Δούκας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
NBvirily (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''δούκας''' είναι τίτλος ευγενείας καθώς και στρατιωτικός τίτλος, προερχόμενος από την λατινική ''dux'', που σημαίνει των στρατιωτικό διοικητή. (γερμ. ''Herzog'' θηλ. ''Herzogin'', αγγλ. ''Duke'' θηλ. ''Duchess''). Στο Βυζάντιο είναι γνωστό αξίωμα ο '''δούξ του στόλου''', που ελέγετο πρώτα αμιράλιος.<ref>http://www.epirus-ellas.gr/2011/08/1954.html Ο Βυζαντινός πολεμικός στόλος. Ιστορική μελέτη του 1954. Του Ακαδημαϊκού και Καθ. Πανεπιστημίου ΦΑΙΔΩΝΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕ.</ref> Σημειωτέον ότι στην στρατιωτική ιεραρχία του Βυζαντίου το αξίωμα '''Μέγας Δούξ''' ήταν από τα υψηλότερα. (γερμ. ''Großherzog'' θηλ. ''Großherzogin'', αγγλ. ''Grand Duke'' θηλ. ''Grand Duchess'', γαλ. ''Grand-duc'' θηλ. ''Grande-Duchesse'').
Ο '''δούκας''' είναι τίτλος ευγενείας καθώς και στρατιωτικός τίτλος, προερχόμενος από την λατινική ''dux'', που σημαίνει των στρατιωτικό διοικητή. (γερμ. ''Herzog'' θηλ. ''Herzogin'', αγγλ. ''Duke'' θηλ. ''Duchess''). Στο Βυζάντιο είναι γνωστό αξίωμα ο '''δούξ του στόλου''', που ελέγετο πρώτα αμιράλιος.<ref>http://www.epirus-ellas.gr/2011/08/1954.html Ο Βυζαντινός πολεμικός στόλος. Ιστορική μελέτη του 1954. Του Ακαδημαϊκού και Καθ. Πανεπιστημίου ΦΑΙΔΩΝΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕ.</ref> Σημειωτέον ότι στην στρατιωτική ιεραρχία του Βυζαντίου το αξίωμα [[Μέγας Δουξ]] ήταν από τα υψηλότερα. (γερμ. ''Großherzog'' θηλ. ''Großherzogin'', αγγλ. ''Grand Duke'' θηλ. ''Grand Duchess'', γαλ. ''Grand-duc'' θηλ. ''Grande-Duchesse'').


==Δείτε επίσης==
==Δείτε επίσης==

Έκδοση από την 20:54, 7 Ιανουαρίου 2012

Ο δούκας είναι τίτλος ευγενείας καθώς και στρατιωτικός τίτλος, προερχόμενος από την λατινική dux, που σημαίνει των στρατιωτικό διοικητή. (γερμ. Herzog θηλ. Herzogin, αγγλ. Duke θηλ. Duchess). Στο Βυζάντιο είναι γνωστό αξίωμα ο δούξ του στόλου, που ελέγετο πρώτα αμιράλιος.[1] Σημειωτέον ότι στην στρατιωτική ιεραρχία του Βυζαντίου το αξίωμα Μέγας Δουξ ήταν από τα υψηλότερα. (γερμ. Großherzog θηλ. Großherzogin, αγγλ. Grand Duke θηλ. Grand Duchess, γαλ. Grand-duc θηλ. Grande-Duchesse).

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. http://www.epirus-ellas.gr/2011/08/1954.html Ο Βυζαντινός πολεμικός στόλος. Ιστορική μελέτη του 1954. Του Ακαδημαϊκού και Καθ. Πανεπιστημίου ΦΑΙΔΩΝΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕ.

Βιβλιογραφία