δεν ήταν σίγουροι για τη μοίρα του στην ταινία.[10]

Post production

Τον Ιανουάριο του 2000, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του Scream 3, το φινάλε ξαναγυρίστηκε καθώς το αποτέλεσμα θεωρήθηκε ανεπαρκές.[10] Αρχικά, στο φινάλε η Σίντνεη εύκολα νικούσε τον Ρόμαν και ακολουθούσε μια πρωινή σκηνή με την αστυνομία να καταφτάνει και μετά η σκηνή στο σπίτι της Σίντνεη.[10] Το στούντιο θεώρησε ότι αυτό το φινάλε καταστρέφει το ρυθμό της ταινίας προς την κλιμάκωση και δεδομένου ότι πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο, το κοινό έπρεπε να πιστέψει ότι η Σίντνεη μπορούσε να χάσει και να πεθάνει, κάτι το οποίο δεν είχε επιτευχθεί με την εύκολη νίκη της.[12][13] Για να δημιουργήσουν το εναλλακτικό φινάλε, η σκηνή πάλης μεταξύ της Σίντνεη και του Ρόμαν επεκτάθηκε και προστέθηκε ο πυροβολισμός της Σίντνεη. Άλλη μια προσθήκη του φινάλε ήταν αυτή του χαρακτήρα Μαρκ Κινκέιντ, ο οποίος απουσίαζε εντελώς από το φινάλε, αφού η παραγωγή συνειδητοποίησε ότι ο χαρακτήρας του απλά εξαφανίστηκε από την πλοκή και δεν ολοκληρώθηκε η ιστορία του.[10]

Όπως και με τις προήγουμενες ταινίες Scream, ο Κρέιβεν αντιμετώπισε επανειλημμένες συγκρούσεις για λογοκρισία με την Κινηματογραφική Ένωση Αμερικής (MPAA) σχετικά με τη βία, με τον σκηνοθέτη να δηλώνει σε συνέντευξή του ότι τα θέματα αυτά τον έκαναν να εξετάσει την έξοδο από τις ταινίες τρόμου.[14]

Κάστινγκ

Η Νιβ Κάμπελ στο ρόλο της Σίντνεη Πρέσκοτ σε μια σκηνή της ταινίας

Οι Νιβ Κάμπελ, Ντέιβιντ Αρκέτ και Κόρτνεϊ Κοξ Αρκέτ επέστρεψαν στους ρόλους τους και αποτελούν τους μοναδικούς επιζήσαντες των δύο προηγούμενων ταινιών. Σε συνέντευξή του, ο Γουές Κρέιβεν δήλωσε ότι δεν ήταν δύσκολο να πείσει το αρχικό καστ να επιστρέψει στο τρίτο Scream αλλά μετά την επιτυχία του Scream 2 το πρόγραμμά τους ήταν φορτωμένο και αντιμετώπισαν δυσκολία ως προς τη διαθεσιμότητά τους στην παραγωγή της ταινίας.[14] Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις της Κάμπελ σε άλλα πρότζεκτ σήμαινε ότι ήταν διαθέσιμη για 20 μόλις ημέρες και έτσι η παραγωγή αναγκάστηκε να μικρύνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και να εστιάσει στους χαρακτήρες που υποδύονταν οι Κοξ και Αρκέτ.[10] Ο Ρότζερ Λ. Τζάκσον δάνεισε για μία ακόμα φορά τη φωνή του στον δολοφόνο Ghostface και ο Τζέιμι Κένεντι επανέλαβε το ρόλο του ως Ράντι Μικς παρά το γεγονός ότι ο χαρακτήρας πέθανε στο Scream 2. H αρνητική αντίδραση των θεατών με το θάνατο του Ράντι, ανάγκασε την παραγωγή να βρει μεθόδους να επιτρέψουν στον χαρακτήρα να επιστρέψει στο Scream 3. Μια αρχική σκέψη ήταν ο Ράντι να έχει επιζήσει και μαζί με την οικογένειά του να κρύβονται σε ασφαλές μέρος, αλλά θεωρήθηκε ότι ο κόσμος δεν θα πιστέψει αυτήν την ιδέα και έτσι ο Ράντι εμφανίστηκε σε ένα βίντεο για να αναφέρει τους κανόνες της τριλογίας.[10]

Οι περισσότεροι δευτερεύοντες ρόλοι υποδύθηκαν πλασματικούς ηθοποιούς που συμμετέχουν στην ταινία μέσα στην ταινία "Stab 3" συμπεριλαμβανομένων των Έμιλυ Μόρτιμερ, Πάρκερ Πόουζι, Ματ Κίσλαρ, Τζένι Μακάρθι, Ντίον Ρίτσμοντ και Σκοτ Φόλεϊ. Το καστ πλαισίωσαν οι Λανς Χένρικσεν, Πάτρικ Ντέμπσεϊ, Πάτρικ Γουαρμπάρτον, Κέλι Ράδερφορντ και Λιβ Σράιμπερ. Η Ράδερφοντ πήρε το ρόλο αφού τα γυρίσματα είχαν ήδη αρχίσει και η παραγωγή αντιμετώπιζε συνεχείς αλλαγές στο σενάριο και η εναρκτήρια σκηνή εξελίχθηκε. Αρχικά η σκηνή απαιτούσε ένα νεκρό γυναικαίο σώμα αλλά αργότερα θεωρήθηκε ότι μια ζωντανή ηθοποιός είναι απαραίτητη ώστε ο Σράιμπερ να μπορέσει να αλληλεπιδράσει.[10] Λίγο καιρό αφού ο ρόλος δόθηκε στην Μόρτιμερ, η ηθοποιός διαπίστωσε ότι της έλειπε η απαραίτητη άδεια για να μπορέσει να συμμετάσχει στην ταινία και έτσι αναγκάστηκε να ταξιδέψει μέχρι το Βανκούβερ για να την πάρει.[10] Στο Scream 3 πραγματοποιήθηκε η πρώτη live εμφάνιση της Μορήν Πρέσκοτ, μητέρα της Σίντνεη. Τη Μορήν υποδύθηκε η Λιν Μακρί, η οποία είχε εκπροσωπήσει το χαρακτήρα σε φωτογραφίες στις δύο προηγούμενες ταινίες.

Οι Λόρενς Χεκτ και ΣΓ Μόργκαν έκαναν ένα μικρό πέρασμα επαναλαμβάνοντας τους ρόλους τους ως Νιλ Πρέσκοτ, πατέρας της Σίντνεη και Χανκ Λούμις αντίστοιχα. Η Νάνσι Ο' Ντελ επέστρεψε ως ανώνυμη δημοσιογράφος από το Scream 2 και μάλιστα επανέλαβε το ρόλο της και στο Scream 4. Επίσης στο Scream 3 πραγματοποιήθηκαν οι κάμεο εμφανίσεις των Jay και Silent Bob και της Κάρι Φίσερ.[10]

Σε μια συνέντευξη του, το 2009, ο Μάθιου Λίλαρντ, ο οποίος υποδύθηκε τον Στου στο Scream, ισχυρίστηκε ότι είχε υπογράψει να επιστρέψει στο Scream 3 πάλι σαν δολοφόνος. Το στόρι θα γύριζε πίσω στις ρίζες του στο Γούντσμπορο και ο Στου είχε επιβιώσει και όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν στη φυλακή αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση, οργανώνοντας νέες επιθέσεις σε μαθητές λυκείου και φυσικά στη Σίντνεη.[15][16] Η εκδοχή αυτή απορρίφτηκε από τη Miramax Films εξαιτίας της σφαγής στο λύκειο Κολουμπαϊν που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη και έτσι το σενάριο ξαναγράφτηκε χωρίς το χαρακτήρα του για να αποφύγει το στούντιο την παραγωγή μιας ταινίας που απεικονίζει βία και φόνους σε ένα λύκειο.[7]

Κυκλοφορία

Η πρεμιέρα του Scream 3 πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2000 στο Γουέστγουντ της Καλιφόρνια και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 4 Φεβρουαρίου 2000.[17]

Κριτική αποδοχή

Το Scream 3 έλαβε κυρίως μικτά προς αρνητικά σχόλια[18] από τους κριτικούς με αρκετούς να κάνουν λόγο ότι η σειρά έχασε την πρωτοτυπία της και τη φρεσκάδα της πέφτοντας στα κλισέ τρόμου που σατίριζε.[19] Άλλοι κριτικοί επαίνεσαν την ερμηνεία της Νιβ Κάμπελ λέγοντας ότι ο φακός τη λατρεύει και θα μπορούσε να γίνει ένα πραγματικά μεγάλο αστέρι.[20] Ωστόσο υπήρχαν και κάποιες θετικές κριτικές, που χαρακτήριζαν το Scream 3 αυθεντικά τρομακτικό αλλά και άκρως διασκεδαστικό[21] και ότι η τριλογία ολοκληρώθηκε πιο αποτελεσματικά απ' ότι θα μπορούσε καθένας να περιμένει.[22]

Box office

To Scream 3 έθεσε ένα νέο ρεκόρ ανοίγοντας το σαββατοκύριακο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 3.467 αίθουσες.[23] Το ρεκόρ αυτό ξεπεράστηκε τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου από την ταινία Επικίνδυνη Αποστολή 2 (Mission: Impossible II), η οποία άνοιξε σε 3.669 αίθουσες.[23]

Η ταινία με προϋπλογισμό 40 εκατομμύρια δολάρια έκανε ένα εντυπωσιακό άνοιγμα τριημέρου με 34,7 εκατομμύρια δολάρια.[24] Παρ' όλα αυτά στην Αμερική δεν κατάφερε να φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια που κατάφεραν οι δύο προηγούμενες ταινίες, αποφέροντας συνολικά 89,1 εκατομμύρια δολάρια.[24] Παγκοσμίως απέφερε 161,8 εκατομμύρια δολάρια.[24] Ήταν η 27η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 2000 τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως[24] και μέχρι το 2011 το Scream 3 είναι η 548η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως πίσω από το Scream και Scream 2[24] και η τρίτη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην κατηγορία ταινιών σλάσερ και πάλι πίσω από τις προηγούμενες ταινίες της σειράς.[25]

Βραβεία/Υποψηφιότητες

Έτος Βραβείο Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα Παραπομπή
2001 Saturn Awards Kαλύτερη Κυκλοφορία Ταινίας σε DVD υποψηφιότητα [26]
2000 MTV Movie Awards Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Νιβ Κάμπελ υποψηφιότητα [27]
Καλύτερη Κωμική Ερμηνεία Πάρκερ Πόουζι υποψηφιότητα [27]

Σατιρικό ύφος

Για άλλη μια φορά, και το τρίτο μέρος της σειράς σατιρίζει τις ταινίες τρόμου αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται στο Χόλιγουντ και εστιάζει την δράση στα γυρίσματα του "Stab 3", της ταινίας δηλαδή που είναι εμπνευσμένη από γεγονότα της τριλογίας, δηλαδή της ταινίας μέσα στην ταινία. Παραδείγματος χάριν οι ηθοποιοί Πάρκερ Πόουζι και Ματ Κίσλαρ παίζουν τους χαρακτήρες Τζένιφερ Τζολί και Τομ Πρινζ βασισμένοι στους ήρωες Γκέιλ Γουέδερς και Ντιούι Ράιλι. Ο χαρακτήρας Τζένιφερ Τζολί είναι συνδυασμός των Τζένιφερ Άνιστον και Αντζελίνα Τζολί. Ενώ ο ήρωας Τομ Πρινζ είναι συνδυασμός των Φρέντι Πρινζ Τζούνιορ και Τομ Κρουζ. Ο χαρακτήρας Σάρα Ντάρλινγκ της Τζένι Μακάρθυ παραπονιέται ότι παίζει ένα ρηχό ρόλο που σκοτώνεται μετά από δύο σκηνές. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στη Σάρα στο Scream 3.

Soundtrack

Scream 3: The Album
Soundtrack από Διάφοροι
Κυκλοφόρησε25 Ιανουαρίου 2000
Μουσικό είδοςΕναλλακτικό μέταλ, νιου μέταλ, ροκ
ΔισκογραφικήBMG

Το soundtrack της ταινίας κυκλοφόρησε στις 25 Ιανουαρίου 2000 και έγινε χρυσό στις 23 Φεβρουαρίου 2000[28], φτάνοντας στην 31η θέση του Billboard 200.[29]

Track listing

  1. Creed - "What If"
  2. Slipknot - "Wait and Bleed"
  3. Finger Eleven - "Suffocate"
  4. System of a Down - "Spiders"
  5. American Pearl - "Automatic"
  6. Sevendust - "Fall"
  7. Godsmack - "Time Bomb"
  8. Coal Chamber - "Tyler's Song"
  9. Static-X - "So Real"
  10. Incubus - "Crowded Elevator"
  11. Dope - "Debonaire"
  12. Fuel - "Sunburn"
  13. Powerman 5000 - "Get On, Get Off"
  14. Full Devil Jacket - "Wanna' Be Martyr"
  15. Orgy - "Dissention"
  16. Staind - "Crawl"
  17. EAR2000 - "Click Click"
  18. Creed - "Is This The End"

Παραλειπόμενα

  • Ο Πάτρικ Ντέμπσεϊ πήρε το ρόλο μία μέρα πριν αρχίσει γυρίσματα. Είχε μία νύχτα στη διάθεσή του για να μάθει τα λόγια του.
  • Αρχικά η ημερομηνία κυκλοφορίας ήταν 10 Δεκεμβρίου 1999. Το μήνα Δεκέμβριο είχαν κυκλοφορήσει και τα προηγούμενα δύο Scream.
  • Αρχικοί τίτλοι της ταινίας ήταν Ghostface και Scream 3: Ghostface Killer.[30]

Παραπομπές

  1. Freebase Data Dumps. Google.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0134084/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 Spelling, Ian (2000). Joining the Scream Team. Fangoria. Starlog Group Inc. σελ. 19-22.  Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια)
  4. «Scream στο The Numbers». The-Numbers. Nash Information Services, LLC. 
  5. «Scream 2 στο The Numbers». The-Numbers. Nash Information Services, LLC. 
  6. Garcia, Chris (1997). One Last Scream. Fangoria. Starlog Group Inc. σελίδες 20–23.  Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια)
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 «E! A True Hollywood Story: Scream». United States: E! Entertainment Television. 31 Oκτωβρίου 2001. 
  8. Shields, Rachel. «Victim of 1999 attack by two schoolboys demands Edlington pair get longer term». The Independent. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  9. «2 Guilty Of Scream Murder». CBS News. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  10. 10,00 10,01 10,02 10,03 10,04 10,05 10,06 10,07 10,08 10,09 10,10 10,11 10,12 10,13 10,14 10,15 Wes Craven (Director) (4 Φεβρουαρίου 2000). «[[Scream 3]]- Commentary by [[Γουές Κρέιβεν|Wes Craven]]» (DVD) (στα English). United States: Dimension Films.  URL–wikilink conflict (βοήθεια)CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 Reeves, Tony. «Scream 3 film locations». Movie-Locations. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  12. 12,0 12,1 Wes Craven (Director) (12 Δεκεμβρίου 1997). «[[Scream 2]]- Commentary by [[Γουές Κρέιβεν|Wes Craven]]» (DVD) (στα English). United States: Dimension Films.  URL–wikilink conflict (βοήθεια)CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  13. Wes Craven (26 Σεπτεμβρίου 2000). Behind the 'Scream' documentary from Ultimate Scream Collection (DVD). United States: Dimension Home Video. 
  14. 14,0 14,1 Shapiro, Marc (2000). Scream Goodbye. Fangoria. Starlog Group Inc. σελ. 26-29,67.  Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια)
  15. «Matthew Lillard and I do the talk talk». 30. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011.  Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια); Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date=, |year= / |date= mismatch (βοήθεια)
  16. Ragland, Vanessa· Stratton, Cole (1). «PMC 13: Matthew Lillard (Relevant information - 26 minutes in)». Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011.  Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια); Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date=, |year= / |date= mismatch (βοήθεια)
  17. Wayne, Gary (2000). «Hollywood Movie Premieres - 2000». Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  18. «Scream 3 στο Rotten Tomatoes». Rotten-tomatoes. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  19. «Scream 3». Rotten-tomatoes. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  20. Ebert, Roger (4 Φεβρουαρίου 2000). «Scream 3». Chicago Sun Times. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  21. «Scream 3 (Cream of the Crop)». Rotten Tomatoes. IGN Entertainment, Inc. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  22. Coates, Tom (24/05/2001). «Scream 3 (2000)». BBC. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
  23. 23,0 23,1 «WIDEST RELEASES (or The 3,000+ Club)». Box Office Mojo. Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  24. 24,0 24,1 24,2 24,3 24,4 «Scream 3 στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. 
  25. «Horror - Slasher». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  26. «Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films». Saturn Awards. imdb.com. 12 Iουνίου 2001. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2011.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
  27. 27,0 27,1 «2000 MTV Movie Awards». MTV Movie Awards. mtv.com. 3 Iουνίου 2000. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2011.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
  28. «Scream 3: The Album - Certifications». RIAA. riaa.com. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2011. 
  29. «Billboard.com». Billboard. 19 Φεβρουαρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  30. «Scream 3 στο IMDb». IMDb. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Scream 3 της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).