Λαμπρότητα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: mk:Светлосна јачина
μ Ρομπότ: Προσθήκη: kk:Жарық күші
Γραμμή 29: Γραμμή 29:
[[it:Intensità luminosa]]
[[it:Intensità luminosa]]
[[ja:光度 (光学)]]
[[ja:光度 (光学)]]
[[kk:Жарық күші]]
[[ko:광도]]
[[ko:광도]]
[[lb:Liichtstäerkt (Photometrie)]]
[[lb:Liichtstäerkt (Photometrie)]]

Έκδοση από την 16:59, 17 Ιανουαρίου 2012

Στη Φυσική η λαμπρότητα φωτεινής πηγής ή απλούστερα λαμπρότητα, (luminance), αποτελεί φωτομετρικό μέγεθος που ορίζεται ως λόγος με αριθμητή τη φωτεινή ροή, που προσπίπτει, διασχίζει και εξέρχεται από ένα στοιχείο επιφάνειας μιας φωτεινής πηγής, ή ενός δέκτη φωτεινής ακτινοβολίας ή σημείου διαδρομής μιας φωτεινής δέσμης, που περιέχεται σ΄ ένα στοιχειώδη κώνο διευθύνσεων, και με παρανομαστή του λόγου το γινόμενο της στερεάς γωνίας του κώνου διεύθυνσης αυτού επί την επιφάνεια της ορθογώνιας προβολής του στοιχείου επιφανείας σ΄ ένα επίπεδο κάθετο προς τη διεύθυνση μετάδοσης.

  • Προσοχή: Δεν θα πρέπει να συγχέεται η λαμπρότητα φωτεινής πηγής με την φωτεινότητα που είναι τελείως διαφορετικό φωτομετρικό μέγεθος, η πρώτη αφορά ένταση φωτεινής πηγής ενώ η δεύτερη το φωτισμό επιφάνειας.

Μονάδες μέτρησης

Η λαμπρότητα στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) μετριέται σε νέα κηρία (candelae) ανά τετραγωνικό μέτρο: cd/m2. Στη πράξη όμως συνεχίζεται η χρήση των μονάδων στίλβη, με σύμβολο sb, που είναι ίση μ΄ ένα κηρίο ανά τετραγωνικό εκατοστόμετρο (1cd/cm2) και το λάμπερτ, με σύμβολο L, που είναι ίσο με 1πcd/cm2.