Μινμπάρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
σωστότερη μεταγραφή στα ελληνικά Χουτμπαχ
ZéroBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: fi:Minbar
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
[[es:Minbar]]
[[es:Minbar]]
[[fa:منبر]]
[[fa:منبر]]
[[fi:Minbar]]
[[fr:Minbar]]
[[fr:Minbar]]
[[gl:Minbar]]
[[gl:Minbar]]

Έκδοση από την 00:59, 24 Νοεμβρίου 2011

Μινμπάρ στο Τέμενος Μολά Τσελεμπί στην Κωνσταντινούπολη.

Ο όρος Μινμπάρ (Αραβικά: منبر‎, επίσης προφέρεται ως μιμπάρ ή μιμπέρ) είναι μια υπερυψωμένη πλατφόρμα (αντίστοιχη του άμβωνα στις χριστιανικές εκκλησίες) μέσα στο ισλαμικό τέμενος όπου ο Ιμάμης (καθοδηγητής της μουσουλμανικής προσευχής) ανεβαίνει για να κάνει θρησκευτικό κήρυγμα στην προσευχή (γνωστή ως Χουτμπάχ Αραβικά: خطبة ) της Παρασκευής. [1]

Η λέξη προέρχεται από αραβική ρίζα ν-μπ-ρ η οποία σημαίνει 'ανεβάζω, ανυψώνω'. Ο πληθυντικός στα αραβικά είναι μανάμπιρ (Αραβικά: منابر‎).

Χρήσεις

Ο Ammar Nakshawani κάνει κήρυγμα από το μινμπάρ σε Τέμενος στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Το μινμπάρ χρησιμοποιείται επίσης για σημαντικές δημόσιες ανακοινώσεις. Εκτός από τους Ιμάμιδες, Ισλαμικοί ηγέτες όπως χαλίφηδες ή τοπικοί διοικητές το χρησιμοποιούν επίσης για το κήρυγμα της Παρασκευής. Σε χώρες όπως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία το μινμπάρ έχει χρησιμοποιηθεί και για άσκηση πολιτικής κριτικής (άλλοτε θετικής ή αρνητικής) υπέρ/κατά των αρχών. Το 1979 στο Ιράν τα κηρύγματα από το μινμπάρ χρησιμοποιήθηκαν για αρνητική κριτική στην πολιτική του Σάχη. Η κύρια χρήση του μινμπάρ δεν είναι για πολιτικά κηρύγματα αλλά κυρίως για κηρύγματα περί ηθικής και θρησκευτικού περιεχομένου (όπως κηρύγματα για την ζωή, την οικογένεια, την παιδεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις). [1]

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Richard C. Martin (2003). Encyclopedia of Islam and the Muslim World. USA: Macmillan Library Reference. σελίδες 451. ISBN 0-02-865605-9.