Ινδός ποταμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: ia:Fluvio Indo
HRoestBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.6.5) (Ρομπότ: Τροποποίηση: bo:སེང་གེ་ཁ་འབབ
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
[[bg:Инд]]
[[bg:Инд]]
[[bn:সিন্ধু নদ]]
[[bn:সিন্ধু নদ]]
[[bo:སེང་གེ་ཁ་འབབ]]
[[bo:སེང་གེ་ཁ་འབབ།]]
[[br:Indus]]
[[br:Indus]]
[[bs:Ind]]
[[bs:Ind]]

Έκδοση από την 16:09, 19 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ινδός Ποταμός κοντά στο Skardu του Πακιστάν

Ο Ινδός Ποταμός (σανσκριτική και Χίντι: सिन्धु. περσικά: Hindu. Θιβετιανά: སེང་གེ།་གཙང་པོ Sengge Chu) είναι ο μεγάλύτερος ποταμός της Ασίας, ο μακρύτερος και σημαντικότερος του Πακιστάν, του οποίου σχημάτιζε το φυσικό σύνορο με την Ινδία. Πηγάζει στο οροπέδιο του Θιβέτ κοντά στη Λίμνη Μανσαροβάρ, διαρρέει το Τζαμού και Κασμίρ, τη βορειοδυτική Ινδία και το Πακιστάν με κατεύθυνση προς τον νότο, όπου και χύνεται στην Αραβική Θάλασσα κοντά στη μεγάλη πόλη και λιμάνι Καράτσι. Το συνολικό του μήκος ανέρχεται στα 3.200 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του Ινδού Ποταμού ξεπερνά το 1.165.000 τετρ.χιλιόμετρα, ενώ η μέση παροχή του φθάνει τα 6500 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, αλλά παρουσίαζει πολύ μεγάλες ανισότητες κατά τη διάρκεια του έτους: μειώνεται πολύ τον χειμώνα και πλημμυρίζει τις όχθες κατά την εποχή των μουσώνων (Ιούλιος-Σεπτέμβριος).

Τροφοδοτούμενος αρχικώς από παγετώνες, ο Ινδός περνά από δασικά οικοσυστήματα, πεδιάδες και ξηρές περιοχές. Ο Ινδός έχει 20 μεγάλους παραποτάμους και σχηματίζει μεγάλο δέλτα στις εκβολές του.

Τα νερά του Ινδού αποτελούν τον κυριότερο φυσικό πόρο για την οικονομία του Πακιστάν, ιδίως για τον «σιτοβολώνα» της επαρχίας Παντζάμπ, που παράγει την πλειονότητα των γεωργικών προϊόντων της χώρας, και την επαρχία Σιντ. Συνιστούν επίσης την κυριότερη τροφοδοσία πόσιμου νερού στη χώρα.

Υπάρχουν ενδείξεις για μια σταθερή μετατόπιση της κοίτης του Ινδού Ποταμού από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα: έχει αποκλίνει προς τα δυτικά.