Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος ο εν Ιωαννίνοις: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
copyright
Edrosos (συζήτηση | συνεισφορές)
Αναίρεση έκδοσης 3121733 από τον Nikosguard (Συζήτηση χρήστη:Nikosguard)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{copyright|http://orthodoxos.informe.com/forum/forum-f5/topic-t12.html}}
== '''Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος ο εκ Τσουρχλίου Καταγόμενος''' ==
== '''Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος ο εκ Τσουρχλίου Καταγόμενος''' ==
=== Τσουρχλιωτών και Ιωαννίνων το κλέος ===
=== Τσουρχλιωτών και Ιωαννίνων το κλέος ===

Έκδοση από την 07:48, 3 Φεβρουαρίου 2012

Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος ο εκ Τσουρχλίου Καταγόμενος

Τσουρχλιωτών και Ιωαννίνων το κλέος

Ημ. Εορτής: 17 Ιανουαρίου, Ημ. Γέννησης: 1808 μ.Χ., Ημ. Κοιμήσεως: 17 / 1 / 1838, Ημ. Ανακομιδής Λειψάνων: 26 / 10 / 1971, Πολιούχος: Iωαννίνων, Αγίου Γεωργίου (Ν. Γρεβενών)

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 στο χωριό Τσούρχλι της επαρχίας Γρεβενών (σημερινός Άγιος Γεώργιος, Ν. Γρεβενών) από γονείς φτωχούς, τον Κωνσταντίνο και τη Βασιλική. Λόγω της φτώχειας της οικογένειάς του έμεινε αγράμματος. Η ίδια οικονομική ανέχεια τον οδήγησε σε μικρή ηλικία στα Ιωάννινα. Εκεί έγινε ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν Πασά, και δούλεψε κοντά του ως σταυλίτης για περίπου οκτώ χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 1836 συκοφαντήθηκε από τους Τούρκους ότι είχε εξισλαμιστεί κατά τα προηγούμενα χρόνια και επανήλθε στην ορθόδοξη πίστη. Προσαχθείς στο δικαστήριο απολογήθηκε και με πνευματική γενναιότητα απέδειξε ότι ουδέποτε υπήρξε μουσουλμάνος. Μετά από αυτά και επειδή τον βρήκαν απερίτμητο, τον άφησαν ελεύθερο.

Αργότερα παντρεύτηκε μια φτωχή Ελληνίδα, την Ελένη, και το φθινόπωρο του 1837 προσλήφθηκε ως ιπποκόμος στον μουσελίμη των Φιλιατών, από όπου επέστρεψε στα Ιωάννινα το Δεκέμβρη του ίδιου έτους για τη γέννηση και τη βάφτιση του γιου του. Εκεί, στις 12 Ιανουαρίου 1838, ημέρα Τετάρτη, ένας Οθωμανός Χότζας τον συκοφάντησε και πάλι ότι προηγουμένως ήταν Τούρκος και τώρα είναι Χριστιανός παντρεμένος με Χριστιανή. Αφού τον συνέλαβαν τον έκλεισαν στη φυλακή και τον πίεζαν να αλλαξοπιστήσει. Εκείνος όμως παρέμεινε αμετάπειστος, ομολογώντας ακλόνητος την πίστη του στο Χριστό. Ο κλήρος και ο λαός των Ιωαννίνων μάταια προσπάθησαν να προλάβουν την άδικη απόφαση του Τούρκου δικαστή κατά του Γεώργιου και να τον πείσουν νὰ δραπετεύσει από τη φυλακή και να φυγαδευτεί στην ελεύθερη Ελλάδα. Εκείνος αποφάσισε να επιμείνει στην απόφασή του να μαρτυρήσει για την πίστη του. Έτσι το μαρτύριο άρχισε. Του τρυπούσαν τα νύχια με βελόνες και έβαζαν στα στήθη του μεγάλες πέτρες. Ο Γεώργιος υπέμενε γενναία λέγοντας: «Είμαι Χριστιανός και Χριστιανός θα πεθάνω».

Στις 17 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, ο Άγιος απαγχονίστηκε και δέχθηκε το στέφανο του μαρτυρίου. Το ιερό λείψανό του παρέμεινε κρεμασμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο παρατηρήθηκαν πολλά θαυμαστά σημεία της αγιότητας του Γεώργιου. Κατόπιν το σκήνωμά του δωρήθηκε απὸ τον Μουσταφά πασά στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιωακείμ, ο οποίος τον ενταφίασε με τιμὲς στο ιερό βήμα του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου. Στον τάφο και στην οικία του Αγίου τελέσθηκαν πολλά θαύματα.

Στις 26 Οκτωβρίου 1971 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, τα οποία εναποτέθηκαν στο φερώνυμο ναό των Ιωαννίνων. Ιερός ναός αφιερωμένος στο μνήμη του Αγίου υπάρχει και στη γενέτειρά του, Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, όπου φυλάσσεται τμήμα το ιερού του λειψάνου.

Πηγές: 1. Μέγας Συναξαριστής, 2. Βίος του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Γεώργιου του εν Ιωαννίνοις, Ιωάννινα 2000