Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2006/Δεκέμβριος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Kassianos (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 412: Γραμμή 412:


::Η διάθεση οδηγού pdf και η αποθήκευση του στον Η/Υ κάθε χρήστη καταργεί την έννοια της πολυεπεξεργασίας και μάλλον δεν συμβαδίζει και με την πολιτική της Βικιπαίδειας για τα πνευματικά δικαιώματα.[Kassianos]
::Η διάθεση οδηγού pdf και η αποθήκευση του στον Η/Υ κάθε χρήστη καταργεί την έννοια της πολυεπεξεργασίας και μάλλον δεν συμβαδίζει και με την πολιτική της Βικιπαίδειας για τα πνευματικά δικαιώματα.[Kassianos]

Είχα σκεφτεί κάτι ανάλογο, αλλά για τα Βικιβιβλία (να υπάρχει δηλαδή εκεί κάτι σαν manual της Βικιπαίδειας). Η ιδέα με pdf νομιζω δεν είναι και τόσο βολική, τόσο από την άποψη της πολυεπεξεργασίας που λέει ο Κασσιανός, όσο και από την άποψη ότι πάντα θα χρειάζεται να συμπληρώνεται ή και να διορθώνεται, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών, την αύξηση της κίνησης κλπ. Πάντως, πάνω σε αυτή τη γραμμή σκέψης, αμφιβάλλω αν θα είναι χρήσιμος ένας οδηγός που θα περιέχει τα πάντα· κανείς δεν θα μπορεί να τον διαβάσει μονορούφι (και να το κάνει δηλαδή θα του μείνουν ελάχιστα πράγματα μέχρι να αρχίσει να τα ανακαλύπτει στην πράξη), το λογικότερο είναι κάποιος να χρειαστεί κάτι "επί του προκειμένου", μια πτυχή δηλαδή το όλου manual, που νομίζω μπορεί να το βρει εύκολα στη Βοήθεια. - <b> [[Χρήστης:Badseed| <font color="black">Badseed</font>]] </b> <sup>[[Συζήτηση χρήστη:Badseed|απάντηση]]</sup> 02:11, 5 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Έκδοση από την 02:11, 5 Δεκεμβρίου 2006

Νέο μήνυμα
Αγορά

Προσθέστε ένα νέο μήνυμα

Αρχεία παλαιότερων συζητήσεων
Αρχείο 2004
Αρχείο 2005
Αρχείο 2006
Χρήσιμα
Ανακοινώσεις
Αναφορές σφαλμάτων
Πολιτική
Σελίδες για Διαγραφή
Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων
Σημειωματάριο Διαχειριστών
Ψηφοφορίες
Βοήθεια
Οδηγός για νέους χρήστες
Βικιπαίδεια:Βοήθεια

Γειά Χαρά, Βικιπαίδες!

Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. Έτσι κι εμείς, οι χρήστες της ελληνικής Βικιπαίδειας, διαθέτουμε μια ηλεκτρονική Αγορά για την κοινότητα (ή, αν προτιμάτε, μια κοινοτική πύλη) για να συζητάμε και να γνωριζόμαστε μεταξύ μας! Ο πίνακας στα δεξιά μάς μεταφέρει σε διάφορους χώρους συζήτησης, ανακοινώσεων, βοήθειας, πληροφοριών και σε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται και αφορά τη Βικιπαίδεια. Όσοι και όσες θέλουν να προσθέσουν και να διαμορφώσουν αυτόν τοv χώρο είναι ευπρόσδεκτοι.

Πώς να αφήσετε ένα μήνυμα εδώ:

  • Ενεργοποιήστε τον σύνδεσμο "Επεξεργασία της σελίδας" για να επεξεργαστείτε την σελίδα αυτή.
  • Βρείτε την πιο κατάλληλη επικεφαλίδα για το μήνυμά σας. Γράψτε το μήνυμά σας αρχίζοντας με έναν υπότιτλο: ====Υπότιτλος====. Αν θέλετε ξεκινήστε ένα καινούργιο τίτλο με ===Τίτλος=== (προσέξετε τον αριθμό από = εδώ).
    • Αντί των δύο παραπάνω βημάτων μπορείτε να πατήσετε εδώ και να συμπληρώσετε τον τίτλο και το μήνυμά σας.
  • Κάτω από τον (υπο)τίτλο γράψτε το μήνυμά σας.
  • Στο τέλος του μηνύματός σας βάλτε την υπογραφή σας: ~~~~
  • Αν θέλετε να αφήσετε μια απάντηση σε κάποιο ήδη υπάρχον μήνυμα, γράψτε την κάτω από το μήνυμα αρχίζοντας με ** ή :. Περισσότερα * ή : θα κάνουν την απάντησή σας να πάει δεξιότερα από το παραπάνω μήνυμα έτσι που να φαίνεται πιο ωραία.

Ανακοινώσεις



Νυμφοδώρα - Νυμφαδώρα

Ξεκινώντας να πω ότι είμαι νέος εδώ αλλά δυστυχώς όχι πια νέος στην ηλικία κι έτσι μου είναι πολύ δύσκολο να μάθω τους κανόνες (τεχνικούς ή δεοντολογικούς) που διέπουν τις συζητήσεις και τις συνεισφορές στη Βικιπαίδεια. Οπότε, αν έκανα κάποιο φάλτσο, συμπαθάτε με.

Στον Κατάλογο ελληνικών ονομάτων που έχετε, περιλαμβανόταν το όνομα Νυμφαδώρα. Τέτοιο όνομα δεν υπάρχει στα ελληνικά, το ελληνικό όνομα είναι Νυμφοδώρα. Στα αγγλικά, το αντίστοιχο όνομα είναι Nymphadora. Αν και δεν έχω τα κιτάπια μου πρόχειρα, προφανώς η αλλαγή o > a οφείλεται σε λατινική διαμεσολάβηση.

Στον πέμπτο τόμο του Χάρι Πότερ που γυρίζεται και ταινία, υπάρχει μια ηρωίδα ονόματι Nymphadora Tonks. Στα ελληνικά αποδόθηκε ανοήτως Νυμφαδώρα. Αν κάνετε μια αναζήτηση στο γκουγκλ, θα δείτε ότι οι μόνες εμφανίσεις του τύπου "Νυμφαδώρα" είναι αυτές που αφορούν τον Χάρι Πότερ (βιβλίο ή ταινία) -καθώς και η δική σας, στον Κατάλογο ελληνικών ονομάτων.

Επειδή πολύς κόσμος θεωρεί τη Βικιπαίδεια απόλυτα έγκυρη πηγή, σκέφτηκα να διορθώσω αυτό το εξόφθαλμο λάθος, γράφτηκα λοιπόν και πήγα και διόρθωσα το ΝυμφΑδώρα σε ΝυμφΟδώρα. Τυχαία βλέπω ότι κάποιος άλλος τροποποίησε το λήμμα πάλι και διατήρησε το Νυμφοδώρα αλλά πρόσθεσε το Νυμφαδώρα! Όμως τέτοιο όνομα είναι ανύπαρκτο. Βρείτε μου σας παρακαλώ μία ελληνίδα που να ονομάζεται Νυμφαδώρα, να το δεχτώ. Βρείτε μου μια αναφορά στην ιστορία ή στη λογοτεχνία που να έχει το όνομα αυτό, να το δεχτώ.

Προς το παρόν έσβησα το λαθεμένο ΝυμφΑδώρα, αλλά επειδή δεν αποκλείεται και ο άγνωστος (σε μένα) που το επανέφερε να επιμείνει, και επειδή δεν θέλω να κάνουμε διελκυστίνδα, σας γράφω όλα αυτά.

Sarant 09:46, 25 Νοεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Γιατί δεν το γράφετε έτσι: Νυμφοδώρα (το Νυμφαδώρα λανθασμένο) Θα ήταν ακόμη χρησιμότερο γιατί θα απέτρεπε από μελλοντική λανθασμένη χρήση. --Flyax 10:28, 25 Νοεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Γιατί δεν μου πέρασε από το μυαλό, φίλτατε! Θα το κάνω, δίκιο έχετε! Sarant 12:43, 25 Νοεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Κακώς θεωρούν κάποιοι την Βικιπαίδεια ή την Wikipedia έγκυρη εγκυκλοπαίδεια. Είναι σαν να έχεις έναν καμβά και χρώματα και να δίνεις το πινέλο σε κάθε περαστικό να βάλει μια πινελιά, με σκοπό στο τέλος να πάρεις ένα αριστούργημα...
Μετέφερα το σχόλιο σας στη σελίδα συζήτησης του καταλόγου, που είναι και η φυσική του θέση. Μην απογοητεύεστε όμως. Πάντα υπάρχουν αποδέκτες με τεντωμένες κεραίες που θα σας καταλάβουν και θα σας εξηγήσουν ότι απορίες έχετε με το εγχείρημα. Ο αλτρουισμός είναι στο DNA του ανθρώπου, όπως και το μίσος και η αδιαφορία... Μπορεί έγκυροι να μην είμαστε, πόσο μάλλον απόλυτα έγκυροι (αν υπάρχει κάτι απόλυτο στον κόσμο), αλλά είμαστε πρόθυμοι και καλοπροαίρετοι (τις περισσότερες μέρες)...

Ο όγκος της σελίδας συζήτησης σε λήμματα όπως ο Σταυρός καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή κάθε τρίτου χρήστη. Δεν θέλω να επαναφέρω τη διαμάχη στο προσκήνιο. Αντίθετα θέλω να τονίσω την αδυναμία μας ως κοινότητα και την αδυναμία σας ως διαχειριστές του εγχειρήματος να "κλειδώσουν" και το θέμα και οι χρήστες πολύ νωρίτερα. Αυτή τη στιγμή ακόμη και μια κεραία στο λήμμα που προανέφερα θα φέρει τον Δ' Παγκόσμιο Πόλεμο (ο Γ' συντελέστηκε ήδη στη σελίδα του λήμματος).

Βλέπετε ακολούθησα τις συμβουλές σας και έγινα ελληνόφωνος και όχι έλληνας. Για μένα έχει την ίδια αξία το τωρινό περιεχόμενο του λήμματος με το Σταυρό Χαλκιδικής, το Σταυρό του Νότου κλπ. Ποιος θα τολμήσει όμως να βάλει σελίδα αποσαφήνισης? Χρήστης:Kassianos

Κασσιανέ, ξέχασες πως να υπογράφεις μου φαίνεται. Σου διόρθωσα την υπογραφή, εκτός αν επίτηδες ήθελες κάποιος να γράψει για τον Κασσιανό. Η σελίδα που ζητάς είναι: Σταυρός (αποσαφήνιση). Θέλει σκέψη, προσπάθησα να την φτιάξω αλλά έκανα πίσω. Κάποιος θα βοηθήσει και θα τα καταφέρουμε. Παρακαλώ βοήθησε αν ενδιαφέρεσαι.
Χρόνος: Λίγο πριν τον Δ' Παγκόσμιο Πόλεμο
Τόπος: Ουτοπία της Βικιπαίδειας, ένας κόσμος λιγότερο επικίνδυνος από τον "πραγματικό"
Mission: Go to where no man (or woman - tribute to "en:The Life of Brian") has gone before (a small tribute to en:Gene Roddenberry).

ΥΓ: Αν και το λήμμα Σταυρός μου αρέσει πολύ περισσότερο τώρα, συμφωνώ μαζί σου ότι ως εγχείρημα έχουμε αδυναμίες, για τις οποίες δεν έχω πολλές λύσεις. Σημείωσε πάντως ότι σε πρόσφατο δημοσίευμα η βικιπαίδεια χαρακτηρίστηκε ως "massive online social experiment", (FT magazine, Nov 11/12 2006, Technology Special), συνεπώς πράγματι το περιβάλλον είναι δύσκολο, δυναμικό και οι συμπεριφορές μας μελετώνται...τι νομίζεις ότι κάνει εδώ ο ΗΠΣΤΓ; Μας βλέπει σαν ποντίκια (μαζί και τον εαυτό του) και μας μελετά... --FocalPoint Συζήτηση 14:57, 26 Νοεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ευχαρίστως να βοηθήσω. STOP Εγχείρημα δεν σημαίνει απαραίτητα και πείραμα. STOP Η "διάθεση" δεν είναι καταναλωτικό προϊόν για να είναι πάντα ίδια - άλλες φορές είναι καλή, άλλες κακή. STOP 5.000 καλοπροαίρετοι χρήστες δεν κάνουν μια ουδετερότητα. STOP Οι φελλοί επιπλέουν - Τα διαμάντια γυαλίζουν και στο βόθρο. STOP Το τελευταίο που ξέχασα ήταν τα κλειδιά μου πριν 2 χρόνια (αλλά άνθρωπος είμαι κι εγώ) STOP Καλό απόγευμα σε όλους Αρ γιου τόκιν του μι?


"την αδυναμία σας ως διαχειριστές του εγχειρήματος να "κλειδώσουν" και το θέμα και οι χρήστες πολύ νωρίτερα": κάτι τέτοιο είναι αβασάνιστη κριτική. Το ότι δεν εμπλέχτηκε κάποιος διαχειριστής, οφείλεται σε δύο λόγους: α) δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι οι διαχειριστές κάθονται και διαβάζουν όλες τις σελίδες συζήτησης, ούτε ότι ελέγχουν κάθε αλλαγή που έγινε σε άρθρο. Αν είναι απαραίτητη η επέμβαση διαχειριστών, τότε θα πρέπει να ενημερωθούν (σημειωματάριο διαχειριστών). Αν προσέξεις, επέμβαση διαχειριστή έγινε μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα στην Αγορά. β) οι διαχειριστές έχουν παρατηρήσει πολλές φορές ότι αυτοί οι χρήστες προσθέτουν μεγάλο και άχρηστο όγκο κειμένου στην σελίδα συζήτησης. Κλειδώματα και φραγές όμως γι'αυτό το λόγο δεν μπορούν να γίνουν (και μόνο αυτό μπορούν να κάνουν παραπάνω οι διαχειριστές). Αδυναμία; Το λήμμα χώρισε μετά την αποκλιμάκωση που έφεραν οι φραγές, για τους ίδιους λόγους που είχαν προταθεί πολύ πριν, από διαχειριστές και μη. Δεν είναι όμως η ίδια η βία (φραγές) που έφερε αποτέλεσμα, αλλά το ότι ανάγκασε κάποιους να κοιτάξουν γύρω τους και να δουν που βρίσκονται και ότι υπάρχουν πολλές λύσεις εκτός από αυτό που σκέπτονται. Αυτό όμως θα έπρεπε να γίνεται χωρίς την χρήση βίας.

Σχετικά με τις αδυναμίες του εγχειρήματος και το "πείραμα": σ'αυτή ακριβώς την παρανόηση κρύβονται πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται. Άλλοι το περιγράφουν σαν massive online social experiment, άλλοι σαν massive online RPG, χωρίς να είναι κάτι από αυτά. Ένα πείραμα είναι πείραμα όταν σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί ως τέτοιο και με σκοπό την εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων. Η Βικιπαίδεια ΔΕΝ είναι κοινωνικό πείραμα. Δεν δημιουργήθηκε με σκοπό να βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα για συγκεκριμένα θέματα όπως εναλλακτικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης, δημοκρατίας, αναρχίας ή οτιδήποτε άλλο. Οι περισσότεροι που συμμετέχουν, το κάνουν για να φτιάξουν μια εγκυκλοπαίδεια, όπως γράφει και η ταμπέλα της πρόσκλησης. Δεν υπάρχει καμία ταμπέλα που να προσκαλεί τον κόσμο να φτιάξει μια εναλλακτική κοινωνία, ούτε για να φτιάξει νέους φίλους, ούτε να διασκεδάσει, ούτε να διαδώσει τις ιδέες του. Η οργάνωση και οι κανόνες που υιοθετούνται, υπαγορεύονται από τον κοινά αποδεκτό σκοπό [και για τον οποίο ο καθένας έχει ενημερωθεί πριν ξεκινήσει να συμμετέχει (το γράφει στην ταμπέλα)]. Αν κάτι εξυπηρετεί στο να φτιάξουμε μια εγκυκλοπαίδεια, έχει καλώς, διαφορετικά δεν χρειάζεται όσο κι αν αλλού θα ήταν αποδεκτό. Συνεπώς ότι κοινωνικά συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κάποιος από εδώ, μόνο ως εμπειρία μπορούν να χαρακτηριστούν και όχι ως συμπέρασμα πειράματος. Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν κάποια από τα μέλη βλέπουν τον χώρο σαν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, και συμμετέχουν χωρίς να τους ενδιαφέρει για ποιο λόγο υπάρχει ο χώρος και για ποιο λόγο συμμετέχουν οι υπόλοιποι, και αρχίσουν να αμφισβητούν οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τις δικές τους ιδέες ή σκοπούς. Το παρατράβηξα, μπορούμε να το συζητήσουμε άλλη φορά. Ωστόσο σ'αυτό ο Kassianos έχει δίκιο: "Εγχείρημα δεν σημαίνει απαραίτητα και πείραμα". Κανείς δεν πειραματίζεται εδώ. Η Βικιπαίδεια είναι προσπάθεια για την δημιουργία μιας εγκυκλοπαίδειας, και ακόμη κι αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει η εγκυκλοπαίδεια καμμία όρεξη δεν έχουν να πειραματιστούν (απλά θέλουν να γίνει το δικό τους). — Geraki ΣΜ - 2006-11-29T 08:00Z.


Το πρόβλημα

Ο φίλος παραπάνω δεν κατάλαβε ότι το πρόβλημα δεν ήταν το να αναφέρουμε αν υπάρχουν μπουζόκλειδα σε σχήμα σταυρού, ούτε ενδιαφέρει κανέναν αν βάλει αποσαφήνιση για όλα τα παραπάνω. Και για να τον βοηθήσω να καταλάβει, αν πάει σε ένα λήμμα που γράφει ότι "εν έτη 2006 υπάρχουν αεριωθούμενα αεροπλάνα" και εκεί απαιτήσει να σβηστεί αυτό και να γραφεί ότι "εν έτη 2006 ΔΕΝ υπάρχουν αεριωθούμενα αεροπλάνα", εκεί θα υπάρξει πρόβλημα και είναι φυσιολογικό. Και ΑΥΤΟ ήταν το πρόβλημα. Το περιεχόμενο.

Και τέλος πάντων, αν εσύ ή οποιοσδήποτε, έχεις βρει βιβλιογραφία που λέει ότι "ΔΕΝ υπάρχουν αεριωθούμενα αεροπλάνα", σεβάσου όμως τη βιβλιογραφία του άλλου που γράφει το αντίθετο και απλά πρόσθεσε τα όσα βρήκες εσύ.

Αν κάποιος θεωρεί ότι η διαμάχη οφειλόταν στη μετακίνηση, προφανώς δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Οι ατέλειωτες συζητήσεις αφορούν το περιεχόμενο.

Τα περί "πειραμάτων", "δικών τους ιδεών" κ.λπ. τα αντικρούει το ίδιο το κείμενο του λήμματος. Δεν αποτελεί ούτε πείραμα, ούτε προσωπική άποψη που θέλει κάποιος να επιβάλει. Πρόκειται για ένα κείμενο, που χωρίς ανάλογο προηγούμενο, στηρίζεται σε μια τεράστια βιβλιογραφία, και έφτασε στο σημείο, σχεδόν κάθε δεύτερη πρόταση να χρειάζεται βιβλιογραφικό στήριγμα για να καλύψει τις ατέλειωτες απαιτήσεις κάποιων χρηστών.

Να κλείσω λέγοντας ότι, ας κρατάμε μικρό καλάθι σε τέτοια ζητήματα αν δεν είμαστε γνώστες. Αν π.χ. κάποιος γράψει σε ένα λήμμα φυσικής οτιδήποτε, με το οποίο κάποιοι διαφωνούν, εγώ που είμαι παντελώς άσχετος, θα το διαβάσω και θα μείνω ατάραχος λέγοντας "γιατί φωνάζουν".


Και όσον αφορά την ατάκα: "απλά θέλουν να γίνει το δικό τους".

Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να "πειραματιστούμε" συνδυάζοντας όλες τις απόψεις. Βεβαίως, όλα είναι απλά αν μιλάμε για κάποια βιογραφία όπου κάποιος γεννήθηκε το 1850 ενώ για άλλους το 1852 και από εκεί και πέρα, η βιογραφία προχωρά.

Αμφιβάλω για το αν υπάρχει τρόπος να συνδυαστούν δύο ΑΝΤΙΘΕΤΑ πιστεύω ή θεωρίες η μία μέσα στην άλλη, που έχουν διαφορετική ανάπτυξη, διαφορετικό περιεχόμενο και αντίθετα επιχειρήματα! Προσωπικά αυτό το "πείραμα", θεωρώ ότι λειτουργεί ΜΟΝΟ με την διακριτή παράθεση των διαφορετικών απόψεων.


Εκτός αν γράφουμε στην ΒΠ κάτι σαν το παρακάτω:

"Έξω είναι μέρα, αλλά ίσως και να είναι ακόμα νύχτα. Τα πουλιά κελαηδούν, αλλά μπορεί και όχι. Ο μεσημεριανός ήλιος φωτίζει τα πάντα, και στον ουρανό φέγγει το φεγγάρι με τα αστέρια."

Δηλ. σε κάθε μας φράση θα λέμε "κάποιοι θεωρούν αυτό, αλλά βέβαια κάποιοι άλλοι θεωρούν το άλλο και κάποιοι τρίτοι το παρ' άλλο". Και στην επόμενη φράση το ίδιο. Και στην μεθεπόμενη το ίδιο κ.ο.κ.

Ανυπομονώ πότε θα καταλάβουν κάποιοι ότι κάποια πράγματα συνδυάζονται σε μία ενότητα και κάποια άλλα όχι. Ίσως βέβαια να το καταλαβαίνουν αλλά να μην θέλουν να το παραδεχτούν. Ας κάνουν όμως τον κόπο, πέρα από γενικότητες να δείξουν επί της ουσίας, πως είναι δυνατόν να συνδυαστούν δύο ή περισσότερες απολύτως αντίθετες θεωρίες, και να βγάζει νόημα ο αναγνώστης, εκτός από την ολοκληρωμένη παράθεσή τους σε ξεχωριστές ενότητες.


Ας πάρει κάποιος για παράδειγμα, λήμματα σε εγκυκλοπαίδειες που αφορούν ζητήματα όπου υπάρχουν πολλές έγκυρες απόψεις, όπως είναι οι σύγχρονες θεωρίες της θρησκείας, η Φιλοσοφία της θρησκείας ή η Ψυχολογία της Θρησκείας.

Εκεί λοιπόν, όπως είναι φυσιολογικό θα δει ταξινομημένες, τη μία κάτω από την άλλη τις θεωρίες του Τζέιμς, του Λιούμπα, του Φρόυντ, του Γιουνγκ, του Μπούλτμαν, του Χέγκελ, του Μουρ, του Ράσελ κ.λπ., ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να καταλάβει. Αν άρχιζαν να τις βάζουν τη μία μέσα στην άλλη, το λήμμα θα μετατρεπόταν σε τρελοκομείο

Έτσι λειτουργούν οι εγκυκλοπαίδειες, και αν θέλουμε εδώ να κάνουμε εγκυκλοπαίδεια, τότε ας δούμε πως δουλεύουν και να ακολουθήσουμε τις αρχές τους.


Papyrus 07:26, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Ελπίζω "ο φίλος παραπάνω" να μην είμαι εγώ. Αν είμαι, γιατί από τα γραφόμενα σας αυτό προκύπτει, ηρεμήστε και προσπαθήστε να μην βλέπετε δαίμονες παντού. Ο Ιησούς έχει για μένα την ίδια αξία με τον Μωάμεθ, τον Βούδα, κλπ. χωρίς καμία πρόθεση προσβολής σε κανένα δόγμα. Τα συστήματα αξιών μου μην περιμένετε να είναι ίδια με τα δικά σας. Για μένα είναι πιο χρήσιμο το λήμμα Σταυρός να εξηγεί και τα μπουζόκλειδα, παρά μόνο τις τοποθετήσεις των Δογμάτων επ' αυτού. Ο φανατισμός δεν οδηγεί πουθενά. Περιμένω μια συγνώμη για την επίθεση σας εναντίον μου. Kassianos


Ασφαλώς και εσύ ήσουν ο "φιλαράκος" παραπάνω. Λέξη που αποτελεί φιλοφρόνηση σε σχέση με τις υβριστικές και προσβλητικές σου ατάκες:

  • "θέλω να τονίσω την αδυναμία μας ως κοινότητα και την αδυναμία σας ως διαχειριστές του εγχειρήματος να "κλειδώσουν" και το θέμα και οι χρήστες" (εσύ ο "καλός χρήστης" που συμβουλεύεις το κλείδωμά μας, των "κακών". Έλεος...)
  • "ακόμη και μια κεραία στο λήμμα που προανέφερα θα φέρει τον Δ' Παγκόσμιο Πόλεμο" (απαράδεκτος χαρακτηρισμός των χρηστών)
  • "ο Γ' συντελέστηκε ήδη στη σελίδα του λήμματος" (εξυπνάδες που επίσης αποτελούν απαράδεκτους χαρακτηρισμούς)
  • "Ποιος θα τολμήσει όμως να βάλει σελίδα αποσαφήνισης?" (φοβόμαστε, φοβόμαστε μας δέρνουν...)
  • "Ο όγκος της σελίδας συζήτησης...καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή κάθε τρίτου χρήστη" (στην πραγματικότητα μας ρίχνεις ευθύνες για το μήκος της συζήτησης. Έλεος και πάλι...)
  • "Ο φανατισμός δεν οδηγεί πουθενά" (μαζί μιλάμε, εσύ δεν είσαι φανατικός αφού για σένα όλα τα πιστεύω είναι ίδια, άρα ποιος να είναι;...)


Και μετά από όλα αυτά τα απαράδεκτα, ένα σωρό επιθέσεις από το πουθενά, χωρίς να έχω από πριν ανταλλάξει μαζί σου ούτε μία κουβέντα, έρχεσαι και έχεις την απαίτηση να λες:

"Περιμένω μια συγνώμη";


Ε, λοιπόν, θα περιμένεις σίγουρα πολλά χρόνια...

Ειδικά μετά από τέτοιες προσβολές, που από μόνες τους επιβάλλουν να μου ζητήσεις συγγνώμη εσύ, αν ακολουθήσω το σκεπτικό σου. Γιατί σε απάντηση του δικού σου χαρακτηρισμού μου ως φανατικού, σου απαντώ με ολύμπια ψυχραιμία.

Το λήμμα σταυρός, ακολουθεί τις ερμηνείες που συναντά κανείς σήμερα στα λεξικά. Αν κοιτάξεις στο ιστορικό θα δεις ότι αρχικά είχαμε γράψει και ερμηνείες όπως:

  • Καθετί που έχει σταυροειδές σχήμα.
  • Σημείο του μετώπου ανάμεσα στα φρύδια και στη ρίζα της μύτης.

αλλά οδηγούσε σε τεράστιο αριθμό ερμηνειών και τελικά όσοι ασχολήθηκαν αποφάσισαν να βάλουν τις ποιο διαδεδομένες. Εσύ μπορείς να προσθέσεις τις δικές σου ερμηνείες όπως για το μπουζόκλειδο.

Τα πολλά λόγια επίσης δεν οδηγούν πουθενά και είναι και φτώχεια. Γι' αυτό φρόντισε και τα έργα σου στη ΒΠ, όσο φροντίζεις τα λόγια. Έχουμε χορτάσει πλέον. Υπάρχουν 50 άνθρωποι που γράφουν στην ΒΠ και άλλοι 500 που κάνουν απλά βόλτες στις σελίδες ασκώντας κριτική σε όσους δουλεύουν (και μάλιστα, όχι μόνο δουλεύουν, αλλά πληρώνουν και από πάνω, για να μπορούν κάποιοι να αποκτήσουν ελέυθερη πρόσβαση στις γνώσεις...).

Papyrus 14:35, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Πρώτα θα σας ζητήσω συγνώμη από βάθους καρδιάς αν νομίζετε πως θίγω την αξιοπρέπεια σας, το έργο σας, τα πιστεύω σας και τη συνεισφορά σας στη Βικιπαίδεια. Αυτό οφείλω να το κάνω, καθώς δεν είμαι εντεταλμένο όργανο κανενός και εκφράζω μόνο δικές μου απόψεις και θέσεις. Θα συνεχίσω να σας μιλώ στον πληθυντικό, από σεβασμό, επειδή δεν σας γνωρίζω.
Θα ξεκινήσω από την τελευταία σας παρατήρηση και θα σημειώσω πως δεν είμαι έμμισθος ή άμισθος υπάλληλος του Wikimedia Foundation. Δεν είμαι ούτε γραφειοκράτης, διαχειριστής κλπ. και ούτε το επιθυμώ. Δεν θεωρώ επίσης τον εαυτό μου "ενεργό" μέρος της Βικιπαίδειας και δεν συνεισφέρω οικονομικά, ούτε απολαμβάνω μέρος των οικονομικών εισφορών άλλων. Σύμφωνα όμως με τους όρους του ιστοχώρου, μπορώ να συμμετέχω τόσο στις σελίδες συζήτησης, όσο και στις υπόλοιπες σελίδες του εγχειρήματος. (Παραξενεύομαι που σας αναγκάζουν εσάς να πληρώνετε).
Πράγματι η συνεισφορά μου είναι μικρή και ασήμαντη και όσο περνά ο καιρός μικραίνει περισσότερο. Προσπαθώ να είναι όμως χαμηλών τόνων και αναλογική. Με λίγα λόγια προσπαθώ να κρατώ μια ισορροπία, ανάμεσα στα νέα λήμματα που συγγράφω, τα λήμματα που επιμελούμαι, τα μηνύματα στις σελίδες των χρηστών και τα σχόλια στις σελίδες συζήτησης. Αν μπείτε στον κόπο να ρίξετε μια ματιά, θα δείτε πως δεν είμαι "θαμώνας" σε καμιά από τις κατηγορίες που ανέφερα.
Το βλέπετε όμως προσωπικά και πιστεύω πως αδικείται από αυτή την αντιμετώπιση μια μεγάλη μερίδα της κοινότητας. Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τόσο πολύ διαθέσιμο χρόνο να ασχοληθούμε και όταν ξεκλέβουμε λίγο χρόνο, προσπαθούμε να τον διαθέτουμε σε κάτι επιμορφωτικό, όπως την ανάγνωση της Βικιπαίδειας. Κακώς "ζυγίζετε" τη συνεισφορά μας και κρίνετε πρόσωπα από το πόσα χρήματα δώρισαν στον Jimmy W. "για να μπορούν κάποιοι να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στις γνώσεις..." (Ειλικρινά πίστευα πως αυτό το έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας, ανεπιτυχώς βέβαια).
Στην απάντηση σας τώρα στο "Ο όγκος της σελίδας συζήτησης...καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή κάθε τρίτου χρήστη" νομίζω πως έχω δίκιο. Είναι γνωστό σε όσους ασχολήθηκαν με τη Βικιπαίδεια παραπάνω από μια ώρα, πως για να συνεισφέρουν σε ένα λήμμα εποικοδομητικά και να γίνει δεκτή από τα υπόλοιπα μέλη η προσθήκη/αλλαγή τους, θα πρέπει να συμβουλευθούν τη σελίδα συζήτησης και να λάβουν υπόψη τους τις παρατηρήσεις των άλλων μελών. Όταν όμως η σελίδα συζήτησης είναι τόσες φορές μεγαλύτερη από το ίδιο το λήμμα, αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν νομίζω να είμαι ο μόνος που πιστεύει πως είχατε υπερβεί (όλοι οι συμμετέχοντες) το λογικό μήκος μιας συζήτησης για ένα λήμμα.
Από την άλλη, παρανοήσατε την έκφραση "[...] την αδυναμία σας ως διαχειριστές του εγχειρήματος να "κλειδώσουν" και το θέμα και οι χρήστες". Επί της ουσίας, οι διαχειριστές έθεσαν σε φραγή κάποιους χρήστες απ' ότι κατάλαβα, αλλά για άλλους λόγους. Η δική μου θέση ήταν πως έπρεπε να σας αποτρέψουν αμφότερους να συνεχίσετε τον "πόλεμο" της επιμέλειας-επεξεργασίας του λήμματος (το έχω απαντήσει και σαν "edit war"), χωρίς αυτό να σημαίνει πως έπρεπε να σας αποπέμψουν. Θα μπορούσε να τεθεί το λήμμα σε μια μικρής διάρκειας "απαγόρευση επεξεργασίας", μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
"[...] ο Γ' συντελέστηκε ήδη στη σελίδα του λήμματος" και "ακόμη και μια κεραία στο λήμμα που προανέφερα θα φέρει τον Δ' Παγκόσμιο Πόλεμο" είναι πράγματι "εξυπνάδες". Είναι από αυτές που αποκαλούμε "χιούμορ". Άλλοι τις αντιλαμβάνονται κι άλλοι όχι. Λυπάμαι που το αντιληφθήκατε ως "απαράδεκτο χαρακτηρισμό", αλλά επειδή είστε άμεσα ενδιαφερόμενος ίσως να μην έχετε καθόλου άδικο. Είναι ίσως το μοναδικό που σας αποδίδω κάθε δίκιο. Δεν είστε υποχρεωμένος να αντιλαμβάνεστε το χιούμορ μου. Ζητώ ειλικρινά συγνώμη.
"Ποιος θα τολμήσει όμως να βάλει σελίδα αποσαφήνισης?" Σίγουρα όχι εγώ. Πιστεύω κανείς δεν έχει το θάρρος. Μπορεί να μη φοβάμαι κάποιον ή κάτι, αλλά δεν θα άντεχα μια επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης αναφορικά με το συγκεκριμένο λήμμα και το ίδιο συμβαίνει και με άλλους.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η απλοποίηση της αντιμετώπισης των θρησκειών σε καλές και κακές. Πως μπορεί να μην είναι το ίδιο σωστός ο ισλαμισμός με το χριστιανισμό? Πως μπορεί να είναι καλύτερη θρησκεία ο χριστιανισμός από το βουδισμό? Για τον πιστό κάθε Δόγματος, η θρησκεία του είναι σωστή. Αν είμαι "φανατικός" που στο σύστημα αξιών μου είναι σεβαστή αυτή η ισότητα, αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό σας (αν και πιστεύω πως μάλλον περί παρεξήγησης πρόκειται).
Δεν θα επανέλθω, καθώς είναι και ψυχοφθόρο και χρονοβόρο. Ο χρόνος που διέθεσα σήμερα να σας απαντήσω ήταν πράγματι κατά μία έννοια σπατάλη, καθώς είχα σκοπό να τον αφιερώσω σε συγκεκριμένο λήμμα "ευτελούς αξίας" όπως τα χαρακτηρίζετε. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως γλύτωσε η Βικιπαίδεια λίγη "υποκουλτούρα" ακόμη από μέρους μου...
Υ.Γ. Δεν περιμένω να μου ζητήσετε συγνώμη - ούτε μου είχε περάσει από το μυαλό πως θα το κάνατε ποτέ. Αντ' αυτού προτιμώ να μάθετε να "αποδεσμεύετε" τα λήμματα που επεξεργάζεστε - φαινόμενο πολύ σύνηθες στην ελληνική εκδοχή της Wikipedia. Kassianos

Αγαπητοί Κασσιανέ και Πάπυρε,
Επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις:

  • Αυτό με τον Δ' Παγκόσμιο ήταν καλό αστείο, έστω και αν ήταν δηκτικό.
  • Το λήμμα Σταυρός (αποσαφήνιση), απελευθερωμένο από το βάρος του Σταυρού του Χριστού έχει πάρει δική του πνοή
  • Το φαινόμενο της "αίσθησης ιδιοκτησίας άρθρου" δεν είναι ελληνικό μονοπώλιο, άλλωστε βοηθά ιδιαίτερα σε πολλές περιπτώσεις. Δηλώνω ότι και εγώ έχω "υιοθετήσει" κάποια άρθρα και τα "προσέχω". Αν είχαν στόμα θα σας έλεγαν αν είμαι καλός ή καταπιεστικός γονέας. Ευτυχώς δεν έχουν.

--FocalPoint Συζήτηση 08:01, 3 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


"Αν είμαι "φανατικός" ... αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό σας"
  • Σε χαρακτήρισα "φανατικό"; Που το έγραψα αυτό;
  • Δεν με αναγκάζει κανείς να πληρώνω. Θέλω να πληρώνω.
  • "ευτελούς αξίας" δεν χαρακτήρισα κανένα λήμμα. Είπα απλώς ότι καλό είναι τα λόγια να συνοδεύονται από έργα (λήμματα). Τίποτε περισσότερο. Κάθε τι που θα γράψεις όφελος για τους επισκέπτες και αναγνώστες θα είναι. Αυτοί άλλωστε αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους είμαστε εδώ και αφιερώνουμε τον υπερπολύτιμο χρόνο μας.
  • Ο σεβασμός, μια που "δεν με γνωρίζεις", από τον πληθυντικό φαίνεται;...

Papyrus 08:21, 3 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Προβλήματα με τις εικόνες

Κάποιες εικόνες δεν εμφανίζονται. Παρακαλώ ρίξτε μια ματιά στο Συζήτηση βοήθειας:Πώς να προσθέσετε εικόνες σε μια σελίδα --Παν 22:56, 25 Νοεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δημιουργία πίνακα

Πώς μπορώ να φτιάξω ένα πίνακα όπως αυτόν σε αυτό το άρθρο; Ευχαριστώ. --Diamond συζήτηση 15:56, 26 Νοεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Πήγαινε στην σελίδα του προτύπου (εδώ) και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι κόπυ από την σελίδα επεξεργασίας και μετά αλλαγή όλων των αγγλικών στα ελληνικά αντιστοιχα. --Noumenorian συζήτηση 22:26, 28 Μάρτιος, 2024 (UTC)

Αλλάζουν οι καιροί

Καλό μήνα Βικιπαίδαροι. Ξεκινήστε να μετράτε αντίστροφα για το νέο έτος. --Κλεάνθης 02:28, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Bon Min που θα έλεγαν και οι Γάλλοι... :) --Lord Makro 06:49, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Ο Μάο Τσε Τουνγκ και η Wikipedia

Δημοσίευμα του Βήματος 1/12/06 (New York Times, Howard W. French):

Τα δύο πρόσωπα του Μάο Τσε Τουνγκ

Διαφέρει η αγγλική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia από την κινεζική

«Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, ο Μάο Τσε Τουνγκ υπήρξε ο νικηφόρος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης που ίδρυσε το σύγχρονο κινεζικό κομμουνιστικό κράτος. Ηταν όμως και εκείνος που θεωρείται υπεύθυνος για τις μαζικές δολοφονίες αθώων Κινέζων κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του. Ανατρέχοντας στην κινεζική Wikipedia, ανακαλύπτουμε έναν άλλο Μάο, καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά στις εκκαθαρίσεις κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και στη βαρβαρότητα της λεγόμενnς «πολιτιστικής επανάστασης».

»Σταδιακά γίνεται αντιληπτό ότι σε ευαίσθητα ιστορικά ζητήματα της σύγχρονης Κίνας, όπως η Πολιτιστική Επανάσταση ή η σφαγή της Πλατείας Τιανανμέν, η κινέζικη εκδοχή διαφοροποιείται δραματικά από την αγγλοσαξονική. Και μάλιστα, ο χρήστης πολλές φορές έχει την εντύπωση ότι αυτά που διαβάζει έχουν περάσει από οφθαλμοφανή λογοκρισία από τους ίδιους τουε συντάκτες τους.

»Παράλληλα, δεδομένου ότι η Wikipedia «γράφεται» από τους ίδιους τους χρήστες, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην πανίσχυρη επιρροή της κινεζικής εκπαίδευσης, η οποία προωθεί την «αγιοποίηση» του εθνικού παρελθόντος. Αυτός ο στρουθοκαμηλισμόε ενισχύεται και από την απαγόρευση πρόσβασηε σε ξένες ιστοσελίδες καθώς και από τον κομφορμισμό των προσεκτικά λογοκριμένων μέσων ενημέρωσης της Κίνας.

»Εκτός από την περίπτωση του Μάο, υπάρχουν αρκετά ακόμη εθνικά ζητήματα που αγιοποιούνται ή παραποιούνται. Χαρακτηριστικότερο είναι το ζήτημα της Ταϊβάν, για το οποίο κάθε σπουδαστής μαθαίνει ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

»Αν κάποιος παραδεχθεί δημόσια ότι υπάρχει ιστορική βάση στην οποία μπορούν να στηριχθούν οι ΤαϊβανέΖοι προκειμένου να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους, τότε βλέπει την καριέρα του να τερματίζεται άδοξα. Επιπλέον, ενώ η αγγλόφωνη έκδοση της Wikipedia εντοπίζει χρονικά τις πρώτες κινεζικές αποικίες στο νησί τον 16ο αιώνα, η κινεζική αναφέρει ότι η ανακάλυψη του νησιού από τους Κινέζους έγινε τον 3ο αιώνα μ.Χ.

»Μία άλλη κινεζική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, η Μπάιντου Μπάικε, παρακάμπτει έξυπνα τέτοιου είδους προβλήματα. Συγκεκριμένα, όποιος χρήστης αποπειραθεί να αναζητήσει το λήμμα που αφορά τη σφαγή της πλατείας Τιανανμέν, απλώς δεν θα βρει πρόσβαση σε αυτό».

Για την αντιγραφή, -- pvasiliadis  11:05, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Εντάξει, αυτό ισχύει λίγο πολύ και σε άλλες βικιπαίδειες. Διάβαζα τις προάλλες στην αγγλική έκδοση για τον πόλεμο στο Ιράκ, το Γκουαντανάμο και διάφορα σχετικά και εφριξα!. Και δεν τολμάς να κάνεις διόρθωση, είναι τόσοι πολλοί που το αλλάζουν σε χρόνο dt. --Lord Makro 13:16, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Συνωνυμία

Τι κάνουμε όταν υπάρχουν δύο άτομα με το ίδιο ακριβώς ονοματεπώνυμο; Υπάρχει κάποια επίσημη γραμμή; Φαντάζομαι θα μπορούσαμε να βάζουμε την ιδιότητα του προσώπου, π.χ. Τάδε (ζωγράφος) και Τάδε (πολιτικός), το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχει Δημήτριος Βότσης που υπήρξε δήμαρχος Πατρών αλλά και άλλος συνωνόματος που ήταν δήμαρχος Αγρινίου! Δήμαρχοι και οι δύο!!! Έχω φτιάξει ένα νέο Πρότυπο:Δήμαρχοι Αγρινίου και στο όνομα αυτό με παραπέμπει στον αντίστοιχο δήμαρχο Πατρών που υπάρχει ήδη. Θα πρέπει το Δημήτριος Βότσης (σκέτο) να γίνει αποσαφήνηση πάντως. --Lord Makro 14:17, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Αυτό που προτείνεις στην αρχή είναι πάνω-κάτω η πιο σωστή λύση. Δηλαδή εδώ Δημήτριος Βότσης (δήμαρχος Αγρινίου) και Δημήτριος Βότσης (δήμαρχος Πατρέων) - Badseed απάντηση 13:10, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ναι, αυτή τη στιγμή φτιάχνω και τη σχετική σελίδα αποσαφήνισης. --Lord Makro 13:13, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Πρωθυπουργοί

Λέω να αντικαταστήσω τον κατάλογο των πρωθυπουργών με αυτό[1]. Τι λέτε?--Eonwe 21:40, 1 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Αυτό είναι λίστα, δεν είναι πρότυπο. Δεν εννοείς φαντάζομαι να μπει όλο αυτο στο άρθρο κάθε πρωθυπουργού; --Lord Makro 12:08, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Λάθος δικό μου:P. Όχι δεν εννοώ αυτό--Eonwe 12:18, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Χαχα είπα κι εγώ!!! --Lord Makro 12:50, 2 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δεν χρειάζεται αντικατάσταση, απλώς επέκταση του ίδιου πίνακα. Η διαφορά είναι απλώς στις δύο επιπλέον στήλες, το περιεχόμενο είναι σχεδόν το ίδιο. Περισσότερα στην αντίστοιχη σελίδα συζήτησης. — Geraki ΣΜ - 2006-12-03T 15:43Z.

Πρόταση: Δημιουργία οδηγού για τη Βικιπαίδεια σε μορφή .pdf

Στη Βικιπαίδεια υπάρχουν μια σειρά από σελίδες που αφορούν το πώς ψάχνει κανείς για ένα άρθρο αλλά και, πολύ περισσότερο, το πώς γράφει κανείς ένα καλό άρθρο, ποιες είναι οι πολιτικές κλπ. Για να τα βρει κανείς, όμως, όλα αυτά πρέπει να πηγαίνει από σελίδα σε σελίδα και να διαβάζει από την οθόνη κάποια σχετικά εκτενή κείμενα ή να τυπώνει κάποιες από τις σελίδες. Πιστεύω ότι θα μπορούσε από τα ήδη υπάρχοντα κείμενα που περιλαμβάνονται στη Βικιπαίδεια:Βοήθεια να φτιαχτεί ένας οδηγός -ή μπροσούρα αν προτιμάτε- με μέγεθος ως 30 σελίδες περίπου με ενιαία μορφοποίηση σε μορφή .pdf ή/και .doc. Αυτός ο οδηγός θα μπορεί πολύ πιο εύκολα να τον κατεβάσει κανείς και να τον διαβάσει ολόκληρο έτσι ώστε να αποκτήσει μια συνολική εικόνα για τη Βικιπαίδεια. Αναφέρομαι κυρίως στους τομείς που αφορά πολιτικές, τι είναι Βικιπαίδεια, κάτι ίσως για την ιστορία της, αλλά και κάποια τεχνικά θέματα. Ο οδηγός θα μπορούσε να ανανεώνεται/εμπλουτίζεται ανα κάποιους μήνες. Και θα είναι διαθέσιμος από τη σελίδα της Βοήθειας. Δεν ξέρω πόσο είναι εφικτό τεχνικά, γιατί μιλάω για αρχείο .pdf, αλλά αν υιοθετήσουμε την ιδέα κάτι θα μπορούσε να γίνει -πιστεύω.--Valentin 19:56, 4 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Η διάθεση οδηγού pdf και η αποθήκευση του στον Η/Υ κάθε χρήστη καταργεί την έννοια της πολυεπεξεργασίας και μάλλον δεν συμβαδίζει και με την πολιτική της Βικιπαίδειας για τα πνευματικά δικαιώματα.[Kassianos]

Είχα σκεφτεί κάτι ανάλογο, αλλά για τα Βικιβιβλία (να υπάρχει δηλαδή εκεί κάτι σαν manual της Βικιπαίδειας). Η ιδέα με pdf νομιζω δεν είναι και τόσο βολική, τόσο από την άποψη της πολυεπεξεργασίας που λέει ο Κασσιανός, όσο και από την άποψη ότι πάντα θα χρειάζεται να συμπληρώνεται ή και να διορθώνεται, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών, την αύξηση της κίνησης κλπ. Πάντως, πάνω σε αυτή τη γραμμή σκέψης, αμφιβάλλω αν θα είναι χρήσιμος ένας οδηγός που θα περιέχει τα πάντα· κανείς δεν θα μπορεί να τον διαβάσει μονορούφι (και να το κάνει δηλαδή θα του μείνουν ελάχιστα πράγματα μέχρι να αρχίσει να τα ανακαλύπτει στην πράξη), το λογικότερο είναι κάποιος να χρειαστεί κάτι "επί του προκειμένου", μια πτυχή δηλαδή το όλου manual, που νομίζω μπορεί να το βρει εύκολα στη Βοήθεια. - Badseed απάντηση 02:11, 5 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)[απάντηση]