American Dad!: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
| Αρ. Επεισοδίων = 122
| Αρ. Επεισοδίων = 122
| Ιστοσελίδα = http://www.fox.com/americandad/
| Ιστοσελίδα = http://www.fox.com/americandad/
}}Το ''American Dad'' είναι σειρά κινουμένων σχεδίων αμερικάνικης παραγωγής του δημιουργού του [[Family Guy]], Seth MacFarlane. Άρχισε να προβάλλεται το 2005 στο Fox και συνεχίζει μέχρι σήμερα, όπου βρίσκεται ήδη στην 7η σεζόν. Μαζί με τα έτερα σόου του Σεθ ΜακΦάρλαν, το [Family Guy], το [[The Cleveland Show]] και τους [[Σίμπσονς]] αποτελούν το λεγόμενο ''Animation Domination'' του καναλιού Fox, για τις Κυριακές το βράδυ.
}}Το ''American Dad'' είναι σειρά κινουμένων σχεδίων αμερικάνικης παραγωγής του δημιουργού του [[Family Guy]], Seth MacFarlane. Άρχισε να προβάλλεται το 2005 στο Fox και συνεχίζει μέχρι σήμερα, όπου βρίσκεται ήδη στην 7η σεζόν. Μαζί με τα έτερα σόου του Σεθ ΜακΦάρλαν, το [[Family Guy]], το [[The Cleveland Show]] και τους [[Σίμπσονς]] αποτελούν το λεγόμενο ''Animation Domination'' του καναλιού Fox, για τις Κυριακές το βράδυ.
Σε αντίθεση με το Family Guy, το American Dad! δεν έχει αστεία κλιπάκια εκτός πλοκής, τα λεγόμενα ''cutaway gags'' αλλά αντίθετα το χιούμορ προκύπτει αποκλειστικά από αστεία εντός της διαδραματιζόμενη ιστορίας.
Σε αντίθεση με το Family Guy, το American Dad! δεν έχει αστεία κλιπάκια εκτός πλοκής, τα λεγόμενα ''cutaway gags'' αλλά αντίθετα το χιούμορ προκύπτει αποκλειστικά από αστεία εντός της διαδραματιζόμενη ιστορίας.
Ο κύριος πρωταγωνιστής του είναι ο πράκτορας της CIA, Σταν Σμιθ, ο οποίος ζει μαζί με την οικογένεια του στο Langley Falls της [[Βιρτζίνια]]
Ο κύριος πρωταγωνιστής του είναι ο πράκτορας της CIA, Σταν Σμιθ, ο οποίος ζει μαζί με την οικογένεια του στο Langley Falls της [[Βιρτζίνια]]

Έκδοση από την 05:20, 14 Ιανουαρίου 2012

American Dad
Αρχείο:American Dad Logo.png
ΕίδοςΣειρά κινουμένων σχεδίων
ΔημιουργοίSeth MacFarlane
Mike Barker
Matt Weitzman
ΠρωταγωνιστέςSeth MacFarlane
Wendy Schaal
Scott Grimes
Rachael MacFarlane
Dee Bradley Baker
Χώρα ΗΠΑ
Αριθμός επεισοδίων122
Παραγωγή
Διάρκεια22-24 λεπτά (ανά επεισόδιο)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςFox Channel
FX Channel
Μακεδονία TV
Προβολή6 Φεβρουαρίου 2005
σήμερα
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttp://www.fox.com/americandad/

Το American Dad είναι σειρά κινουμένων σχεδίων αμερικάνικης παραγωγής του δημιουργού του Family Guy, Seth MacFarlane. Άρχισε να προβάλλεται το 2005 στο Fox και συνεχίζει μέχρι σήμερα, όπου βρίσκεται ήδη στην 7η σεζόν. Μαζί με τα έτερα σόου του Σεθ ΜακΦάρλαν, το Family Guy, το The Cleveland Show και τους Σίμπσονς αποτελούν το λεγόμενο Animation Domination του καναλιού Fox, για τις Κυριακές το βράδυ.

Σε αντίθεση με το Family Guy, το American Dad! δεν έχει αστεία κλιπάκια εκτός πλοκής, τα λεγόμενα cutaway gags αλλά αντίθετα το χιούμορ προκύπτει αποκλειστικά από αστεία εντός της διαδραματιζόμενη ιστορίας. Ο κύριος πρωταγωνιστής του είναι ο πράκτορας της CIA, Σταν Σμιθ, ο οποίος ζει μαζί με την οικογένεια του στο Langley Falls της Βιρτζίνια

Πλοκή

Ο Σταν Σμιθ είναι ένας δεξιός, συντηρητικός πράκτορας της CIA, ο οποίος είναι υπερβολικά σίγουρος για τον εαυτό του, εγωιστής, και πάρα πολλές φορές ικανός να θυμώσει και να κρατήσει κακία για μεγάλο διάστημα. Αυτές του οι ιδιότητες τον φέρνουν σε οριακές σχέσεις με τα παιδιά του και τη γυναίκα του, καθώς και τον Ρότζερ, έναν εξωγήινο ο οποίος του έσωσε τη ζωή στην Περιοχή 54 (περιοχή στο Νεό Μεξικό όπου η NASA και ο στρατός των ΗΠΑ κρατούν απόρρητη στο κοινό για λόγους ασφαλείας.) Στην οικογένεια υπάρχει επίσης και ένα ψάρι, ο Κλάους, που ήταν σκιερ της Αν. Γερμανίας και η CIA αντάλλαξε το μυαλό του με ένα χρυσόψαρο προκειμένου να μην κερδίσει το χρυσό μετάλλιο.

Χαρακτήρες

Βασικοί Χαρακτήρες

Σταν Σμιθ

Ως πατριάρχης της οικογένειας και βαθιά συντηρητικός, ο Σταν αισθάνεται ότι πρέπει να ελέγχει συνεχώς το ήθος της οιγένειας του, και να βαδίζει αυτή στις καθωσπρέπει αξίες. Επίσης ενδιαφέρεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτόν και έχει πει χαρακτηριστικά πως "Είναι το ΜΟΝΟ που μετράει". Έτσι λοιπόν έρχεται συνεχώς σε αντίθεση με την κόρη του η οποία είναι προοδευτική ακτιβίστρια, υπέρ της αποποινικοποίησης των ελαφρών ναρκωτικών, ενάντια στις μεγάλες επιχειρήσεις, κατά της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής και κατά των όπλων, απόψεις της οποίες ο Σταν αντιπαθεί και πολεμάει σφοδρά ως μέλος των Ρεπουμπλικάνων. Επίσης απογοητεύεται από τον γιό του ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο του "αθληταρά" νέου, με υπερβολική αυτοπεποίθηση (ίσως φταιγμένο και από το κόμπλεξ του ότι και ο ίδιος ο Σταν δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στα παιδικά του χρόνια), και αντίθετα λατρεύει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, κάνει παρέα με "φυτά", αποφεύγει τους καυγάδες και επέλεξε ως κοπέλα μια ευαίσθητη κοπέλα με βαθύ εσωτερικό κόσμο, όχι όμως ανάλογης εξωτερικής εμφάνισης. Τέλος η γυναίκα του τον ντροπιάζει καθώς θεωρεί πως δεν είναι έξυπνη και τον ενοχλεί όταν φεύγει έξω από την ρουτίνα την οποία ο ίδιος απολαμβάνει. Οι σχέσεις του είναι τεταμένες και με τον εξωγήινο, τον Ρότζερ, ο οποίος μπλέκει συχνά στα πόδια του Σταν, είτε αναλαμβάνοντας πόστο στην CIA, παρότι υπάρχει κίνδυνος να ανακαλυφθεί ότι είναι εξωγήινος και να συλληφθεί ο Σταν, είτε πουλώντας την κόρη του γνωστού του Σταν, γερουσιαστή Buckingham σε εμπόρους ναρκωτικών. Είναι υπερβολικά εγωιστής και πιστεύοντας ότι έχει δίκιο φθάνει σε ακραίες αντιδράσεις, είτε απαγάγοντας τους εραστές της μητέρας του, είτε στο επεισόδιο με τον "Τυφώνα" όπου παραλίγο να πνίξει τον εαυτό του και τον Ρότζερ με την ισχυρογνωμοσύνη του και εξ' αιτίας του η κόρη του Χέιλι δαγκώθηκε από καρχαρία. Ως συντηρητικός επίσης αντιπαθεί και τους γείτονες του οι οποίοι είναι γκέι παρουσιαστές ειδήσεων.

Φρανσίν Σμιθ

Η σύζυγος του Σταν, Φρανσίν Σμιθ, είναι μια νοικοκυρά, η οποία ερωτεύτηκε τον Σταν, ενω πήγαινε κολέγιο. Οχι ιδιαίτερα έξυπνη, αλλά αρκετά δραστήρια, αφήνει υπονοούμενα συνεχώς ότι έχει ζήσει μια έντονη ζωή(έχοντας περιπέτειες από φυλακές, από το γυναικείο μποξ, έχει κάνει στριπτίζ, ενώ έχει μαχαιρωθεί αρκετεές φορές ). Η Φρανσίν είχε εξαιρετικά πολλές ερωτικές εμπειρίες, σε αντίθεση με τον Σταν που ήταν παρθένος, για τις οποίες μάλιστα έχει φυτεύσει έναν ολόκληρο κήπο με τριανταφυλλιές, μία τριανταφυλλιά για κάθε σχέση. Μια ξεναγός μάλιστα που τον δείχνει σε κάποιους τουρίστες, αναφέρει χαρακτηριστικά πως είναι "ο μεγαλύτερος κήπος του σεξ, σε όλη τη Βόρεια Αμερική". Η Φρανσίν είναι δεκτική με τον άντρα της αν και τον θεωρεί ακραίο και πολλές φορές βαριέται και προσπαθεί να ξεφύγει από τη μονοτονία της ζωής της νοικοκυράς στην οποία και ο ίδιος ο Σταν την περιορίζει. Είναι υπερβολικά ανεκτική με τον γιο της τον Στηβ και τον Ρότζερ, ενώ αντίθετα σχολιάζει κακεντρεχώς την ελλιπή θηλυκότητα της, ενώ είναι και εξαιρετικά ανταγωνιστική μαζί της. Της αρέσει να δοκιμάζει καινούργια πράγματα, όπως το να ανοίξει δικό της στέκι για μάφιν, ή να στοιχηματίζει σε αγώνες ταχύτητας που συμμετέχει ο άντρας της, ενώ τη βλέπουμε αδιαπραγμάτευτα ρεαλιστική όταν πρόκειται για το θέμα της επιβίωσης, όπως όταν ξεμένουν σε μια σπηλία, κυνηγόμενοι από κυνηγούς κεφαλών (έτσι νόμιζαν τουλάχιστον) και προτείνει να φάνε το πτώμα μιας νεκρής κοπέλας, όπερ και εγένετο.

Ρότζερ Σμιθ

Ο Ρότζερ είναι ο πιο εκκεντρικός χαρακτήρας της σειράς. Είναι ένας εξωγήινος 1600 ετών- αγέραστος πάραυτα- ο οποίος βρίσκεται στη Γη εδώ και 65 χρόνια, όταν συνετρίβη το αεροσκάφος του στο Ρόσγουελ το 1946. Είναι εξαιρετικά ασταθής, λατρεύει τις μεταμφιέσεις, δημιουργόντας αρσενικές και θηλυκές περσόνες, και έιναι χρήστης δεκάδων παραισθησιογόνων ουσιών και αλκοολικός. Λατρεύει τα πάρτι και λατρεύει το να είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Εχει δοκιμάσει απίστευτα διαφορετικά και πολύπλοκα πράγματα, από την ηθοποιία και τη ζωγραφική εώς το στριπτίζ και τη μεταλλουργία με θεαματική επιτυχία που αποδεικνύει ότι μαθαίνει πολύ γρηήγορα. Θαυμάζει τους δυνατούς και ισχυρούς, όπως τον Σταν, και εκμεταλλεύεται τους καλοκάγαθους και τους υπομονετικούς, όπως την Φρανσίν. Εχει μια πολύ καλή σχέση, πολλές φορές στα άκρα, αλλά αρκετά δυνατή με τον Στηβ, ενώ είναι ο μόνος απο την οικογένεια, ίσως λόγω του κοινού τους αποκλεισμού, που μιλάει και ακούει τον Κλάους. Η σχέση του με τη Χέιλι κυρίως περιορίζεται σε ανταγωνισμό, προσπάθειες να εκνευρίσει και να ωθήσει ο ένας τον άλλο στα άκρα, στοιχήματα, ενώ της πετάει πολλά υπονοούμενα σεξουαλικής φύσεως, θεωρώντας την ελαφρών ηθών και αρκετά έμπειρη σεξουαλικά.

Λεπτομέρειες

Μια ασυνέχεια της πλοκής διαφαίνεται: Ενώ ο Ρότζερ φαίνεται πως ανακαλύπτει στο δεύτερο μισό της σειράς τις περούκες και τις μεταμφιέσεις ως τρόπο να εμφανίζεται στους ξένους, σε διάφορες ιστορικές αναδρομές της σειράς φαίνεται πως χρησιμοπιόυσε μεταμφιέσεις απο τη δεκατετία του '50 ακόμα.