Κυτταρίνη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: ka:ცელულოზა
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
Η '''κυτταρίνη''' είναι ένας από τους [[πολυσακχαρίτης|πολυσακχαρίτες]]. Αποτελείται από περισσότερα από 10.000 μόρια [[γλυκόζη|γλυκόζης]], που ενώνονται και σχηματίζουν ευθείες αλυσίδες.
Η '''κυτταρίνη''' είναι ένας από τους [[πολυσακχαρίτης|πολυσακχαρίτες]]. Αποτελείται από περισσότερα από 10.000 μόρια [[γλυκόζη|γλυκόζης]], που ενώνονται και σχηματίζουν ευθείες αλυσίδες.


Η κυτταρίνη είναι η πιο διαδεδομένη [[οργανική ένωση]] στον κόσμο, καθώς, όντας δομικός πολυσακχαρίτης των φυτών, αποτελεί το κύριο συστατικό του [[κυτταρικό τοίχωμα|κυτταρικού τοιχώματος]] των [[φυτικά κύτταρα|φυτικών κυττάρων]]. Οι μακρές αλυσίδες της κυτταρίνης συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς [[Υδρογόνο|υδρογόνου]], σχηματίζοντας έτσι δέσμες που με τη σειρά τους διαπλέκονται σε πολύ ισχυρά πλέγματα. Ορισμένοι οργανισμοί, κυρίως φυτά και ζώα, διαθέτουν το κατάλληλο ένζυμο στο πεπτικό τους σύστημα για την [[υδρόλυση|υδρόλυσή]] της, έτσι ώστε να μπορούν να πέπτουν την κυτταρίνη.
Η κυτταρίνη είναι η πιο διαδεδομένη [[οργανική ένωση]] στον κόσμο, καθώς, όντας δομικός πολυσακχαρίτης των φυτών, αποτελεί το κύριο συστατικό του [[κυτταρικό τοίχωμα|κυτταρικού τοιχώματος]] των [[φυτικά κύτταρα|φυτικών κυττάρων]]. Οι μακρές αλυσίδες της κυτταρίνης συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς [[Υδρογόνο|υδρογόνου]], σχηματίζοντας έτσι δέσμες που με τη σειρά τους διαπλέκονται σε πολύ ισχυρά πλέγματα. Ορισμένοι οργανισμοί, κυρίως φυτά και ζώα, διαθέτουν το κατάλληλο ένζυμο στο πεπτικό τους σύστημα για την [[υδρόλυση|υδρόλυσή]] της, έτσι ώστε να μπορούν να πέπτουν την κυτταρίνη.Επίσης η κυτταρίνη, αν και σχεδόν άπεπτη από τον οργανισμό, έχει μεγάλη σημασία για το μηχανισμό της πέψης. Προωθεί την περισταλτική κίνηση των εντέρων και συμβάλλει στον καθαρισμό και την αφόδευσή τους. Η κυτταρίνη βοηθάει στην ανάπτυξη της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας και παίζει ρόλο στην εξομάλυνση του μεταβολισμού της χοληστερίνης. Τώρα τελευταία, η προσοχή στρέφεται στο ρόλο, που έχουν για την πρό­ληψη ορισμένων .σύγχρονων ασθενειών οι λεγόμενες φυτικές ίνες, όπου ανήκει και η κυτταρίνη.


{{βιολογία-επέκταση}}
{{βιολογία-επέκταση}}

Έκδοση από την 19:05, 7 Δεκεμβρίου 2011

Τρισδιάστατη απεικόνιση κυτταρίνης (μαύρο: άνθρακας, κόκκινο: οξυγόνο, λευκό: υδρογόνο

Η κυτταρίνη είναι ένας από τους πολυσακχαρίτες. Αποτελείται από περισσότερα από 10.000 μόρια γλυκόζης, που ενώνονται και σχηματίζουν ευθείες αλυσίδες.

Η κυτταρίνη είναι η πιο διαδεδομένη οργανική ένωση στον κόσμο, καθώς, όντας δομικός πολυσακχαρίτης των φυτών, αποτελεί το κύριο συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των φυτικών κυττάρων. Οι μακρές αλυσίδες της κυτταρίνης συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου, σχηματίζοντας έτσι δέσμες που με τη σειρά τους διαπλέκονται σε πολύ ισχυρά πλέγματα. Ορισμένοι οργανισμοί, κυρίως φυτά και ζώα, διαθέτουν το κατάλληλο ένζυμο στο πεπτικό τους σύστημα για την υδρόλυσή της, έτσι ώστε να μπορούν να πέπτουν την κυτταρίνη.Επίσης η κυτταρίνη, αν και σχεδόν άπεπτη από τον οργανισμό, έχει μεγάλη σημασία για το μηχανισμό της πέψης. Προωθεί την περισταλτική κίνηση των εντέρων και συμβάλλει στον καθαρισμό και την αφόδευσή τους. Η κυτταρίνη βοηθάει στην ανάπτυξη της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας και παίζει ρόλο στην εξομάλυνση του μεταβολισμού της χοληστερίνης. Τώρα τελευταία, η προσοχή στρέφεται στο ρόλο, που έχουν για την πρό­ληψη ορισμένων .σύγχρονων ασθενειών οι λεγόμενες φυτικές ίνες, όπου ανήκει και η κυτταρίνη.