Αντί (περιοδικό): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Πιο συγκεκριμένη κατηγορία.
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
* [http://www.antinews.gr antinews.gr] — Πολιτικό ιστολόγιο που ξεκίνησε να γράφεται από μερικούς παλιούς συνεργάτες του περιοδικού ''Αντί''. Το ιστολόγιο δεν αποτελεί συνέχεια του περιοδικού.
* [http://www.antinews.gr antinews.gr] — Πολιτικό ιστολόγιο που ξεκίνησε να γράφεται από μερικούς παλιούς συνεργάτες του περιοδικού ''Αντί''. Το ιστολόγιο δεν αποτελεί συνέχεια του περιοδικού.



<!-- Κατηγορίες -->
[[Κατηγορία:Περιοδικά]]
[[Κατηγορία: Ελληνικά περιοδικά]]
[[Κατηγορία: Ελληνικά περιοδικά]]

Έκδοση από την 18:31, 11 Φεβρουαρίου 2012

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Αντί (τεύχος 919, 11 Απριλίου 2008)

Το Αντί ήταν ελληνικό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό της Αριστεράς, το οποίο κυκλοφορούσε ανά δεκαπενθήμερο από το 1974 έως το 2008. Ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διευθυντής του περιοδικού ήταν ο αρχιτέκτονας Χρήστος Γ. Παπουτσάκης.

Το πρώτο Αντί κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1972 και περιείχε συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη, άρθρο του Γεώργιου-Αλέξανδου Μαγκάκη για την δημοκρατία, σκίτσα του Μποστ με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι και από πάνω να γράφει «υπέρ Δικτατορίας», μια διαφήμιση με αφίσα του Τσε Γκεβάρα, μια άλλη για βιβλίο του Παντελή Πουλιόπουλου, κ.λπ. Οι αρχές της Χούντας συνέλαβαν τον εκδότη του περιοδικού και δεν επέτρεψαν την έκδοση άλλων τευχών. Το περιοδικό επανακυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1974, αμέσως μετά την κατάρρευση της Δικτατορίας. Γι' αυτό και στο εξώφυλλο όλων των επόμενων τευχών υπήρχε η ένδειξη «Περίοδος Β΄».

Για πολλά χρόνια, ήταν το κύριο μέσο έκφρασης της αριστεράς εκτός του ΚΚΕ αλλά κυρίως της ανανεωτικής της πτέρυγας. Αν και δεν αποτέλεσε ποτέ κομματικό μέσο έκφρασης, εν τούτοις το Αντί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τάχθηκε υπέρ του ΚΚΕ Εσωτερικού και των διαδόχων σχημάτων αυτού του κόμματος (Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, κ.λπ.).

Στο Αντί έγραψαν κατά καιρούς πολλοί σημαντικοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί της μεταπολίτευσης, ενώ τις σελίδες του τις διακόσμησαν μερικοί από τους πιο αναγνωρισμένους σκιτσογράφους. Συχνά το Αντί έβγαζε ειδικά τεύχη με αφιερώματα σε πρόσωπα της Τέχνης και των Γραμμάτων, σε τόπους και σε γεγονότα. Μέσα από συνέδρια, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις, το περιοδικό είχε λάβει σθεναρή θέση σε πολλά ζητήματα, όπως η δημόσια υγεία στην Ελλάδα, η ελεύθερη ραδιοφωνία, η προστασία του ελάχιστου πράσινου της Αθήνας, κ.λπ.

Το 2004, το Αντί ενεπλάκη σε δικαστική διαμάχη εξαιτίας ενός ειρωνικού σχολίου που δημοσίευσε το περιοδικό με στόχο τον συλλέκτη έργων Τέχνης Βλάση Φρυσίρα. Επειδή ο Χρήστος Παπουτσάκης αρνήθηκε να αποκαλύψει τον συντάκτη του σχολίου, η διαμάχη έφτασε στα δικαστήρια και ο ιδιοκτήτης του περιοδικού καταδικάστηκε ερήμην, το 2007, να καταβάλει αποζημίωση στον Φρυσίρα το ποσό των 81.000 ευρώ. Τον επόμενο χρόνο, λόγω οικονομικών δυσκολιών, το περιοδικό οδηγήθηκε στο οριστικό κλείσιμο στις 11 Απριλίου του 2008.

Βιβλιογραφία

Ελένη Καρασαββίδου, «Τα σημαντικά πρόσωπα του περιοδικού Αντί. Ένας κύκλος έκλεισε, μια αριστερή συνείδηση ζει», εφημ. Η Εποχή, 26 Απριλίου 2008. (Σημ.: Στο άρθρο αυτό αναφέρεται λανθασμένα πως το Αντί κυκλοφόρησε ξανά τον «Γενάρη του 74».)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  • Ο ιστοχώρος του περιοδικού που λειτουργούσε από το 2000 ως το 2008. Το 2009 ο ιστοχώρος σταμάτησε να είναι διαθέσιμος. Αποσπάσματα του ιστοχώρου βρίσκονται διαθέσιμα εδώ.
  • antinews.gr — Πολιτικό ιστολόγιο που ξεκίνησε να γράφεται από μερικούς παλιούς συνεργάτες του περιοδικού Αντί. Το ιστολόγιο δεν αποτελεί συνέχεια του περιοδικού.