Θεοφανώ Σκλήραινα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ZéroBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: ro:Theofano
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 8: Γραμμή 8:
Σύμφωνα με τον ιστορικό Thietmar, αυτό δεν άρεσε στον [[Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|Όθωνα Α΄]] επειδή η Θεοφανώ δεν ήταν πριγκίπισσα αλλά ανιψιά του αυτοκράτορα. Η Θεοφανώ προσδιορίζεται στη σύμβαση του γάμου της ως neptis (δηλαδή ανιψιά ή εγγονή) του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Thietmar, αυτό δεν άρεσε στον [[Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|Όθωνα Α΄]] επειδή η Θεοφανώ δεν ήταν πριγκίπισσα αλλά ανιψιά του αυτοκράτορα. Η Θεοφανώ προσδιορίζεται στη σύμβαση του γάμου της ως neptis (δηλαδή ανιψιά ή εγγονή) του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή.


Η Θεοφανώ ήταν, ωστόσο, από διακεκριμένη ευγενή οικογένεια. Πρόσφατη έρευνα έχει καθιερώσει την Θεοφανώ ως κόρη της [[Σοφία Φώκαινα|Σοφίας Φώκαινας]], ξαδέρφης του Τσιμισκή και ανιψιά του [[Νικηφόρος Β' Φωκάς|Νικηφόρου Φωκά]]<ref>Schwab (2009), p. 14</ref><ref>Davids (2002), pp. 79–80</ref>.
Η Θεοφανώ ήταν, ωστόσο, από διακεκριμένη ευγενή οικογένεια. Πρόσφατη έρευνα έχει καθιερώσει την Θεοφανώ ως κόρη της [[Σοφία Φώκαινα|Σοφίας Φωκά]], ξαδέρφης του Τσιμισκή και ανιψιά του [[Νικηφόρος Β' Φωκάς|Νικηφόρου Φωκά]]<ref>Schwab (2009), p. 14</ref><ref>Davids (2002), pp. 79–80</ref>.


==Γάμος και απόγονοι==
==Γάμος και απόγονοι==

Έκδοση από την 17:15, 17 Δεκεμβρίου 2011

Η σαρκοφάγος της Θεοφανώς στην Κολωνία

Η Θεοφανώ Σκλήραινα (960 - 15 Ιουνίου 991) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν η σύζυγος του Όθωνα Β', αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μητέρα του Όθωνα Γ΄ ονομαζόμενου και "θαύμα του κόσμου". [1]

Ιστορικό

Ο Όθων Α΄ είχε ζητήσει μια βυζαντινή πριγκίπισσα για να νυμφευφθεί το γιο του, τον Όθωνα Β', έτσι ώστε να επισφραγιστεί μια συνθήκη μεταξύ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Β' Τσιμισκής έστειλε την ανιψιά του Θεοφανώ, η οποία έφτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια το 972, με συνοδεία και φέροντας μεγάλο θησαυρό ως δώρο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Thietmar, αυτό δεν άρεσε στον Όθωνα Α΄ επειδή η Θεοφανώ δεν ήταν πριγκίπισσα αλλά ανιψιά του αυτοκράτορα. Η Θεοφανώ προσδιορίζεται στη σύμβαση του γάμου της ως neptis (δηλαδή ανιψιά ή εγγονή) του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή.

Η Θεοφανώ ήταν, ωστόσο, από διακεκριμένη ευγενή οικογένεια. Πρόσφατη έρευνα έχει καθιερώσει την Θεοφανώ ως κόρη της Σοφίας Φωκά, ξαδέρφης του Τσιμισκή και ανιψιά του Νικηφόρου Φωκά[2][3].

Γάμος και απόγονοι

Η Θεοφανώ και ο Όθων Β' παντρεύτηκαν από τον Πάπα Ιωάννη ΙΓ' στις 14 Απριλίου 972 και η Θεοφανώ στέφθηκε αυτοκράτειρα την ίδια μέρα στη Ρώμη. Τα παιδιά τους ήταν:

  • Σοφία Α', Ηγουμένη του Γκάντερσχαϊμ και του Έσσεν, γεννήθηκε το 975, πέθανε το 1039.
  • Αδελαΐδα Α', Ηγουμένη του Κουέντλινμπουργκ και Γκέντερσχαϊμ, γεννήθηκε τον Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 977, πέθανε το 1040.
  • Ματίλντα, γεννήθηκε το 979, πέθανε το 1025.
  • Όθων Γ΄, γεννήθηκε τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 980.
  • Μια κόρη, δίδυμη αδελφή του Όθωνα Γ΄, η οποία πέθανε πριν από τις 8 Οκτωβρίου 980

Παραπομπές

  1. Canduci, pg. 226
  2. Schwab (2009), p. 14
  3. Davids (2002), pp. 79–80