Τσεν Νινγκ Γιανγκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Giannisf (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: {{Κουτί_Πληροφοριών_Επιστημόνων | όνομα = Τσεν Νινγκ Γιανγκ | εικόνα = C...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 08:36, 23 Φεβρουαρίου 2012

Πρότυπο:Κουτί Πληροφοριών Επιστημόνων Ο Τσεν Νινγκ Γιανγκ (απλοποιημένα κινέζικα: 杨振宁, 1 Οκτωβρίου 1922)[1] είναι Κινεζο-Αμερικάνος ο οποίος δουλεύει στη στατιστική μηχανική και στη σωματιδιακή φυσική. Μαζί με τον Τσουνγκ Ντάο Λι πήρε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1957 για τη βαθιά έρευνα των λεγόμενων «νόμων ομοτιμίας» (parity laws), η οποία οδήγησε σε πολύ σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τα στοιχειώδη σωματίδια και την ασθενή αλληλεπίδραση. Έγινε πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών το 1964.

Βιογραφία

Ο Γιανγκ γεννήθηκε στο Hafei της Δημοκρατίας της Κίνας το 1922. Ο πατέρας του Yang Ko-Chuen ήταν μαθηματικός και η μητέρα Luo Meng-hua του νοικοκυρά. Πήγε στο δημοτικό και στο γυμνάσιο στο Πεκίνο αλλά μετά την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα, το φθινόπωρο του 1937 η οικογένεια του μετακόμισε στο Hefei. Το 1938 μετακόμισαν στο Kunming, Γιουνάν όπου βρισκόταν το National Southwestern Associated University.


Παραπομπές

  1. Bing-An Li, Yuefan Deng. «Biography of C.N. Yang» (PDF). Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2007. His birth date was erroneously recorded as September 22, 1922 in his 1945 passport. He has used this incorrect date on all subsequent official documents.