Χεράτ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: mi:Herat
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{coord|34|21|N|62|11|E|type:area|format=dms|display=title}}
Η '''Αλεξάνδρεια''' ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στην επαρχία της [[Αρία]]ς, του ανατολικού Ιράν.
[[Image:Friday Mosque in Herat, Afghanistan.jpg|thumb|right|220px|<div style='text-align: center;'>
Το ιερό τέμενος της Χεράτ.
</div>]]
[[Image:Herat 6961a.jpg|thumb|right|220px|<div style='text-align: center;'>
Η Χεράτ το 1969.
</div>]]


Η '''Χεράτ''' ή '''Χαράτ''' είναι η σημαντικότερη πόλη στο βορειοδυτικό [[Αφγανιστάν]], [[πρωτεύουσα]] ομώνυμης επαρχίας, του ομώνυμου νομού [[Χεράτ (περιοχή)|Χεράτ]].
Ιδρύθηκε από τον '''[[Μέγας Αλέξανδρος|Μεγάλο Αλέξανδρο]]''' το 330 π.Χ., όταν επιστρέφοντας τάχιστα από την [[Βακτριανή]] επιτέθηκε στον σατράπη Σατιβαρζάνη και τον έτρεψε σε φυγή. Ο τελευταίος άφησε την έδρα του [[Αρτακοάνα]] στο έλεος των Ελλήνων. Τότε ο Έλληνας βασιλιάς έκτισε δίπλα στην παλαιά περσική έδρα την νέα του πόλη Αλεξάνδρεια, πάνω στον ποταμό Ώχο ή Άρειο, στο καταλληλότερο σημείο της εκεί σχηματιζομένης κοιλάδας. Αργότερα η πόλη περιήλθε στην εξουσία του '''[[Σέλευκος Α' Νικάτωρ|Σελεύκου]]''' που την επανίδρυσε με το νέο της όνομα '''Αντιόχεια'''. Νέοι Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στην Αρεία. Αργότερα κατά το 209 π.Χ. η Σελευκιδική στρατιά του '''[[Αντίοχος Γ' ο Μέγας|Αντιόχου Γ΄]]''' συνέτριψε σε [[Μάχη της Αρίας|μάχη]] κοντά στην πόλη τον στρατό του [[Ευθύδημος Α΄ της Βακτρίας|Ευθυδήμου]]. Στην συνέχεια οι Πάρθοι απέσπασαν την πόλη από τους [[Σελευκίδες]] το 167 π.Χ.


Η Χεράτ είναι παραποτάμια πόλη που βρίσκεται στη κοιλάδα του [[Χαρίρουντ]] ποταμού, που ρέει από τα όρη του κεντρικού Αφγανιστάν προς το [[Τουρκμενιστάν]]. Η Χεράτ είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Αφγανιστάν μετά την [[Καμπούλ]]. Κατ΄ εκτίμηση το [[1988]] αριθμούσε περί τους 177.000 κατοίκους, ενώ το [[2006]] αριθμούσε ομοίως περί τους 350.000. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων είναι [[Ιράν|Ιρανοί]] και το υπόλοιπο [[Τατζικιστάν|Τατζίκοι]]. Επικρατούσα γλώσσα είναι η περσική φαρσί.
Πρόκειται για την σημερινή πόλη [[Χεράτ]] του δυτικού [[Αφγανιστάν]], όπου υπάρχει ακόμη και σήμερα η ακρόπολη του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Qala Iktyaruddin) με πολλές τροποποιήσεις.


Στη Χεράτ υφίσταται ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν καθώς και διεθνές αεροδρόμιο. Επίσης στη πόλη αυτή αναπτύχθηκε η φημισμένη ομώνυμη [[Χεράτ (ζωγραφική)|Σχολή Χεράτ]] που αφορά τεχνοτροπία της ισλαμικής [[ζωγραφική]]ς και ειδικότερα της μικροτεχνίας, της οποίας κυρίαρχη μορφή υπήρξε ο [[Μπεχζάντ]].<br />
* Σημειώνεται ότι στη πόλη αυτή σήμερα στρατοπεδεύει μια μεγάλη δύναμη του [[ΝΑΤΟ]] προς υποστήριξη της κυβέρνησης της Χώρας.
* Στην αρχαιότητα στη περιοχή Χεράτ υπήρχαν πολλές πόλεις ενώ την ίδια φέρεται να την επανοικοδόμησε ο [[Μέγας Αλέξανδρος]], την οποία και ονόμασε '''[[Αρτακόανα]]''' ή '''Αρτικαύδνα'''.


== Ιστορία ==
==Πηγές==
Εκ του γεγονότος ότι η πόλη αυτή βρίσκεται ακριβώς πάνω στον αρχαίο δρόμο της Μέσης Ανατολής προς το [[Πακιστάν]], την [[Κίνα]] και την [[Ινδία]], η ιστορία της είναι μεγάλη. Ακόμη και οι σημερινοί δρόμοι που συνδέουν την Χεράτ με το [[Ιράν]], το [[Τουρκμενιστάν]] και τις άλλες μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν εξακολουθούν να θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
* Ιστορικά θέματα τεύχος 2
* Από την αγγλόφωνη wikipedia στο λήμμα Herat.


Το πότε ακριβώς κτίσθηκε η πόλη δεν είναι γνωστό. Από τη περίοδο των [[Μήδοι|Μήδων]], ([[6ος αιώνας π.Χ.]]), η όλη περιοχή λεγόταν [[Αρία]] και αποτελούσε σημαντικό τμήμα της αυτοκρατορίας τους. Επί βασιλείας των Αχαιμενιδών (550 - 350 π.Χ.) η περιοχή λεγόταν στα αρχαία περσικά Χαράιβα ή Χερέιβα, ενώ στην ελληνική κλασσική περίοδο αποτελούσε [[Αρία|σατραπεία της Αρείας]]. Στην Ζωροάστρια [[αβέστα]] αναφέρεται ως Χαρόιβα ή Χαροΐβα.<br />
Ο [[Ηρόδοτος]] φέρεται ν΄ αποκαλούσε τη Χεράτ "αρτοκάλαθο της Ασίας". Όταν η πόλη καταλήφθηκε από τον Αλέξανδρο (330 π.Χ.), ανοικοδομήθηκε και μετονομάσθηκε σε [[Αρτακόανα]]. Τότε κτίσθηκε και η ακρόπολή της. Στη συνέχεια αποτέλεσε τμήμα της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και το [[167 π.Χ.]] κατέληξε τμήμα του [[Παρθία|Βασιλείου των Πάρθων]].


Περί τον 7ο αιώνα η περιοχή καταλήφθηκε από τους [[Άραβες]] οπότε και άρχισε ο εξισλαμισμός της περιοχής. Το [[1040]] καταλήφθηκε από τους [[Σελτζούκοι|Σελτζούκους]]. Το [[1221]] ακολούθησαν οι [[Μογγόλοι]] για να καταλήξει τελικά στους [[Πέρσες]]. Μετά από σειρά πολέμων μεταξύ Αφγανών, Περσών και Τατζίκων, από το [[1800]] και μετά, τελικά πέρασε στο [[Βασίλειο του Αφγανιστάν]].
[[Κατηγορία:Αρχαίες πόλεις της Περσίας]]

[[Κατηγορία:Εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου]]
== Δείτε επίσης ==
* [[Χεράτ τάπητες]]

== Πηγές ==
* "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τ.61ος, σ.70

[[Κατηγορία:Πόλεις του Αφγανιστάν]]
[[Κατηγορία:Ελληνιστική περίοδος]]
[[Κατηγορία:Αρχαίες πόλεις της Μηδίας]]

[[ar:هرات]]
[[ast:Herat (ciudá)]]
[[be:Горад Герат]]
[[be-x-old:Герат]]
[[bg:Херат]]
[[bn:হেরত]]
[[ca:Herat]]
[[cs:Herát]]
[[cv:Герат]]
[[cy:Herat]]
[[da:Herat]]
[[de:Herat]]
[[en:Herat]]
[[eo:Herato]]
[[es:Herāt (ciudad)]]
[[et:Herāt]]
[[eu:Herat]]
[[fa:هرات]]
[[fi:Herat]]
[[fr:Hérat]]
[[fy:Herat]]
[[he:הראט]]
[[hi:हेरात]]
[[hr:Herat]]
[[it:Herat]]
[[ja:ヘラート]]
[[ko:헤라트]]
[[la:Artacoana]]
[[lmo:Herat]]
[[lt:Heratas]]
[[lv:Herāta]]
[[mi:Herat]]
[[ml:ഹെറാത്ത്]]
[[mr:हेरात]]
[[ms:Herat]]
[[na:Herat]]
[[nl:Herat (stad)]]
[[no:Herat]]
[[pl:Herat (miasto)]]
[[pnb:ہرات]]
[[ps:هرات]]
[[pt:Herat]]
[[ro:Herat]]
[[ru:Герат (город)]]
[[sco:Herat]]
[[sh:Herat]]
[[simple:Herat]]
[[sl:Herat]]
[[sr:Херат]]
[[sv:Herat]]
[[tr:Herat]]
[[uk:Герат]]
[[ur:ھرات]]
[[war:Herat]]
[[zh:赫拉特]]

Έκδοση από την 09:43, 27 Νοεμβρίου 2011

Συντεταγμένες: 34°21′N 62°11′E / 34.350°N 62.183°E / 34.350; 62.183

Το ιερό τέμενος της Χεράτ.
Η Χεράτ το 1969.

Η Χεράτ ή Χαράτ είναι η σημαντικότερη πόλη στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας, του ομώνυμου νομού Χεράτ.

Η Χεράτ είναι παραποτάμια πόλη που βρίσκεται στη κοιλάδα του Χαρίρουντ ποταμού, που ρέει από τα όρη του κεντρικού Αφγανιστάν προς το Τουρκμενιστάν. Η Χεράτ είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Αφγανιστάν μετά την Καμπούλ. Κατ΄ εκτίμηση το 1988 αριθμούσε περί τους 177.000 κατοίκους, ενώ το 2006 αριθμούσε ομοίως περί τους 350.000. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων είναι Ιρανοί και το υπόλοιπο Τατζίκοι. Επικρατούσα γλώσσα είναι η περσική φαρσί.

Στη Χεράτ υφίσταται ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν καθώς και διεθνές αεροδρόμιο. Επίσης στη πόλη αυτή αναπτύχθηκε η φημισμένη ομώνυμη Σχολή Χεράτ που αφορά τεχνοτροπία της ισλαμικής ζωγραφικής και ειδικότερα της μικροτεχνίας, της οποίας κυρίαρχη μορφή υπήρξε ο Μπεχζάντ.

  • Σημειώνεται ότι στη πόλη αυτή σήμερα στρατοπεδεύει μια μεγάλη δύναμη του ΝΑΤΟ προς υποστήριξη της κυβέρνησης της Χώρας.
  • Στην αρχαιότητα στη περιοχή Χεράτ υπήρχαν πολλές πόλεις ενώ την ίδια φέρεται να την επανοικοδόμησε ο Μέγας Αλέξανδρος, την οποία και ονόμασε Αρτακόανα ή Αρτικαύδνα.

Ιστορία

Εκ του γεγονότος ότι η πόλη αυτή βρίσκεται ακριβώς πάνω στον αρχαίο δρόμο της Μέσης Ανατολής προς το Πακιστάν, την Κίνα και την Ινδία, η ιστορία της είναι μεγάλη. Ακόμη και οι σημερινοί δρόμοι που συνδέουν την Χεράτ με το Ιράν, το Τουρκμενιστάν και τις άλλες μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν εξακολουθούν να θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.

Το πότε ακριβώς κτίσθηκε η πόλη δεν είναι γνωστό. Από τη περίοδο των Μήδων, (6ος αιώνας π.Χ.), η όλη περιοχή λεγόταν Αρία και αποτελούσε σημαντικό τμήμα της αυτοκρατορίας τους. Επί βασιλείας των Αχαιμενιδών (550 - 350 π.Χ.) η περιοχή λεγόταν στα αρχαία περσικά Χαράιβα ή Χερέιβα, ενώ στην ελληνική κλασσική περίοδο αποτελούσε σατραπεία της Αρείας. Στην Ζωροάστρια αβέστα αναφέρεται ως Χαρόιβα ή Χαροΐβα.
Ο Ηρόδοτος φέρεται ν΄ αποκαλούσε τη Χεράτ "αρτοκάλαθο της Ασίας". Όταν η πόλη καταλήφθηκε από τον Αλέξανδρο (330 π.Χ.), ανοικοδομήθηκε και μετονομάσθηκε σε Αρτακόανα. Τότε κτίσθηκε και η ακρόπολή της. Στη συνέχεια αποτέλεσε τμήμα της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και το 167 π.Χ. κατέληξε τμήμα του Βασιλείου των Πάρθων.

Περί τον 7ο αιώνα η περιοχή καταλήφθηκε από τους Άραβες οπότε και άρχισε ο εξισλαμισμός της περιοχής. Το 1040 καταλήφθηκε από τους Σελτζούκους. Το 1221 ακολούθησαν οι Μογγόλοι για να καταλήξει τελικά στους Πέρσες. Μετά από σειρά πολέμων μεταξύ Αφγανών, Περσών και Τατζίκων, από το 1800 και μετά, τελικά πέρασε στο Βασίλειο του Αφγανιστάν.

Δείτε επίσης

Πηγές

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τ.61ος, σ.70