Βλαντ Β΄ Ντράκουλ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ [r2.5.2] Ρομπότ: Προσθήκη: sco:Vlad II Dracul
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: he:ולאד השני (דראקול)
Γραμμή 29: Γραμμή 29:
[[et:Vlad Dracul]]
[[et:Vlad Dracul]]
[[fr:Vlad II le Dragon]]
[[fr:Vlad II le Dragon]]
[[he:ולאד השני (דראקול)]]
[[hu:II. Vlad havasalföldi fejedelem]]
[[hu:II. Vlad havasalföldi fejedelem]]
[[it:Vlad II Dracul]]
[[it:Vlad II Dracul]]

Έκδοση από την 13:43, 30 Δεκεμβρίου 2011

Ο Βλαντ Β΄ Ντρακούλ

Ο Βλαντ Β΄ Ντρακούλ (1392 -1447) ήταν πρίγκιπας της Βλαχίας από το 1436 έως το 1442, και πάλι από το 1443 έως το 1447. Ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Τσένια και απέκτησε τρείς γιούς , τον Μιρτσέα, τον Ραντού και τον Βλαντ.

Ήταν μέλος του πριγκηπικού οίκου των Βασάραβα (Basarab), και νόθος γιος του Μιρτσέα Β΄ (Mircea) . Το 1431 έλαβε το επώνυμο Ντρακούλ (Dracul) αφού έγινε ιππότης του τάγματος του Δράκου.

Το 1435 με την βοήθεια του Σιγισμούδου της Βάρνας, εκδίωξε απο τον θρόνο της Βλαχίας τον Ντανιέστι και ανακηρύχθηκε βασιλιάς. Η Βλαχία της εποχή εκείνη ήταν φόρου υποτελείς στην Οθωμανική αυτοκρατορία πληρώνοντας 10.000 δουκάτα τον χρόνο. Το 1442 ο Γιόνας Ουνιάδης (John Hunyadi) μάζεψε στρατό με σκοπό να εκδιώξη του Οθωμανούς απο την Ρουμανία, ζητώντας και την βοήθεια του Βλαντ ο οποίος όμως αρνήθηκε αλλά δέχτηκε την πρόσκληση του Μουράτ Β΄ για ακρόαση στην Καλλίπολη. Στην Καλλίπολη ο Βλαντ πήγε με τους δυό γιούς του Βλαντ]και Ραντού, εκεί σύναψε συμμαχία με την βία αφού αιχμαλωτίστηκε απο τον Μουράτ και ο οποίος κράτησε τους δύο γιους του ομήρους για την διασφάλιση της συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ ο Ουνιάδης συνέχιζε την πορεία του και μετά απο πρόσκαιρες νίκες νικήθηκε απο τον στρατό του Μουράτ και κατέφυγε στην Βλαχία. Στην Βλαχία ο Ουνιάδης Συνέλαβε και σκότωσε τον Βλαντ αλλά και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας , την γυναίκα του Τσένια και τον γιό του Μιρτσέα. Γλίτωσαν μόνο οι δυό γιοί του που ήταν όμηροι του σουλτάνου, ο Βλάντ μάλιστα έγινε επίσης βασιλιάς της Βλαχίας και εκδικήθηκε για τον θάνατο τους , ήταν ο περιβόητος Βλαντ Τσεπες .



Προκάτοχος:
Αλέξανδρος Α΄Αλντέα
'
Πρίγκιπας της Βλαχίας'

1435 - 1442
Διάδοχος:
Μιρτσέα Β'
Προκάτοχος:
Βασάραβα Β΄
'
Πρίγκιπας της Βλαχίας'

1442 - 1447
Διάδοχος:
Βλαντ Γ΄ Τσέπες


Πηγές

  • Περιοδικό Παγκόσμια πολεμική ιστορία , Ιούνιος 2007, σελ. 21.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vlad II Dracul της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).